06 Август 2020четвъртък22:08 ч.

Обезправяват ни

/ брой: 115

автор:Ева Костова

visibility 292

Минималната работна заплата ще се договаря по икономически дейности. Тя ще продължи да съществува в неизвестен за работещите вид и размер и ще зависи от благоволението на чорбаджията. Минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи професии ще бъдат отменени догодина. Така ще се премахне още една защита срещу посегателствата върху доходите. Това са част от ключовите акценти в споразумението, което синдикатите, работодателите и правителството подписаха за пет области. В него има всичко, за което човек може да си помисли - Шенген и чакалнята на еврозоната, насърчаване усилията за пълна либерализация на електроенергийния пазар, европейската "Зелена сделка", повишаване на дигиталните умения на българските граждани, та до стартиране на цялостна реформа в социалното подпомагане. Все цели, реализирането на повечето от които е с далеч по-дълъг хоризонт от края на управлението на кабинета "Борисов-3". Какъв е смисълът от тази манджа с грозде, и то точно сега? Гола подкрепа за кабинета?

На поредната среща преди подписването на споразумението страните си мериха компромисите. Три дни болнични остават за сметка на работодателите, обаче няма да се връщат част от доходите на най-бедните семейства в края на годината, както искаха синдикатите. Все сменят кон за кокошка.

"Историческо" споразумение нарече подписаното бизнесмен, който влезе в ролята на виден благодетел на народа, честен човек със силно изразено социално мислене. Кирил Домусчиев, да. Историческо, като че ли става дума за Ялтенската конференция, а не за рутинна сбирка на социални партньори, които трябва да разрешават конфликтите си в зародиш, а не да ги създават в името на "социалния мир" и заровените томахавки. 

Много съмнително взеха да сближават позиции работодатели, синдикати и правителство. Де да беше за добро. А то е за това, което непрекъснато ги човърка отвътре - сакън да не останат повече пари за работягите. Бойко Борисов има оправдание да бъде разстроен поради записи, спални, дронове и т.н. Но за другите участници в социалния диалог истинските проблеми не са нови, обрасли са с години, просто се пренасят от заседание на заседание и упоритият безсмислен труд по тях продължава да кипи. Тук-таме с ново орязване на права. 

Историческото споразумение, невиждано и нечувано досега в България, си е нашенски тюрлюгювеч. Покрай илюзията за модерни работодатели и синдикати и за по-добър социален диалог се предвиждат законодателни промени, реформи и какво ли не още като приоритети в следващите месеци, та дори години. Все в името на човека, който има проблеми днес, за утре да не говорим. Защото сред намеренията ще се нареди приоритетно и новата идея за орязването на минималните доходи. Само че расте опасността социалният мир да се превърне в социален взрив... 

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 90

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 718

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ