13 Юни 2024четвъртък10:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сергей Станишев:

Нямаме от какво да се срамуваме

Кураж, сила и нови победи на лявата идея и социалистическите ценности пожела лидерът на БСП на Деветосептемврийския митинг в столицата

/ брой: 209

автор:Лилия Томова

visibility 2268

И днес, на празника, виждаме, че неофашисти отново са изписали своите срамни лозунги върху Братската могила. Но те трябва да знаят - в България има Социалистическа партия, има и други партии от Коалиция за България, както и патриотични, и демократични организации, които винаги категорично ще се противопоставят на заплахите от ксенофобия, омраза, неофашизъм.
Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на 9 септември пред монумента на загиналите антифашисти в Парка на свободата в столицата. ГС на БСП и БАС организираха митинг, на който се стекоха, независимо от пороя, стотици хора. Ветерани, антифашисти, леви земеделци, социалдемократи, комунисти, младите хора от движение "23 септември", децата ни и децата на децата ни поднесоха своите цветя в знак на признателност, благодарност и обич.
Днес в стотици български градове и села се отбелязва 9 септември - най-голямата дата в съвременната ни история, с почит към паметта на антифашистите, с уважение към живите, с тъга за загиналите, с носталгия по годините, в които градихме България. Няма голяма дата, която да не буди спорове - сред историци, политици, в обществото, призна Сергей Станишев. Но Девети септември 1944 г. сложи край на епоха, в която България претърпя две национални катастрофи, когато беше най-изостаналата страна в цяла Европа - с 80 процента неграмотни хора, и беше дълбоко разделена - социално, политически, страна, хвърлена от тогава управляващите във Втората световна война на страната на агресорите, на фашистка Германия, допълни той. Тогавашното правителство водеше и война срещу собствения си народ, срещу различно мислещите хора. Няма защо да се срамуваме от този период в историята си - помним постиженията и вярваме в бъдещето, каза още Станишев. Девети септември ще остане завинаги в паметта на тези, които милеят за истинско народовластие, за социална справедливост, за солидарност в обществото, за това хората да могат да реализират своите мечти и талант, независимо от това, дали са от богато или бедно семейство. За социалистите, а и за огромна част от българите Девети е символ на градежа, на модернизацията на България. Ние никога няма да приемем да се зачертаят 45 години от историята ни, да се очернят, да бъде забравен трудът на поколения българи - те изграждаха заводи, правеха съвременна наука, развиваха селското стопанство и изведоха България на едно от челните места в света, наред с най-развитите страни. Помним всичко това, беше категоричен Сергей Станишев. Той пожела на лява България вяра, кураж и сила заради предстоящите нови победи на лявата идея и социалистическите ценности.
Пред за пореден път осквернената Братска могила хората поднесоха венци и цветя. И разотивайки се, повтаряха стиховете на Лозан Такев:
"Девети е преломен ден,
но няма място за омраза!
Зависи днес - от теб и мен,
за утре как ще го опазим..."

Антон КУТЕВ, член на ИБ, секретар на НС на БСП, председател на медийната комисия на социалистите, народен представител от Коалиция за България:

Девети не бива да ни разделя

Девети септември е обединяващ ден, или поне се надявам да стане такъв. За съжаление все още ни разделят много неща, но мисля, че ако сме исторически мъдри, ще разберем, че трябва да се събираме на този ден, а не да се разделяме.

Георги КАДИЕВ, член на ИБ на БСП, кандидат-кмет на Столичната градска организация на БСП за редовните местни избори през есента догодина:

Нуждаем се от солидарност, съпротива, морал и днес

Уроците, които съм запомнил за себе си от този ден, са, че той ни учи на готовност за саможертва, на визия - какво искаме да се случи с нашата държава, на солидарност с тези, които имат нужда от помощ, а и на готовност за съпротива, когато не сме съгласни с това, което се случва. Това са уроците, които не в исторически план, а като общочовешки послания получавам от празника Девети септември. Този ден създаде нови държава и общество, в което израснаха поколения българи. И макар че строят претърпя крах, необходимостта от солидарност, съпротива, морал е същата и днес. От това може да се поучи всеки - комунист, социалист, демократ или дори антикомунист - ценностите са общочовешки, нужни са ни и в новия ХХI век. И нещата, които казвам, са не само от уроците на моя живот, те са включително и родова памет.

Румен ОВЧАРОВ, лидер на столичните социалисти, народен представител от Коалиция за България, член на НС на БСП:

Още не сме изпълнили докрай завета на загиналите

Девети септември, без съмнение, е празник. На който трябва да се замислим дали изпълнихме завета на тези, които загинаха. А моят отговор е - сигурно не сме изпълнили този завет, имаме още много работа. Допуснахме да сме единствената страна, в която антифашистите биват наричани престъпници. А което имахме, го дължим на тези, които дадоха младостта, живота си, за да има социалистическа победа, за да можем да градим модерна България.

Георги ПИРИНСКИ, заместинк-председател на 41-ото НС, член на ИБ на БСП:

И при демокрация можем да защитаваме социализма

Девети септември е венец на огромното усилие на всички свестни хора в България да тръгнем по нов път, да не сме васал на фашистка Германия, да не сме изостанала страна, грубо разделена на "българин срещу българин". Защото преди Девети сме били всъщност в една гражданска война, и то - не символична. Девети септември е и резултат от обединението на много различни сили. Разбира се, водеща е Комунистическата партия, но Отечественият фронт също е бил широко формирование, който се бореше за нова България. А нашето поколение се постара в една съвсем различна историческа епоха, в която фронтовете бяха много по-различни, да докажем, че и в свободно, демократично общество може с достойнство да се защитава социалистическата идея.

Велко ВЪЛКАНОВ, почетен председател на БАС:

Отново сме поробена земя, ще се борим за нов Девети септември

Девети септември е най-великата дата след Освобождението на България. По-велика аз не познавам. На 3 март се освободихме национално, на Девети септември - социално. Днес сме отново поробени, не ни остава нищо друго, освен да се борим за нов Девети септември. Може и да не хващаме гората, но трябва да се справим с бандата, която днес управлява страната ни.

ГЕОРГИ от Движение "23 септември":

Идеите на дедите ни са живи, а социализмът е бъдещето на света

Тук съм, за да почетем паметта на всички загинали в антифашистката съпротива от 1923 до 1944 г. И да заявим, че продължаваме по техния път. Че идеите им са живи, и дори че днес са по-живи от всеки друг път. Ние продължаваме напред. На мен коренът ми е антифашистки - прадядо ми е бил партизанин, обесен през януари 1944 г. в Ломския затвор. Семейството ни е ляво, всички пазим родовата памет, аз - също. И наистина вярваме, а и другарите ми вярват - идеите са живи. Системата, в която днес живеем, не е хуманна, в нея няма нищо социално. Затова и капитализмът няма бъдеще, той е истински експлоататорски строй, социализмът е бъдещето на света. Ето, в Южна Америка, в Азия народите вече показват и доказват, че не искат диктатура от страна на САЩ например, и виждат бъдещето като светло и социалистическо. И все не мога да разбера - кой и защо си позволява да осквернява паметниците на загиналите. Много е възможно някой или някои да ги насъскват. 

Над 6 млн. тона ще е зърнената реколта

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 109

Ремонти запушват Дунав мост край Русе за 2 години

автор:Дума

visibility 537

/ брой: 109

Внасяме ударно мляко от Румъния

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 109

"Булгаргаз" предложи по-евтин газ за юли

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 109

ООН одобри плана на САЩ за примирие

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 109

Френската левица се обединява

автор:Дума

visibility 583

/ брой: 109

Шолц увещава бизнеса да инвестира в Украйна

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 109

Все още има съпротива срещу България в Шенген

автор:Дума

visibility 588

/ брой: 109

Евро 2024 чука на вратата

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 109

Спиралата от кризи ще се задълбочава

visibility 574

/ брой: 109

Дежурният Сатана

автор:Мартин Карбовски

visibility 608

/ брой: 109

Нелепи еврофасони

visibility 556

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ