20 Юли 2019събота12:46 ч.

Очакват леко забавяне на растежа у нас

/ брой: 51

автор:Евгени Гаврилов

visibility 753

През тази година може да има леко забавяне на икономическия растеж. Очакваме той да бъде 3%, при 3,1% за 2018 г., заяви председателят на УС "Райфайзенбанк България Оливър Рьогл при представянето на резултатите на банката за миналата година. Като отрицателна тенденция, която ще се запази и занапред, той определи ниското равнище на преките чуждестранни инвестиции. Те са били 1.5 млрд. евро през миналата година, толкова ще останат и през 2019 г. Сърбия и Румъния са над това ниво, коментира Рьогл.

Анализът на "Райфайзенбанк" потвърждава ползите за България от присъединяването към еврозоната. Това ще стане чрез засилване на политическата тежест на страната, така и заради по-голямата стабилност на банковия сектор, отпадането на валутния риск и намаляването на транзационните разходи. Увеличението на цените при самото присъединяване ще е около 0.2 - 0.3%. Очаква се повишение на цените заради конвергенцията на българската икономика в тази на еврозоната, но "не е важно, че цените ще скачат, а доходите да растат съпоставимо", добави зам.-председателят на управителния съвет Добромир Добрев. След присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на четвъртата по големина българска банка - КТБ, "по толкова бърз и ужасен начин" няма да са възможни, коментира Оливър Рьогл. 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ