08 Юли 2020сряда04:28 ч.

Общуването между шимпанзета прилича на човешката реч

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 45

Британски биолози откриха, че при общуването помежду си шимпанзетата движат устни в ритъм, който прилича на човешката реч. Авторите на изследването предполагат, че "примляскването" при тези животни изпълнява ролята на говор и служи за привличане на вниманието и предаване на емоции и информация. В съчетание със звуците, които издават шимпанзетата по време на размножителен период, тези ритмични движения са важен елемент от комуникацията и социалното взаимодействие между индивидите.

Хората по света, независимо на какъв език разговарят, отварят устата си от 2 до 7 пъти в секунда, като всеки цикъл съответства на една сричка. В жестовете и мимиките на приматите също се наблюдава ритмичност.

Биолозите отдавна и безуспешно търсят зачатъци на реч у орангутаните, шимпанзетата и макаците. Но всички досегашни изследвания бяха съсредоточени върху изучаването на звуците, издавани от човекоподобните маймуни. Авторите на новото проучване предполагат, че човешката реч е възникнала не толкова при процеса на еволюция на звуците, колкото е била базирана на движенията на устните.

Учените сравнили записи от четири популации на шимпанзета - диви в Уганда и в зоопаркове в Германия и Великобритания, и установили, че устните на приматите се движат със среден "речеви" ритъм от 4 "срички" в секунда.

Експертите приемат, че еволюционната приемственост на появата на речта при човека от примамите още не е доказана, но резултатите от изследванията им ще помогнат в пази посока. Сега те имат възможност да наблюдават развитието на тази съставна част от човешката комуникация не само на основата на вокални елементи, но и на жестове.

Новото изследване относно начина, по който е възникнала човешката реч, е публикувано на страниците на списание Biology Letters.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ