05 Март 2024вторник05:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Колонката на Борис Цветков

Общинските жилища

/ брой: 126

автор:Борис Цветков

visibility 741

В повечето общини и големи градове има наличен фонд от общински жилища. В края на 1989 г. София разполага с около 100 хиляди такива жилища. Тридесетина години по-късно те вече са под 10 хиляди. През целия този период нови общински жилища практически не се строят, а наличните са лошо поддържани, разпродавани, подарявани, ограбвани.
Жилищната политика е важна за всяка партия и зависи от идеите, които застъпва. При ГЕРБ да се говори за жилищна политика ще е твърде претенциозно. В София те дори похарчиха десетки хиляди частна фирма да предложи жилищна политика. Фирмата си свърши работата, натрупвайки интересни факти, чужди практики и емпиричен материал...
В резултат наличният жилищен фонд не се използва ефективно за решаване на социални проблеми, за задоволяване на млади семейства, самотни майки или привличане на важни експерти, хора с нужни за града и общината професии. Злоупотребите с общински жилища не са намалели. През 2014 г. съветникът от БСП Николай Белалов пита г-жа Фандъкова какви граждани, освен картотекираните като нуждаещи се, могат и ползват общински жилища и при какви условия, в т.ч. и за г-жа Мария Габриел? Г-жа Фандъкова тогава излъга, че всички жилища в София са обявени по райони и се раздават по строги процедури, като отрича г-жа Габриел да ползва общинско жилище. По-късно се доказва, че г-жа Фандъкова е излъгала и на Мария Габриел е предоставено жилище от фонда на "Софийски имоти" ЕАД (управляващо 28 атрактивни апартамента) на преференциални цени, в което тя "стокира" свои вещи. Тогавашната евродепутатка е освободена от грижата да се охарчва, наемайки жилище на свободния пазар и отнела такова от чакащите общински жилища млади семейства, самотни майки и др. Гарантирано от ГЕРБ!
Осем години по-късно Милка Христова, общински съветник от БСП, установява, че порочната схема, въпреки разкритията, продължава да работи. Жилищата все още не са предоставени на районите и на СО, а са във фирма "Софийски имоти", която е отдала стопанисването на дейността на "Заводпроект" ЕООД и "Лабело" ЕООД - дъщерни дружества на "Софийски имоти" ЕАД. Тяхната дейност е непрозрачна, неефективна и губеща за Столичната община!
Очевидно е, че жилищата са за приближени до общинското ръководство, от което обикновените граждани са двойно ощетени. Тази схема е традиционна в Столичната община, в която всяка дейност храни ред кухи структури, НПО, общински фирми.
Продажбата на стотици жилища от фондовете на общината на обитаващите ги социално слаби също е порочна практика, стимулираща корупция и измами. За да получиш общинско жилище, трябва да си финансово затруднен, но след няколко години някои от "финансово затруднените" изведнъж подават документи за закупуване на жилището?! Меко казано, това предполага злоупотреба при отчитане финансовото състояние на наемателя, а вероятно и корупция.
Поради липса на целенасочена политика, многократно намалелият общински жилищен фонд е разпилян в стотици сгради, трудно се следи и стопанисва. Очевидно е, че столицата, а и другите общини, се нуждаят от социален жилищен фонд. За целта е нужна дългосрочна лява политика, а не конюнктурно търгуване и отдаване на свои хора за "стокиране".

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1225

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1094

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1227

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1290

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1089

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1200

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ