22 Септември 2021сряда20:11 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Снимки Авторката

Образованието е приоритет в програмата на БСП

Тежки проблеми поставиха за решаване учители и читалищни дейци в предизборна среща в 6 МИР - Враца

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 492

В образователната ни система най-зле е учителят, той е превърнат в чиновник, непрекъснато се иска от него да попълва купища документи, вместо да обучава децата. Това бе основната констатация, която повтаряха учители, директори на училища, читалищни и културни дейци, участващи в предизборната среща с кандидати от листата на "БСП за България" в 6 МИР - Враца. Състоянието на училищата и на читалищата в района стана център на двучасовия разговор, състоял се в читалище "Развитие", основано през 1869 г. Защитата на българския учител и квалификацията на учителите трябва да бъдат сред основните задачи на БСП, заявиха те. Срещата бе организирана по идея на Радка Тошева, член на НС на БСП, учител по български език и литература. 

Водачът на листата Александър Симов си спомни, че именно във врачанско училище бившият министър Тодор Танев направи скандалното изказване, че Жолио-Кюри бил нула като учен, а Асен Златаров не бил нищо особено, само ходил в СССР. Всички изказали се учители бяха единодушни, че принципът "парите следват ученика", по който се финансират училищата, е покушение върху образованието и е пагубен особено за училищата в малките селища. Преди 7-8 години, когато ГЕРБ даваха пари за закриване на "финансово неизгодни" училища, в района са хлопнали врати 23 училища. В програмата на БСП образованието е един от основните приоритети, планираме принципът на делегираните бюджети да бъде променен, напомни Александър Симов. В програмата е и намерението по всеки предмет и клас да има само един учебник, избран като най-добър на държавно ниво, напомни той. 

Георги Атанасов, кандидат в листата от гражданската квота, заяви, че БСП в продължение на 4 години бе най-сериозната и реална опозиция на ГЕРБ и на режима на Борисов, довел България до последните мeста в ЕС по всички показатели, затова лявата партия е с най-големи основания да претендира за управлението. В БСП има достатъчно специалисти по всички области, за да се справят с управлението на кризата в различните й измерения, подчерта Атанасов. Трябва да се направи пълна ревизия на сделките на ГЕРБ, за да се види как строителството на една спортна зала например от 15 млн. лв. скача на 65 милиона. 

Днешните деца са много различни, много от родителите вече са продукт на прехода и са загърбили традиционните български ценности за образование, наука и култура, подчерта Стефка Мерджанкова, която е кандидат в листата на "БСП за България" от коалиционния партньор Отечествен съюз. Учителят е в менгеме между дълга си, МОН и родителите, които търсят сметка от него, вместо от детето си, за всеки пропуск и забележка. Учебните програми и изискванията към училищата от последните години доведоха до там, че децата ни нямат добра подготовка, възпитанието е забравено като задача на училището. Как така допреди 30 години българчетата се нареждаха на първите места в света по знания, а сега се класират последни в Европа?

В разговор, който продължи и след срещата, учители споделиха, че налагането на тестове в училището е голяма грешка, те водят до примитивно образование, много често отговорите се попълват чрез налучкване, учениците се отучиха да пишат, а четат само в интернет. Децата не знаят наизуст нито едно стихотворение, а от историята в главите им остава една каша и дори нея те забравят след Х клас, когато историята според новите програми и учебни планове за мнозинството ученици престава да бъде задължителен предмет. Голям проблем в района е обезлюдяването, в много училища питомци вече са само циганчетата, а към тях е необходим специфичен подход, посочиха хората. Въпросът обаче е не само да констатираме, а да видим какво правим, за да се променят нещата, репликира една от участничките, която се оказа анестезиолог по професия.

"Проблемите в района са огромни. Цветущите преди 30 години села и градове са обезлюдени, половината Враца я няма, работи някъде из Европа, за да си изкарва хляба. Решението е във възстановяването на икономиката и селското стопанство. Тук може да се създадат логистични бази, свободни икономически и индустриални зони", заяви Георги Атанасов. В речника на БСП трябва по-ясно да се откроят думите капитализъм и социализъм, смята кандидатът от гражданската квота. По-активен трябва да е отпорът на постоянните хули и лъжи, на сатанизирането на социализма, на изкривяването на историята, като например повтарянето на огромната неистина, че Народният съд бил унищожил цвета на нацията, добави той.

В културата пазарният принцип е вреден, не може цел в културата да бъде събирането на приходи, включи се евродепутатът Петър Витанов, който също участва в срещата. Според неговите наблюдения, напоследък са се нароили фондацийки и частни формирования, наричащи себе си читалища, но те са фиктивни и целта е да смучат и без това недостатъчния ресурс за култура. 

Според участници в срещата обаче хората вече не посещават читалищата и читалищните библиотеки, малцина търсят и четат книги, в много от читалищата в селата вече няма живот. Освен това, тези някогашни средища на българщината, на традициите и знанието днес са бедни, нямат средства за поддържане на базата си и за развитие на дейности. В повечето случаи се плащат само едни заплати. Според Александър Симов, трябва да се направи пътна карта на читалищата в страната и на държавно и общинско ниво да се отпускат средства там, където са най-нужни. Според общинския съветник Лъчезар Генов, досега практиката на ГЕРБ е била да се наливат пари само там, където кметовете са от партията на Борисов. 

ГЕОРГИ АТАНАСОВ, кандидат от гражданската квота:

Станах партньор на БСП от идейни съображения 

Кандидатът за народен представител от гражданската квота каза за ДУМА, че се е приобщил към лявата коалиция от идейни съображения. БСП е партията, която бе наистина опозиция на порочната политика на ГЕРБ и на негласния им съюзник ДПС. Тя може да бъде носител на промяната. Според него, под натиск от съвременния вид глобален капитализъм, развит в САЩ и ЕС, у нас се налага образователна политика, която цели да има един образован елит от банкови и ай-ти специалисти, подвластен на диктат отвън, и едно недостатъчно образовано мнозинство от народа, което може лесно да бъде управлявано в ущърб на националните интереси. И да бъде по-скоро обслужващ персонал на чужди интереси. Само лявата политика може да осигури равен достъп за всички до качествено образование. 


ПЕТЪР ВИТАНОВ, евродепутат:

Не може да чакаме ЕС да ни реши проблемите

Евродепутатът от БСП не се съгласи, когато го попитах дали споделя моята теза, че всъщност отвъд океана и от Евросъюза идва натискът да се обезличи националната ни идентичност, затова и образованието ни не набляга на българщината. Не мисля, че това е политика на Европейския съюз, каза той. И добави: Истина е обаче, че в Европарламента надмощие има партията ЕНП и всъщност от нея през всичките години идваше подкрепата за Бойко Борисов и ГЕРБ. Не може да чакаме от ЕС да ни реши проблемите, трябва ново управление, което да донесе промяната и да я направим със собствени сили. БСП може да направи това, каза Витанов. На въпроса ми защо в Европа обявяват подкрепата за Истанбулската конвенция за лява политика и какво ляво има в това да се налагат с ултиматуми привилегии за гейовете, особено в образованието, той отговори: "Това в Европа наистина се приема като лява политика, но това са позиции на крайната левица, която защитава едно крайно и екстремно, изкривено  разбиране за равни права на всички. Оттук идват и проблеми, които ние имаме с колегите ни от някои европейски страни".

Снимки Авторката

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 384

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ