01 Декември 2021сряда20:17 ч.

Борислав Гуцанов:

Общината трябва да печели, не само да събира данъци

Варна трябва да има своите вечни интереси, за да върви напред, категоричен е кандидатът на БСП за кмет на морската ни столица

/ брой: 139

visibility 1019

Симона Димитрова

Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 г. във Варна. Възпитаник е на Втора математическа гимназия "Д-р Петър Берон". През 1991 г. завършва Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", специалност "Корабоводене на гражданския флот". Работил е като помощник-капитан в Параходство "Български морски флот", след което дълги години трупа опит в корабния бизнес. Четири мандата е общински съветник от БСП. Председател е на Общински съвет - Варна, в периода 2005-2010 г. От 2007 г. е председател на Градския съвет на БСП. На 47-ия конгрес на БСП е избран за член на Висшия съвет на партията. Член е на ИБ на ВС на БСП. Ревностен почитател е на ветроходството, печели множество титли от национални и международни състезания. През 1988 г. поставя рекорд за най-бързо прекосяване на Черно море с ветроходна яхта. През 1989 г. е първият българин, който участва на Световно първенство по ветроходство за килови яхти.
В момента е председател на УС на яхт клуб "Кап. Георги Георгиев" - порт Варна, и почетен член на Съюза на подводничарите. Баща му Гуцан Гуцанов е дългогодишен командир на дивизион "Подводници" на ВМС. Борислав Гуцанов владее английски и руски език. Женен, с две дъщери.

Цитат:

Никога не смених партийната си принадлежност и се гордея с това
Не е добре, когато градът ни зависи изцяло от София


- Г-н Гуцанов, с какво ще започне промяната във Варна, както гласи мотото на червената кампания край морето?
- Промяната вече започна. Започна с факта, че за първи път след общо четири местни избори БСП има своя автентичен червен кандидат. Станах член на БСП още като курсант във Висшето военноморско училище във Варна. Гордея се с това, че никога не смених партийната си принадлежност и няма да го направя. За мен това ще означава предателство, а ако има нещо, което мразя най-много, е точно това.
- В тази връзка как приемате, че досегашният кмет Кирил Йорданов на тези местни избори се състезава като кандидат на ГЕРБ?
- Всеки сам има право да решава какво прави в живота си. Нямам намерение да коментирам позицията му. Ясно е обаче, че три мандата той стана кмет благодарение на мощната подкрепата на БСП. И няма право да обижда членовете на партията, като обяснява, че е бил подкрепян от много партии и че БСП е била само една от всичките.
- На варненци им прави впечатление, че на предизборните материали на Кирил Йорданов няма логото на политическата партия, която стои зад него. Издигнал е мотото "Варна е моята партия".
- Може би се срамува, че е кандидат на ГЕРБ. Питайте него.
- През цялата кампания досега говорите, че Варна има потенциала да бъде град държава. Не е ли малко стряскащо това послание? Все пак градът е един от всичките в България.
- Град държава в добрия смисъл на думата. Град, който може да не зависи изцяло от София и това, което държавата реши да инвестира в общината. Варна е морски град. И смея да твърдя, че има възможности да генерира приходи от собствена дейност. По какъв начин? Преди няколко години правителството на Сергей Станишев и община Варна подписахме меморандум за ново пристанище, който включва изграждане на нов контейнерен терминал в езерото и поетапно прехвърляне на товаро-разтоварните дейности от настоящия порт, който е в почти в центъра на града. А след това - и изграждане на атракционна зона на това място. С нов аквариум, концертна зала, която може да стане един от новите символи на града, пасажерски и яхтен терминал. И всичкото това да мине под управление на общината. Защо? Защото по този начин таксите, които се събират от корабите, могат да влизат в бюджета на града. Стига сме събирали само данъци от хората.
Тази е причината да говоря за развитие на общинска икономика. По този начин, освен че ще можем да разчитаме на нови средства, които да се инвестират в града, ще отворим и нови работни места. Не случайно сме записали работните места като основна точка в предизборната платформа на БСП. В момента официалната статистика сочи, че почти няма проблем с безработицата в града. Хората обаче твърдят друго. В последните две години, в които ГЕРБ управлява, много фирми затвориха, други са пред затваряне. Появи се и явлението - нов вид безработица - хората имат работа, но получат 250-300 лв. заплата. Често тази заплата се бави с месеци. В същото време се повишават цени на услуги и на стоки. Нека направим следната сметка - в семейство с две деца, ако двамата родители работят и получават по 300 лв. заплата или общо 600-700, могат ли да се издържат? Могат ли да са спокойни, че децата им ще бъдат нахранени, ще имат учебници и обувки, че ще успеят да платят сметките си?
Затова говоря за общинска икономика. Веднъж тя ще отвори работни места, втори път ще генерира средства в бюджета на общината и на трето място, когато имаме приходи, ще можем да инвестираме в социални дейности, здравеопазване, наука и култура и т.н.
- Какво имате предвид, като казвате общинска икономика?
- Общински фирми за строителство, сметопочистане, асфалтиране. Така веднъж ще спрем поръчките, които отиват в ръцете на частни дружества и откъдето е публична тайна, че изтичат средства, и втори път ще има контрол. Контрол на изпълнението. Не като в момента - наливат се средства в асфалт и една дупка се запълва по няколко пъти в годината.
- Откъде ще дойдат новите работни места?
- От големите инфраструктурни проекти. Новото пристанище, втория мост на канала, магистрала "Черно море", но не само като път между Бургас и Варна, а част от балканска магистрала Истанбул-Бургас- Варна- Констанца, пробива на бул. "Левски", който трябва да продължи през "Максуда", като се изгради шестлентов път, минаващ през дерето, което сега е бунище, и стигащ до крайезерната ул. "Девня", новата програма за строителство на общински жилища. Тези и останалите проекти ще дадат възможност на варненски фирми да развиват дейност, а оттам и да наемат нови хора. Ще дадат спокойствие на варненци, че ще могат да издържат семействата си.
- Докато бяхте председател на Общинския съвет на Варна, в града стартираха редица мащабни проекти. С вашето име свързват строителството на нови детски градини, атракционния комплекс в "Младост" и още много други? Какво предвижда сега програмата на БСП?
- Няма да се обръщам назад, само ще кажа, че когато преди пет години обявих, че общината задължително трябва да започне строеж на нови детски градини, бях обявен за популист. Включително и от Кирил Йорданов. В крайна сметка програмата за детските градини стартира и сега недостигът на места за малчуганите е стопен. Има какво още да се направи и смятам, че още в средата на мандата подобен проблем във Варна няма да има и родителите ще могат да са спокойни, че има кой да се грижи за децата им, докато те са на работа.
За комплекса в "Младост". На тези 64 декара, където сега има спортни игрища, ледена пързалка, детски парк за игра, беше предвидено да се строят жилищни сгради. Сега е прекрасно място за отдих и развлечения. И съм доволен, че когато отида там с моите две дъщери, виждам не само техните щастливи усмивки, а и усмивките на още много деца.
За какво ще работим сега? Ликвидиране на проблема с местата в детските градини, безплатна кухня за деца от 9 месеца до 3 години, връщане на общинската програма ин витро, намаляване възрастта за безплатно пътуване на пенсионерите в градския транспорт от 67 г. на 65 г., социален патронаж и кухня за социалнослаби, изграждане на още поне два дома за възрастни хора, хосписи. Заложили сме строеж на нова общинска АГ болница, превръщане на Окръжна болница във втори "Пирогов", нов ред в административните услуги и обслужване в общината.
- Прави впечатление, че в листата за общински съветници има доста изявени варненци?
- Само прегледът на първата десятка показва - двама професори, двама доценти, двама районни кметове, млади хора. Всички в листата са хора професионалисти, авторитетни и уважавани, доказали, че могат и знаят какво правят.
- Какво ще бъде първото нещо, което ще направите, като станете кмет на Варна?
- Ще събера авторитетните хора от града от всички области на развитие, ще поканя и всички кандидат-кметове заедно да определим приоритетите за развитие на града и да ги запишем като "Вечни интереси на Варна". Ще поканя всички политически партии да подпишем споразумение, че независимо от това кой в даден момент управлява, тези Вечни интереси ще се спазват и по тях ще се работи. Стига с отричане на всичко направено от предните управляващи. С отричане и политиканстване няма как да вървим напред.

 

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 185

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 290

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 314

Датата

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 232

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 585

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 681

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 720

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ