09 Август 2020неделя16:37 ч.

Обявиха летните номинации на наградата "Хеликон"

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 30

Петчленно жури на наградата "Хеликон" избра третата тройка от общо дванайсетте номинации за наградата за нова българска проза. Този път Георги Лозанов, Ани Илков, Юри Лазаров, Йордан Попов и Йордан Ефтимов се спряха на романите на Калин Терзийски ("Лудост"), Иво Милев ("КБ") и Златко Енев ("Реквием за никого"), научи ДУМА от Йордан Ефтимов. 
При постъпили в книжарниците рекордни нови 41 български белетристични заглавия през май-юли изборът им става особено важен. Единственият от тримата, който вече е обичайно заподозрян за номинация, е носителят на Цветето на читателите за 2010 г. – Калин Терзийски. Той има три номинации – за 2009 г. ("Има ли кой да ви обича") и 2010 г. ("Алкохол" – заедно с Деяна Драгоева, и "Любовта на 35-годишната жена"). С новата – за "Лудост" – стават четири, така че той се изравнява с Иван Голев и завзема почетното второ място след носителя на жълтата фланелка Христо Карастоянов, който има цели пет.
За "Лудост" мнозина биха повторили думите на Юри Лазаров, че е по-силна от "Алкохол", макар и също толкова автобиографична. Това е и безспорната номинация, събрала гласовете на петимата от журито. "КБ" е втората прозаична книга на Иво Милев – след ретрокримката "Случаите на инспектор Тюхчев" миналата година. Но този път жанрът е  философска автобиография.
Третата номинация журито отсъди за "Реквием за никого" на живеещия в Берлин писател Златко Енев. Известен като автор на успешната фентъзи трилогия за деца "Гората на призраците", състояща се от романите "Гората на призраците", "Паркът на призраците" и "Пустинята на призраците", на други Златко Енев е познат с първия си роман за възрастни "Една седмица в рая". Но най-много са читателите на електронното списание, създадено от него "Либерален преглед". Сред останалите  заглавия бяха "Сбогом, Брюксел" на Леа Коен, "Човек от друга планета" на Атанас Наковски, "Пентомастики II" на Коста Радев и др.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 301

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 673

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1200

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ