25 Октомври 2021понеделник03:32 ч.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

Кметове отново настояха за финансова децентрализация

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 123

Ако бъде направена реформа за финансова децентрализация и два процента от приходите от подоходното облагане бъдат пренасочени към общините, този ресурс би се равнявал на близо 850 милиона лева на годишна база, заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти в Албена. Той припомни, че противниците на тази идея изтъкват, че от такава стъпка ще спечелят големите общини, а малките, където няма много работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция. Позицията на експерта беше, че този риск би могъл да бъде избегнат, ако бъдат приети изравнителни механизми.
Реализацията на такава реформа ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори, да откриват работни места и да се повишават заплатите, допълни Ганев. Целта на децентрализацията не е всички общини да станат равни, каза експертът. По думите му допълнителният финансов ресурс обаче ще помогне на кметовете да работят по-добре за съгражданите си и да реализират различни политики на местно ниво. За да се избегнат разликите между отделните общини, би могло да се мисли в посока по-мощните да получават по-малки държавни субсидии, като средствата се пренасочват към по-бедните, посочи Ганев. По думите му такава стъпка би задоволила всички. Според експерта вариантът с въвеждане на нови данъци - например върху земеделските земи, би предизвикал недоволство сред хората, а това би спряло всяка реформа.
През последните 30 години винаги се говори как финансовата децентрализация ще бъде приоритет на централната власт, само че тя все още не е узряла да предостави автономност на общините, коментира по време на дискусията кметът на Плевен Георг Спартански. Той приветства идеята два процента от подоходното облагане да бъдат пренасочвани, като посочи, че при такава реформа Плевен би получавал около 11,5 милиона лева за година. Като проблем Спартански посочи това, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия. "Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си", каза Спартански. Той изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се молим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като на равностойни партньори, посочи кметът на Плевен.
Според него държавата трябва да контролира харченето на парите, но кметовете трябва да имат възможността да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната независима местна власт. Темата с финансовата децентрализация се коментира още от 2003 г. Тогава възниква и предложението за пренасочване на два процента от подоходното облагане към общините.

 

 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ