05 Юни 2020петък23:28 ч.

Очерняне ли?

/ брой: 188

автор:Велиана Христова

visibility 696

Висшите ни училища откриха учебната година, както си му е редно - цветя, слова, награди, хвалби, "на добър час" на младите, "които са нашата утрешна смяна", и прочее. В Софийския университет вчера медиите бяха критикувани, че се интересуват само от незапълнените места и бяха призовани да не очернят висшето ни образование, то трябвало да бъде стимулирано. Там е цялата работа, я - стимулите са в отношението на държавата към вузовете, а то няма как да бъде възхвалявано при отделяните 0,5% от БВП на фона на два пъти повече средно в ЕС. Последна работа е да бъде критикуван баш водещият ни университет - Алма матер, щото, каквото и да говорят, той си има и постиженията, и място в световните класации. Но става като в средното образование - елитните ни ученически отбори печелят злато и сребро в международните олимпиади, а като цяло децата от средните ни училища се класират последни в ЕС по знания и умения, като над 40% се оказват де факто неграмотни. Ха вижте в световните рейтинги на кои места са подредени повечето от останалите наши вузове! Обидно му е на човек да ги гледа.

Едно на ръка, че ниското финансиране накара висшите училища да компенсират със "собствените приходи" от студентския джоб. Тук демографската катастрофа наистина им играе лоша шега, понеже физически не достигат абитуриенти, които да им станат "клиенти". През 1989 г. са се раждали по 120 000 деца годишно, сега випуските са по 60 000. Но лошото е, че държавата с калпави закони и почти никакъв контрол даде такава слободия на вузовете, че някои се превърнаха в средновековни феоди. Ето и вчера от медиите се разбра, че новият шеф на БАБХ Паскал Желязков сам си обявил конкурс и станал професор в ръководения от него ветеринарен научен институт. Той ял баницата, но къде е гледало МОН? А оня бизнесмен, дето за 4 години се опрофесорил в 4 вуза, станал "голям доктор" в други три и преподавал 15 дисциплини? МОН не е "забелязало", а тия 7 вуза, дето са му раздавали титли на кило? Огромна тема е качеството на образованието и не медиите го сриват. От мен да знаете.   

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 515

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 855

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ