01 Март 2021понеделник19:49 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Очерняне ли?

/ брой: 188

автор:Велиана Христова

visibility 1072

Висшите ни училища откриха учебната година, както си му е редно - цветя, слова, награди, хвалби, "на добър час" на младите, "които са нашата утрешна смяна", и прочее. В Софийския университет вчера медиите бяха критикувани, че се интересуват само от незапълнените места и бяха призовани да не очернят висшето ни образование, то трябвало да бъде стимулирано. Там е цялата работа, я - стимулите са в отношението на държавата към вузовете, а то няма как да бъде възхвалявано при отделяните 0,5% от БВП на фона на два пъти повече средно в ЕС. Последна работа е да бъде критикуван баш водещият ни университет - Алма матер, щото, каквото и да говорят, той си има и постиженията, и място в световните класации. Но става като в средното образование - елитните ни ученически отбори печелят злато и сребро в международните олимпиади, а като цяло децата от средните ни училища се класират последни в ЕС по знания и умения, като над 40% се оказват де факто неграмотни. Ха вижте в световните рейтинги на кои места са подредени повечето от останалите наши вузове! Обидно му е на човек да ги гледа.

Едно на ръка, че ниското финансиране накара висшите училища да компенсират със "собствените приходи" от студентския джоб. Тук демографската катастрофа наистина им играе лоша шега, понеже физически не достигат абитуриенти, които да им станат "клиенти". През 1989 г. са се раждали по 120 000 деца годишно, сега випуските са по 60 000. Но лошото е, че държавата с калпави закони и почти никакъв контрол даде такава слободия на вузовете, че някои се превърнаха в средновековни феоди. Ето и вчера от медиите се разбра, че новият шеф на БАБХ Паскал Желязков сам си обявил конкурс и станал професор в ръководения от него ветеринарен научен институт. Той ял баницата, но къде е гледало МОН? А оня бизнесмен, дето за 4 години се опрофесорил в 4 вуза, станал "голям доктор" в други три и преподавал 15 дисциплини? МОН не е "забелязало", а тия 7 вуза, дето са му раздавали титли на кило? Огромна тема е качеството на образованието и не медиите го сриват. От мен да знаете.   

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ