26 Септември 2020събота18:51 ч.

Общо минало и бъдеще

Българи и руснаци заедно отбелязаха Деня на подводничаря

/ брой: 69

visibility 0

Димитър ПЕТКОВ


Слънчев пролетен ден. За Детския оздравителен лагер "Радуга" 19 март започна с тържествен сбор. Традиционно, с маршова стъпка на площада бяха изнесени знамената и прозвучаха химните на България, Русия и град Москва. Думите, с които бяха отбелязани 106 години от учредяването на подводния морски флот на Русия, прозвучаха тържествено. Децата на Москва бяха приветствани от председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса във Варна вицеадмирал Илия Попов. Той подчерта, че за него е чест и голяма радост да бъде поканен от младите московчани заедно да отбележат празника, защото е възпитаник на Петербургската морска академия за подводничари. Децата бяха запознати и с историята на Паметника на подводничарите на брега на р. Камчия, пред който те поднесоха венци и цветя на признателност.

Генералният консул на РФ във Варна Юрий Соловьов приветства ветераните и децата пред Паметника на подводничарите


По-късно над 200 ветерани от Великата отечествена война и от следвоенното възстановяване образуваха шествие-поклонение от хотел "Лонгоз" до Паметника на подводничарите. Заедно с тях бяха генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, представители на патриотични организации от Бургас, Варна и др.

Венци на признателност

Пред Паметника на подводничарите приветствени слова произнесоха генералният консул на РФ във Варна Юрий Соловьов, участникът във Втората световна война Иван Петрович Лыткин - от името на руските ветерани, и вицеадмирал Илия Попов - от името на българските ветерани от войните. Паметникът на подводничарите е свидетелство за паметта на народа, който не забравя своите герои - български и руски, подчертаха в приветствията си ораторите. Той е символ на общата воля на двата народа, на тяхната твърда решимост съвместно да защитават, съхраняват и работят за най-голямото богатство, което имаме, за това, което ни свързва духовно и емоционално - изконната дружба между България и Русия, заявиха те.
Празничният ден продължи със специална презентация "Антифашисткото движение в България 1941-1944 г." Архивни материали от тежките военни години и партизанското движение в България, изпълнения на любими български песни възпламениха душите на малки и големи. Официалната проява прерасна в дружеска среща между всички участници в шествието.
Празничният ден за ветераните приключи с тържествен концерт на Хора на моряците-ветерани от Варна "Христо Манолов". За децата от ДОЛ "Радуга" бе организирана вечер - портрет "Дело жизни", на която гостуваха космонавтът Красимир Стоянов, Леонид Ермишин - капитан на учебен военен кораб "Смолни", Анатолий Бадаев - директор на руското училище в СОК "Камчия", Пенка Михова - собственик на ресторант "Параклиса", доц. Миглена Георгиева - гастроентеролог.

 

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 526

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 545

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ