04 Август 2020вторник02:53 ч.

снимка Емилия Костадинова

Обединиха законите за бързото следствие

Екстрено изтеглиха делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 866

Правната комисия в НС одобри общ законопроект, който предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления. До спешното заседание се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на парламента по искане на "БСП за България". Важно е поправката в НПК да бъде приета достатъчно бързо, за да се приложи за случаите като този в Сотиря, коментира Крум Зарков. 

ВКС изтегли на 7 октомври делото по предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който излежа 12 години от присъдените му 20 за убийството на Андрей Монов. Съдът се мотивира с "изключителния обществен отзвук". За австралиеца е издадена заповед за експулсиране, която не може да бъде изпълнена, защото няма лични документи.

На заседанието вчера беше разгледан общ текст от приетите на 25 септември на първо четене три проекта на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Предложението бе прието от комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето от пленарната зала.

Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.

Важно да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, за да се приложи за случаите като този в Сотиря, коментира след заседанието зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков. "Миналия петък на предизвикан от БСП председателски съвет се разбрахме да дадем бързо старт на процедурата, с която да забраним съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. Решението на правната комисия ще бъде докладвано в пленарната зала и при наличието на достатъчно политическа воля ще бъде прието възможно най-бързо", заяви Зарков. Във връзка с предложението на ГЕРБ съкратеното производство да се остави в ръцете на съдиите, той посочи: "Според нас тази идея е несъвместима с това, което решихме в правната комисия. Какво ще е нейното бъдеще, зависи от ГЕРБ, но според нас правилното решение е това, което беше гласувано от комисията", уточни Зарков. Според него законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен.

Припомняме, че на 25 септември депутатите приеха четири законопроекта. Трите проекта на БСП, ОП и "Воля" за промени в НПК предвиждат да не се прилага съкратено следствие при тежки престъпления. Законопроектът на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс цели запазване на съкратеното производство по преценка на съдията и възможност за намаляване на присъдата до една пета. С 97 гласа за и 62 против народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене.

Депутатите от ГЕРБ преди второто четене щели да предложат съкратеното производство да отпадне само за случаите на умишлени убийства, стана ясно от изявление на шефката на правната комисия Анна Александрова. 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ