29 Март 2020неделя02:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Проф. Николай Василев:

Обещавам тези, които разтурят БАН, да лежат в затвора

Университетът има две функции: едната е да създава и разпространява знания, втората е да освирква Фердинанд, казва известният учен и преподавател

/ брой: 275

автор:Велиана Христова

visibility 2092

НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ е роден на 21 януари 1946 г. в Смолян. Завършва философия в СУ. От 1974 г. преподава там философия на историята, философия на човека и философска антропология. През ноември 1987 г. е изключен от БКП заради критики на партийната и държавната върхушка. През 1990 г. става професор. Пак тогава - лидер на Алтернативната социаллиберална партия (АСП). През 1991-1992 г. е вицепремиер и министър на образованието и науката в правителството на Филип Димитров. Бил е народен представител в 36-ото НС.

- Проф. Василев, науката и образованието са по улиците, най-видните ни учени и преподаватели протестират вече месеци наред. Мисля, че това е ужасяващ черен атестат за политиката на една държава. Какво според вас се случва в България? 
 - Няколко фактора се сблъскаха. За разлика от клишетата, които се повтарят постоянно, аз ще кажа, че единият фактор е традиционното българско пренебрежение и бих казал презрение към науката, към познанието, към образованието. Вторият фактор е световната финансова криза. И третият фактор е неизживеният пубертет на фискалния фатмак Симеон Дянков. Когато тези три фактора се сблъскат и интегрират, се получава нещо страшно. Това, което Симеон Дянков прави с БАН, е възмутително. Аз няма да кажа, че всичко в академията е идеално, напротив. Бях безкрайно възмутен при последните избори за академици преди 2-3 години - засекретяват процедури, променят правилата, проявяват ужасно отношение към кандидатите. И дори ги съдя за това. Но в момента, в който Симеон Дянков произнесе фразата за феодалните старци и намеренията си да разтуря и унищожава академията, аз бях първият, който излезе да ги защити. И публикувах в "Новинар" статията си "Наука под пагон". Тогава нарекох Дянков фискален фатмак и му казах да си ходи. Не той ще реши къде ще се прави наука. Искам да кажа, че БАН си има трески за дялане, и Софийският университет си има трески, всички си имаме. Въпросът обаче е друг. БАН и Университетът са национални духовни светини и никой няма право да ги пипа - особено с мръсни международно-финансови ръце. Това е възмутително. В едно предаване обещах на всички, които разтурят БАН, да лежат в затвора. Просто им го обещавам. Всичко ще направим - аз и моите съратници, да ги вкараме в затвора. Защото това, което правят, е унищожаване на една духовна светиня на България. Нещо, което е създавано от Васил Левски, да дойде тука фискалният фатмак Дянков да го разтуря и пожарникарят Борисов, който му се води по акъла! Това е ужасно. Това не трябва да се позволи.
- Те казват, че пращат институтите към Министерския съвет, не ги разтурят.
- Глупости. Аз, вика Борисов, няма да пипна имотите на академията. Абе, как няма да ги пипнеш, като те отиват по министерства и много бързо, веднага ще бъдат пръснати по предприятия и корпорации. БАН изгуби ли си "шапката", управлението, този престижен връх на българската наука вече не е организация. Всички институти ще се разбягат наляво надясно, ще се пръснат, ще ги изпозакрият, цялата структура ще рухне.
- Успявате ли да разберете какви са претенциите на власта към БАН?
- Като учен аз се учудвам на употребата на някои термини. БАН била тежка съветска структура. Бих предпочел да ми дадат аргументи и да не ми говорят с определения от сорта "съветска сктруктура". Първо, съветска структура не означава лоша априорно. Та Русия не е ли имала наука със своите "тежки" структури?! Световна наука имаше. Имаше и лоши, и добри резултати, имаше висши постижения и провали - това е нормално за всяка наука. А подобни научни структури ги има и в Европа, и по целия свят. Аз разбирам, ако ми изкарат сериозни аргументи - ето, това е тромава структура, не работи добре, не изпълнява задачите си, проваля се. Тогава бих разбрал, бих признал агрументите. Но няма такова нещо. Напротив. БАН получи висока, при това международна, оценка. А те искат да я разрушат, защото им се виждала "съветска структура". Това са пълни глупости.
- В Европа е пълно със същите и подобни на БАН научни центрове, те също ли са "съветски"?
- Има в цяла Европа същите и почти същите структури, има подобни, има различни, това няма значение. Просто БАН така се е структурирала, укрепила се е като такава научна структура, има си високите постижения, има и не толкова високи - като навсякъде по света. Академията си работеше и сега работи много добре. Какво искат те? Да не би производството им да работи по-добре, на по-високо равнище от науката в БАН? Да не би интелектуалното им равнище да е по-високо от равнището на науката в БАН? Да не би министерствата им да работат по-добре от институтите в БАН? Искам да ги попитам какво в българската държава работи по-добре от институтите в БАН? И тогава да ми кажат: те са лоши, тогава да сравняваме. Институтите в академията си работят много добре, там има великолепни учени, има си и боклук, разбира се, както навсякъде, във всички институции.
- Защо се прави всичко това? Едно нещо работи добре и те го убиват?
- В началото казах - в България се сблъскаха три фактора. Тези три фактора определят натиска срещу БАН, срещу Софийския университет - също. Има и още нещо - всеки научен център като Университета и като БАН е неприемлив, омразен за всяка власт. Защото това са средища на свободомислието, на социалната критика. Мисля, че Университетът има две основни социални функци - първата е да създава и разпространява знания, втората е да освирква Фердинанд. Това са двете функции на Университета. Извинете, нито едната, нито другата е в изгода на властта.
 - А може би тези фактори обрастват с още един - може би някои имат интерес да се унижат и унищожат лидерите, за да се отстрани непреодолим конкурент? 
- Каква конкуренция?! Аз като министър навремето направих Националната агенция за оценяване и акредитация и критериите, на които трябва да отговаря един университет. Това са средноевропейски критерии, в които се включват и материалната база, и броят хабилитирани, студентите, развитието, преподаването в съответни фундаментални научни области и т.н. Според тези критерии единственият университет в България е Софийският, друг няма. Дори той отговаря на около 85-90 процента от критериите, защото направи и Медицински факултет, прибрахме си Богословския, Стопански факултет създадохме. Това са важни неща за един университет. Всички други - Великотърновският, Пловдивският дори отговарят на около 15% от средноевропейските критерии за университет. А те държат Университета в мизерия, плащат на калпак и му дават толкова, колкото дават и на Шуменския университет. Това е безобразие.
- Вероятно пак причината е, че Алма матер е средище на свободомислието?
- Аз уважавам университетите в Пловдив, във Велико Търново, в Благоевград, останалото са сергии за дипломи. От тия 52 висши училища, които имаме, включително пернишката керемида, поне 30 са сергии за дипломи. Какво е това чудо? И се тюхкат: ах, каква е системата на висшето образование! Ами, какво се тюхкате, вижте критериите в националната акредитационна агенция, които по мое време бяха заложени. След това те смекчиха критериите и сега всеки, който подаде документи за акредитация, го акредитират. Върнете критериите и националната агенция ще акредитира само истинските университети. Всичко останало ще отпадне - този въпрос е толкова елементарен за решаване. Какво ми се тюхкат, че имало толкова много университети?  Какви университети са това? Какъв университет е в Перник - това е безобразие, това е за смях: 90 студенти и 10 преподаватели, Това е керемида, не може да се нарече дори сергия. Но е Европейски политехнически университет-Перник. Това наистина щеше да е за смях, ако не беше толкова голямо безобразие.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ