30 Ноември 2023четвъртък06:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обсерваторията "Рожен" - пред закриване

Уникалните за Балканите телескопи ще "затворят очи" заради финансовите рестрикции

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 2114

Намаляването на субсидиите за БАН стигна такива размери, че те вече не покриват заплатите на около 3500-те учени в академията. За научна дейност държавата на практика не отпуска нито стотинка. Това - при системното недофинансиране на БАН от години насам. Какво се случва с научните звена не е трудно човек да се досети. Едно от тях е емблематичната за България Национална астрономическа обсерватория "Рожен".
В последните месеци НАО "Рожен" изпитва значителни финансови трудности. Средствата, които е събрала от собствени приходи, ще стигнат за нейната работа най-много до края на септември. Ако не се намери допълнително финансиране, обсерваторията ще трябва да затвори врати, което ще прекъсне редица наблюдателни програми, изпълнявани от учените в момента. Работещите в НАО "Рожен" се страхуват, че веднъж спряна, техниката в обсерваторията може и да не заработи отново. За оцеляването на обсерваторията до края на годината са нужни 300 000 лв., а за нормалното й използване - 600 000 лв. Такива пари няма. Затова Институтът по астрономия при БАН отправи апел към българската държава да не оставя този уникален астрономически комплекс да загине. Всеки желаещ може да направи дарение за националната обсерватория.
НАО "Рожен" е най-големият астрономически комплекс в цяла Югоизточна Европа. Поради географското си разположение той е интересен за световната астрономическа мрежа и се използва като една от базовите точки за наблюдение. В обсерваторията от близо 30 години работи най-големият на Балканите оптичен телескоп с диаметър на огледалото 2 м. С телескопа може да се получават както преки изображения (снимки) на изследваните обекти, така и техни спектри. В обсерваторията работят още два по-малки телескопа с диаметър съответно 60 см и 50 см. С трите телескопа се наблюдават и изследват всички видове небесни обекти, които съвременната наука познава. В НАО се намира и единственият в България слънчев телескоп. Такива съоръжения в Европа са общо четири. С този апарат се правят всекидневни наблюдения на активността на Слънцето и слънчевите образувания.
С двуметровия телескоп неотдавна в обсерваторията бе наблюдавано кафяво джудже - мъничка звезда с ниска мощност на излъчване. Такива обекти се регистрират изключително трудно с наземните телескопи. За дейността си в течение на три десетилетия българската обсерватория може да се похвали с множество постижения на международно ниво. С нейните телескопи неведнаж са откривани астероиди (малки планети), част от тях са назовани с български имена от Световната астрономическа федерация. Учените, които работят в "Рожен", се включват постоянно в международни проекти, в рамките на такива проекти наши учени са откривали избухнали звезди в близки галактики (т.нар. нови звезди).
Роженската обсерватория се използва не само за научна, но и за образователна дейност. Тук постоянно има ученици, провеждат се студентски практики на бъдещи астрономи от СУ и Шуменския университет, летни ученически лагер-школи. За много млади българи това е първата среща с професионалната астрономия и може би - първата крачка към успешната им кариера.   

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 271

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 308

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 242

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ