07 Декември 2019събота15:38 ч.

Таланти и поклонници

О, Боже, какъв тайнствен свят в една капка вода!

Бащата на микробиологията Антони ван Льовенхук открива чудеса с увеличителни стъкла за микроскоп, които сам шлифова

/ брой: 250

автор:Иван Беловски

visibility 2814

Антони ван Льовенхук (роден на 24 октомври 1632 г. в градчето Делфи, Холандия) отначало бил чирак при търговец на платове, след което станал специалист по сукното. За да определя по-добре качеството на вълната, започнал да използва увеличително стъкло - лупа. Увеличителните стъкла той шлифовал сам.
Льовенхук така се увлякъл от това си занимание, че постепенно отделял все повече и повече време на микроскопията, на различните увеличителни стъкла, които усъвършенствал, и с тяхна помощ разглеждал внимателно всичко, което му попаднело под ръка. С течение на времето от специалист и дребен търговец на сукно холандецът се превърнал в един от най-великите естествоизпитатели в света. Откритията си правел сред тишината на своя дом, с конструирания от него примитивен микроскоп, състоящ се от стъклена леща и светлинен източник - лоена свещ. Стъклената леща не била по-голяма от кибритена кутия и въпреки това увеличавала наблюдавания обект почти триста пъти!
По най-подробен начин и с вдъхновена обективност Антони ван Льовенхук излагал наблюденията си в своите писма до Лондонското кралско дружество, на което през далечната 1680 г. бил приет за член, а по-късно бил приет за член и на Парижката академия на науките.
В своите писма и бележки за наблюдаваните предмети (от капка кръв до криле на пеперуда) той строго се придържа към фактите, избягва всякакви необосновани тълкувания и разсъждения, старае се навсякъде да подкрепя доводите и мислите си с най-точни изчисления и данни. Ето част от едно от многобройните писма на Льовенхук, където описва наблюденията си над онова, което днес наричаме инфузории, открити от него в капка вода през 1676 г.:
"Същият ден, около три часа след пладне, видях живи същества, които бяха още по-малки - едни съвсем кръгли, други два пъти по-дълги, отколкото широки, трети съвсем мънички, а освен това съзрях и невероятно количество най-дребни животинки, формата на които тази сутрин не можах точно да определя. Сега виждам вече съвсем ясно, че това са някакви същества, приличащи на малки червейчета или малки змийчета, всичко струпано накуп и в непрекъснато движение - точно такава картина би могла да се види с невъоръжено око, ако се наблюдават съвсем малки змиорки в паница, пълна с вода, където гъмжи от тях, при това водата, препълнена с маса мънички същества, изглежда жива.
Сред многото чудеса, които ми се е удало да открия сред природата, това ми се струва най-голямото чудо и смело мога да кажа, че никога още пред взора ми не се е представяло по-приятно зрелище, отколкото всички тези хиляди живи същества в една капка вода, където те се блъскат неуморно, и при това всяко за себе си. И няма да сгреша дори ако кажа, че в тази единствена капка вода се съдържат сто хиляди микроскопични организми..."
В писмо, писано през 1693 г. и посветено на анатомията на бълхата, Льовенхук цитира дори възгласа на своя илюстратор: "О, Боже, какви чудеса крие такова мъничко създание!..."
Плененият от чудесата на микроскопията холандец е наблюдавал и описал много и най-различни микроорганизми, включително водорасли, едноклетъчни, дрожди (квасни гъбички), бактерии и др., поради което той се смята за баща на микробиологията. Трябва да бъдат споменати и многото негови открития в областта на биологията, като сперматозоидите у човека през 1677 г., артериалното кръвообращение, строежът на косъма, зъбите и костите, съставките на кръвта, млякото и слюнката, строежът на дървесината и на различните растителни тъкани, анатомията на някои насекоми, червеи и др.
Трудовете на Льовенхук в областта на ботаниката, анатомията, хистологията, ентомологията, физиологията, наред с микробиоложките му открития позволяват той да бъде приет за пионер буквално във всички раздели на биологията.
По-голямата част от микроорганизмите са полезни за човека (болестотворните микроорганизми не са повече от 0,1 процент от общия им брой), те могат да се използват и се използват с успех при произвеждането на хранителни продукти, в петролната промишленост, за производството на торове, при извличането на метали от рудата, във фармацевтиката и по-конкретно при производството на антибиотици. Във всички тези области действа приложната микробиология.
Трябва да бъде отбелязано, че в епохата, когато Европа се раздирала от противоречия, холандецът Антони ван Льовенхук не прекъсвал кореспонденцията си с Лондонското кралско дружество, въпреки всичките прегради, издигнати от войната между Англия и Холандия през 1672-1674 г. Всичко това намира отражение в писмото, с което Райнер де Грааф, анатом от Делфи, представя Льовенхук на Лондонското кралско дружество през 1673 г.:
"Възможно е за вас да е особено очевидно това, че хуманитарните и естествените науки още не са откъснати от нас поради шума на оръжията, и поради това възнамерявам да ви съобщя, че един тук живущ, във висша степен изобретателен човек на име Льовенхук, изобрети микроскоп, който далеч надхвърля всички досега съществуващи... Приложеното тук негово писмо, в което той описва определени предмети, които е наблюдавал по-точно от предшестващите го автори, ще ви даде образец за неговата работа..."
Писмата, в които преди триста и повече години Антони ван Льовенхук съобщавал за своите открития, доказват освен универсалността и разпространението на науката, също и необходимостта от тясно сътрудничество и обмяна на опит между учените от различни страни.
През 70-те години на ХVII век, благодарение на упорството и изобретателността на холандеца Льовенхук, беше открит един огромен и невидим дотогава нов свят.


Микроскопът на Льовенхук

Данъчни затвориха заведения в София заради дългове

автор:Дума

visibility 0

На "Градина" все пак ще се строи

автор:Дума

visibility 43

Лекар от Александровска болница обяви гладна стачка

автор:Дума

visibility 96

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 56

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 56

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 216

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 866

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 391

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ