30 Октомври 2020петък13:29 ч.

НЗОК ще разполага с 5 млрд. лв. догодина

автор:Дума

visibility 483

 Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще получи увеличение в бюджета от около 340 млн. лв. и догодина ще разполага с малко над 5 млрд. лв., пише Mediapool. Основните пера – болници, лекарства и извънболнична помощ получават минимално увеличение спрямо очакваното изпълнение през тази година. Болниците, които лекуват пациенти с коронавирус, ще имат възможност да получават повече средства. Предвидено е и финансиране за самостоятелните практики на сестрите и акушерките. Като цяло НЗОК получава по-скромно увеличение за 2021 година, след като предишните години бюджетът и растеше с около 400-500 млн. лв. годишно.

Проектобюджетът на НЗОК е с рамка от 5.084 млрд. лв. Парите за болниците се увеличават с близо 130 млн. лв. и ще достигнат 2.374 млрд. лв.

За лекарства са заложени 1.332 млрд. лв. – с 89 млн. лв. повече в сравнение с тази година.

Над 261 млн. лв. са предвидени за личните лекари, които ще получат със 17 млн. лева повече от тази година.

За прегледи при специалист догодина са предвидени 303.2 млн. лв. - с 38 млн. лв. повече спрямо тази година.

Превдидените средства за изследвания са 100.9 млн. лева, с 6 млн. повече спрямо тази година.

Бюджетът за дентална помощ е 192.4 млн. лв.- с 12.5 млн. лв. повече от сегашния.

За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, ще бъдат заделени близо 116 милиона лева.

Догодина НЗОК ще разполага с резерв от 149.5 млн .лв., който ще може да се разпределя към отделните пера след 1 април 2021 г.

С бюджетния закон по традиция се прокарват и промени в други здравни закони относно работата през следващата година. Например болниците, които лекуват пациенти с Covid-19, ще могат да получат повече средства от НЗОК над лимитите, но ако покриват определени условия. Те трябва да имат разкрито и функциониращо многопрофилно спешно отделение, както и клиники или отделения с интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла за активно лечение.

Също така трябва да имат разрешение за осъществяване на дейност по минимум 20 клинични специалности, интензивно отделение или клиника с поне 15 изцяло оборудвани легла и не по малко от 900 души медицински персонал, работещ в лечебното заведение на основен трудов договор. Друго условие е през лечебното заведение месечно да са преминали поне 1600 хоспитализирани пациенти. Болницата трябва да има и не по-малко от 10 реанимационни легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Бюджетът за лекарства вече ще е разделен не на три, а на четири групи, като найскъпоструващите медикаменти ще бъдат изнесени в отделно подперо на стойност 490 млн. лв. За тях фармацевтичните компании ще плащат допълнителни отстъпки, ако лечението на пациентите надвишава прага на ефективност, който е изчислен на три пъти брутния вътрешен продукт на човек от населението.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 77

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ