21 Април 2024неделя17:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

Обнадеждаващ поетичен дебют на Десислава Стоянова

/ брой: 50

автор:Продрум Димов

visibility 3786

До този извод стигнах, след като се запознах с първата й поетична книга на "Повей от глухарче", която столичното издателство "Българска книжница" предлага на читателската ни общественост. Общувайки с нейното все още неукрепнало перо, се убеждавам, че Десислава Стоянова е съхранила в себе си красивия свят на младия човек и неизменно продължава да живее с него в творчески и човешки план. В стихосбирката, къде повече, къде по-слабо, осезаемо доминира неспирният вдъхновяващ повей на любовта. Тази книга е и първото й и по-смело потапяне в потока на съвременната ни интимна лирика. Това се усеща твърде отчетливо и в умението на авторката да свързва и съчетава нежната ласка на разпукващото си пухкаво глухарче с обичта между хората и живителното дихание на красивата природа. Глухарчето ни завладява с искрената си доброта и топлина, които сгряват човешкото сърце, заставяйки хората да бъдат по-човечни. Стихосбирката грабва с невероятното преклонение пред могъщата сила на любовта, която омагьосва и омайва с неудържимото си възродително въздействие. Силна емоционална тоналност битува властно в много от стиховете: "Повей от глухарче", "Близо до Едем", "Лъч от усмивка", "Огън насред площада", "Душевен Дуализъм", "Пресечна точка" и други.
Тези горещи интимни изблици са плод на допиращи преживявания. В тях всичко е дълбоко, преживяно и изстрадано. Затова и авторката искрено разголва душата си, отразявайки красивите, извисяващи човешкия дух, интонации, но в същото време ни прави съпричастни не само на възхода, но и на угасването на лумналия интимен огън. Логично се докосваме и до често неизбежните огорчения и разочарования, които съсипват и водят до мъчителни нощни безсъници и отчаяния. Немалко от стиховете се задъхват от неукротим драматизъм, отразяващ високите температури в интимния мир на лиричната героиня: "Ръцете на измяната", "Нека съм жената" и други.
Очевидно е, че Десислава Стоянова по природа е изключително сродена с интимната тема и тя непрестанно я вълнува, но в същото време нейните чувствителни сетива не остават индиферентни и към всевъзможните разнообразни пулсации, чиято вибрация характеризира днешната социална и нравствена действителност. Изключително много ме впечатли неумолимата горест, която терзае авторката, отвеждайки ни при руините на изчезващото българско село пред очите на днешна бездушна България. Читателят е обзет от истинска тъга, докосвайки се до тягостните редове на стихотворението "Старата къща". Но Десислава Стоянова не по-малко более и за недопустимата уродливост, която задушава съвременния ни град. В творческото й полезрение попада нещастната участ на млади наркомани, които тънат грохнали, ненамерили спасение, пльоснати като никому ненужна вещ на безчувствените улици. В това отношение наистина звучи като сурова присъда на днешното ни безчовечно съвремие стихотворението й "Град без обич".
Авторката търси отдушник в красотата и обаянието на родната природа, която с невидимата си магическа сила разкъсва веригите на нашия объркан ден, за да всели в изтерзаната душа спасителната възхита на прелестния пейзаж, ощастливен от пленителната ласка на животворната пролет, пред която благоговее. В някои стихове се прокрадва безпокойството за същността на човешкия живот и за истинските му ценности, които извисяват на пиедестал достойнството и честта.
"Повей от глухарче" на Десислава Стоянова е един обнадеждаващ поетичен дебют - атестат и гаранция за едно успешно бъдещо присъствие в света на отечествената ни лирика.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 927

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 1200

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 1152

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 886

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1063

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 1006

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 925

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ