19 Октомври 2021вторник08:16 ч.

Обясни какво става в България, please

/ брой: 140

автор:Георги Готев

visibility 3056

Тези дни мои брюкселски приятели ме питат какво става в България. Трудна задача. Започвам с това, че и аз ужасно много неща не знам и не разбирам. Най-трудно е да се обясни защо правителството и лидерите на двете партии, които го подкрепят, издигнаха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не че Делян Пеевски е известен в Брюксел, но за него световните агенции писаха, че е медиен могул, при това на група медии, които се занимават с политически поръчки, не с журналистика. И че е богат, без да е ясно откъде е богатството му.
Дори да не си виждал Делян Пеевски на снимка, дори и по това описание пак прилича на мутра. Абсолютно немислимо в една нормална държава е шеф на спецслужбите да е медиен магнат, при това разполагащ с голям финансов ресурс.
Обяснявам на моите приятели, че в България мафията е толкова силна, че много хора мислят, че само мутра може да ни управлява. Така беше избран Борисов през 2009 г. Възможно е сега някои да са си мислели, че Пеевски трябва да получи позиция, която би го направила по-силен от Едгар Хувър и Лаврентий Берия, взети заедно.
Вероятно логиката е била, че само мутра може да победи друга мутра. Можем да си представим, че Пеевски стои зад ударите, които получи Борисов напоследък. Не е изключено и записът от Банкя, и разкритията за печатницата в Костинброд, които доста напакостиха предизборно на ГЕРБ, да са негово дело, изцяло или частично. Вероятно Пеевски е внушил, че работи в тандем с главния прокурор Цацаров, което, ако е вярно, го прави особено могъщ.
Питат ме и каква е мотивацията на Пеевски. Хабер си нямам. Но поне на теория, стига му тази мотивация - да спре проверките срещу себе си. Не тези на държавата, защото държава няма, а тези на неговите врагове.
Освен това, доколкото чета между редовете, създало се е внушение, че ГЕРБ готви особено коварен контраудар, след като изпадна в опозиция. Така че някои са гледали на Пеевски като на тайно оръжие, също като ракетите "Фау 2", които впрочем не свършиха никаква работа. Ако предположенията ми са верни, те биха могли донякъде да обяснят това странно кадрово решение.
Но то остава неприемливо за брюкселските ми събеседници, които изтъкват различни морално-етични причини да не приемеш подобен съюзник, колкото и трудни да са обстоятелствата и колкото и "полезен" да ти изглежда той.
Съгласен съм. Приемам също мнението, че ролята на "Атака" в съставявето на правителството е своего рода първороден грях, който не му дава перспектива. Власт на всяка цена няма никаква стойност.
Питат ме също защо вместо структури като ДАНС не се използва МВР. Обяснявам, че у нас МВР е гнездо на змии, представляващи различни икономически и мафиотски групировки. Не съм сигурен, че ме разбират.
Въпросът е: "А сега накъде?"
Оставките са отделна тема. Въпросът е дали изборите да са през септември или в края на май, заедно с европейските избори. Факт е, че днес има много недоволни и протестиращи, но няма политическа сила или сили, които да ги представят. Логиката подсказва, че трябва да се даде време за следващите избори. Не ви трябват избори сега, казват ми, а аз отговарям, че улицата не чака.
Защо не може да чака, питат ме. Ами защото много хора са безкрайно много лъгани и ограбвани, повече, отколкото е възможно в един човешки живот. България е страна, която би трябвало да е сред най-богатите, обаче е най-бедната в ЕС, защото в нея се краде в ужасяващо големи размери. А за политиката какво да говорим - ако си гласувал на последните избори, които и да са те, вероятността да съжаляваш за вота си е значителна.
Това се отнася и за левицата. Тя няма да се извади от блатото по почина на Барон Мюнхаузен, дърпайки се за косите, или в резултат на някаква друга магия. В нормалните страни левицата е лява, защото няма нищо общо с олигархията, защото се бори срещу несправедливостта и експлоатацията. Българската левица не може да е по-различна, тя не може да подкрепя една олигархия срещу друга или една мутра срещу друга. В България повече от всяка друга страна има място за силна лява партия, защото несправедливостите и експлоатацията са по-големи, отколкото където и да било другаде. Но на изборите изобщо не е сигурно каква партия хората ще припознаят като свой защитник, защото са прекалено объркани.
БСП няма интерес от скорошни избори. Но и при избори през май 2014 г. изобщо не е сигурно, че и левицата ще подобри позициите си. Освен ако се премине през нова Бузлуджа. И тук не ме разбират. Малцина в Брюксел си дават сметка колко дълбоки са корените на БСП.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ