30 Юли 2021петък23:37 ч.

Кадър БНТ

Няма специалисти за добра поддръжка на язовирите у нас

автор:Дума

visibility 100

Липсата на добри специалисти и хидроинженери води до това, че част от язовирите у нас да не могат да бъдат достатъчно поддържани. Това стана ясно от думите на проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катерда "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ. Той коментира пред БНТ последните разкрития на икономическия министър за скъпи ремонти на язовири, които обаче са засушени и затревени.

Професорът бе категоричен, че въпреки трудностите при поддръжка на язовирите в България, в никакъв случай не може да се каже, че тези съоръжения са „цъкащи бомби“. По думите му проблемите са повече заради собствеността на язовирите – съоръженията са общински или държавни, водите  са към екоминистерството. Оттам идват и случаите с концесионери на язовири, които дори не позволяват достъп до тях на институциите, които отговарят за поддръжката им. За да се урегилират тези проблеми трябват законови промени и технологично време, подчерта проф. Кисляков.

В България има над 6800 язовира, а големите са 216 по международна класификация, каза специалистът. Язовирите в страната като цяло са в добро състояние, големите язовири са категорично в добро състояние. Проблемите им се решават все по-добре в последните години, смята хидроинженерът.

Какво означава опасен язовир – ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето може да стане опасен. Един язовир може да бъде съоръжение с висок вторичен риск – не само той да се разруши, но и това да има катастрофални последици за инфраструктура и население. Всяко техническо съоръжение има нужда от редовна поддръжка. Както ако човек не си поддържа автомобила, той може да стане опасен, обясни още проф. Кисляков. Той подчерта, че няма наблюдение язовирите у нас да не се поддържат. Особено големите съоръжения се наблюдават от най-добрите специалисти.  Проблемът е липсата на кадри в по-малките населени места. Но кадрите в тази област изчезват, а те са много нужни. Единствено нашият факултет в УАСГ обучава такива специалисти, каза специалистът.

Трябва ли да бъде източен напълно един язовир, за да бъде той основно ремонтиран? В определени условия, зависи какво трябва да се прави. Много дейности изискват да се работи на сухо, обясни специалистът. По  думите в 21 век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е професорът.

Към преливниците също има определени изисквания, те трябва да осигуряват безопасност, трябва да бъдат в изправност винаги.

Собствеността върху язовирите премина през определени етапи и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, създаде се контролен орган. Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба, смята професорът.

 

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 940

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ