04 Февруари 2023събота03:49 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

На фокус

Няма оправдание за зверствата

Българският антифашистки съюз категорично се противопоставя на всички политически и псевдонаучни опити за реабилитация на фашизма

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 8

В последните 30 години тече непрекъснат процес на опити за фалшификация на българската история и отричане на фашизма, като политическо явление и тенденция в нашата страна през 1923-1944 г. Българският антифашистки съюз не приема търсенето на "научни" аргументи за отричане на фашистките зверства в България. Според историците от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките, Нов български университет и Великотърновския университет, организирали Национална кръгла маса на тема "Имало ли е фашистки режим в България?", "в България не е имало фашизъм заради разликите с режимите в Италия и Германия!" Всъщност режимите в Италия и Германия също се различават един от друг, което не пречи историята да ги определя като фашистки.
Заявяваме ясно и категорично следното:
Създаденият през 1922 г. Народен сговор, който през 1923 е съставна част от коалицията "Демократически сговор", управлявала страната до юни 1931 г., включваща буржоазните Народнопрогресивна, Демократическа, Националлиберална и Радикалдемократическа партия, е фашистки като идеология. Органът на Народния сговор в. "Слово" възхвалява режима на Мусолини и националната фашистка партия.
Въпреки че в Царство България има няколко фашистки партии, някои от които са забранени след Деветнадесетомайския преврат 1934 г., фашистката идеология и практика намира плодотворна среда за развитие от 1923 до 1944 г.
Превратът през 1923 г., жестоките репресии и убийства, в т.ч. и на Александър Стамболийски, слагат начало на фашизирането на страната. Белият терор в България 1923-1925 г., извършените убийства и репресии на комунисти, земеделци и други противници на кървавата диктатура на Александър Цанков са фашистки по своята същност. Убити са много леви интелектуалци - Йосиф Хербст, Сергей Румянцев, Тодор Страшимиров, а Гео Милев изчезва безследно и е жестоко убит само заради написването на поемата "Септември".
Съпротивата на комунисти, земеделци и други прогресивно настроени борци през 1941-1944 г. е антифашистка, защото се води срещу приложението на Закона за защита на държавата, законовите убийства на деца и непълнолетни, Закона за защита на нацията, който е фашистки и нацистки по своята същност. Правителството на Богдан Филов през 1941-1944 г. носи отговорност за репресиите срещу евреите в България, в т.ч. и депортирането на евреи от Македония и Егейска Тракия в нацистките лагери на смъртта - от идеологическа гледна точка това е свързано безусловно с фашизма и нацизма.
Дейността на младежката организация "Бранник" в началото на 40-те години на миналия век е опит за преминаване към тоталитарен режим. Безпартийността не е убедителен аргумент за отричането на фашистките тенденции в режима на цар Борис III.
Фашистки действия са убийствата на 9140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, стотици политзатворници са умъртвени по насилствен начин, докато излежават присъдите си, хиляди са изпратени в концлагери, рязането на партизански глави, паленето на къщи и други подобни прояви на фашистката власт у нас през 1941-1944 г.
Отричането на фашизма като политическо явление и историческа тенденция в България през 1923-1944 г. обслужва крайнодесните и фашистки политически сили в България, способства за засилването на съвременните прояви на фашизма в България, които станаха особено видими през последната година и под влияние на войната в Украйна и глобалното противопоставяне между Великите сили.
Затова Българският антифашистки съюз се бори и ще продължи да се бори чрез своята дейност за категорично противопоставяне на всички политически и псевдонаучни опити за реабилитация на фашизма в България. Фашистките зверства не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Фашизмът е осъден международно, но, за съжаление, назрява необходимост за борба с рецидивите му в днешната глобална среда!
Хора, бдете!

Позиция на Българския антифашистки съюз

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 247

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 62

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 637

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ