27 Февруари 2021събота17:41 ч.

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

Децата трябва да ходят на частна забавачка, за да получат по 300 лева месечна финансова помощ

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 589

Заканата на държавата най-накрая да компенсира финансово семействата, чиито деца не са приети в детски градини, се оказа поредното неизпълнено обещание. Едва 3600 малчугани над 3 години ще получат обезщетения до 300 лева на месец. Това е индикативната бройка, записана във финансовия отчет към постановление на МС за правилата, по които ще се изплащат помощите. Само в София недостигът на места е 10 000, като половината от тях са за деца, имащи право на помощ. 

Хлапетата трябва да отговарят на 6 критерия, като например да не са приети в детско заведение по настоящ адрес и общината да не е предложила равностойно място в района. Освен това те трябва да са записани в частна детска градина, училище или кооператив.

Това става ясно от проекта на наредба за условията и реда за изплащане на средствата от държавния бюджет. Оказва се, че това е очакваната бройка на малчугани, които отговарят на всичките шест критерии за помощ в новия документ. Родителите трябва да подават заявления за компенсацията, която е пряко свързана с отглеждането и обучението на децата, всяка година до 15 октомври. Максимално те ще бъдат обезщетени със сума не по-голяма от средната месечна издръжка на дете в предучилищното образование, която е около 300 лв. За мярката ще са необходими около 10 млн. лв. за 2021 г. 

Право на компенсация ще имат деца, които ходят в частно заведение или пък родителите им са сключили договори за отглеждане и обучение с физически лица и лица, регистрирани като търговци, или с юридически лица с нестопанска цел. Освен това детето трябва да е кандидатствало за прием в детско заведение по настоящ адрес и да не е прието, а в същото време общината да не e предложила равностойно място в района. Друго правило е родителите да не получават подпомагане от държавния бюджет или по оперативни програми за същите дейности на друго основание.  

Компенсациите за неприетите деца са в сила от 1 януари 2021 г. Първите суми обаче вероятно ще бъдат платени в средата на годината.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ