19 Септември 2021неделя10:44 ч.

Обсъжда се вариант Народното събрание да не заседава всяка седмица

автор:Дума

visibility 606


Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии. Такова предложение обсъждат депутатите в парламента, стана ясно от изказване на председателя на НС Ива Митева, цитирана от "24 часа".
Как точно да се промени работното време на парламента обаче тепърва ще се обсъжда, след като се разгледат примерите на други държави. Със сигурност обаче блиц контролът на министри ще се прави всяка седмица.
"Всички казваме, че трябва да има едно по-добро законодателство. Затова и си поставихме за цел как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но искаме да кажем, че Народното събрание трябва сериозна да започне да гради законите", каза Митева.
"Това е по-разумно от това законодателстване в момента на крак и ежедневното редуване на заседания с комисии. Това не е добър подход. В повечето държави се редуват пленарна зала с комисии. Решихме да го помислим по-добре, за да го обсъдим и да не бързаме. Нека първо обаче започнем да работим и да видим как ще се справяме, и ще покаже как да продължим нататък", обясни тя.
"Предоставила съм на колегите проучване от другите държави как работят техните парламенти, за да могат да се запознаят. Конкретни текстове не сме разглеждали. Различни са вариантите - някъде се редуват всяка седмица, някъде по на две седмици комисия, а една за пленарна зала и една за среща с избирателите. Някъде работят на две сесии, като времето между двете сесии се използва за международни връзки, за парламентарен контрол. Парламентарният контрол не трябва обаче да спира, независимо как работят комисиите. Вече казах, че министрите трябва да станат по-внимателни със своите действия и, че контролът върху тях ще бъде засилен. Предвиждаме те да не могат да отлагат и актуалните въпроси към тях", допълни Митева.
Промени ще има и в постоянните комисии на парламента. Комисията по икономическа политика и туризъм ще бъде разделена на две. Комисията по туризъм ще бъде самостоятелна, а в обхвата на тази по икономическа политика ще влязат и високите технологии и дигитализацията. Отделно ще има и комисия по електронно управление и информационни технологии. Под шапката на вътрешната комисия ще има подкомисия за срс-ата. Подкомисии ще има и в тази за околната среда, която ще е за зелена политика. Друга подкомисия ще следи изразходването на европейските средства. Отделна ще е и комисията за българите в чужбина. Комисията за гражданското общество пък ще се влее в тази по вероизповеданията и правата на човека.
Отпада и възможността за т.нар. спадащ кворум в парламентарните комисии. Досега ако след старта на заседанието кворумът не е налице, комисията можеше да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от 1/3 от всичките й членове. Това вече няма да е възможно.
Освен това гласуване задължително ще трябва да е лично. Установена практика досега бе, ако има четирима представители от партия, а трима не могат да присъстват в комисия, четвъртия да изразява и техния вот, а той да бъде включван в крайното гласуване.
Народните представителите, които напуснат парламентарната си група, и останат като независими в парламента, вече няма да губят местата си в парламентарните комисии, решиха още депутатите.
Решихме и консултативния съвет по законодателство да се замени със съвети по конкретни теми. Като в тях ще влязат специалисти от теорията, практиката и гражданското общество. Така по-всеобхватно ще се гледат съответните проблеми, обясни Митева.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ