25 Юли 2024четвъртък12:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Община Пещера подписа договор за ново улично енергоспестяващо LED осветление

автор:Дума

visibility 941

 Община Пещера подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на енергетиката за реализация на проекта „Повишаване на енергийната ефективност на Община Пещера чрез подмяна на уличното осветление със светодиодно (LED)“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините, което оказва влияние на ръста на енергийното потребление през последните години. Модернизацията и рехабилитацията на системите за улично осветление е от ключово значение за намаляване на енергийното потребление в Община Пещера.

Настоящият проект има за основна цел повишаване на енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на Община Пещера.

Съгласно техническият инвестиционен проект, ще бъдат демонтирани общо 1177 броя стари осветителни тела, разположени на територията на град Пещера, и ще бъдат монтирани нови 1260 броя LED осветителни тела.

Ще бъде монтирана система за управление и мониторинг на уличното LED осветление. Тя дава възможност за онлайн информация в реално време за голяма част от параметрите на уличното осветление, включително измерване и контрол на консумацията на електрическата енергия и вземане на правилни управленски решения за контролиране на енергопотреблението.

Проектът ще бъде изпълнен в рамките на 18 месеца.

Общият размер на допустимите за финансиране разходи е 590 711,12 лв., от които финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост 493 889,69 лв. и национално съфинансиране 96 821,43 лв.

 С реализацията на проектните дейности в Община Пещера:

  •     Ще бъде изградено ново улично осветление, отговарящо на изискванията на европейските норми;
  •     Ще бъде повишен делът на електроенергията от възобновяеми енергийни източници;
  •     Ще бъдат намалени разходите за електрическа енергия, свързани с уличното осветление;
  •     Ще се опази околната среда, чрез намаляване на емисиите на парникови газове;
  •     Ще бъде подобрена общинската инфраструктура и ще бъдат създадени условия за безопасно движение на моторните превозни средства и комфорт за пешеходците.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 116

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 88

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 76

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ