19 Септември 2021неделя11:06 ч.

На снимката: Делян Георгиев

Интервю

Д-р Делян Георгиев:

Няма да позволя нова вълна на застрояване

Апелирам да приключим с ерата на кърпенето и да минем към философия на цялостни ремонти на инфраструктурата, казва кметът на столичния район "Изгрев"

/ брой: 177

автор:Деси Велева

visibility 671

ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ е роден на 8 август 1985 г. Женен, с три деца. Завършил е медицина. Работил е като началник смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Кмет е на столичния район "Изгрев".

- Д-р Георгиев, съвсем скоро ще станат две години, откакто съгражданите ви гласуваха доверие и ви избраха за кмет на район "Изгрев". Как ще обобщите накратко работата си за района?

- Работата на районния кмет е най-близо до гражданите. На практика ние сме директната връзка на хората със Столичната община. В град с населението на София такава връзка безспорно е изключително необходима. За съжаление, чисто законово сме доста ограничени. Районната администрация не разполага със собствен бюджет. Всеки проект, който искаме да изпълним, трябва да получи финансиране от Столичната община. А колкото райони - толкова различни приоритети.

Район "Изгрев" е по-особен. Той е културно средище, дом на интелектуалци - писатели, художници, скулптори. Неслучайно е наричан българския Монмартър. Жителите на района обръщат голямo внимание на различни културни инициативи. За тези две години реализирахме много такива. Това лято за втори път зарадвахме най-малките с "Театрално лято в "Изгрев", с което осигурихме безплатни представления във всяка детска градина в района. Въпреки пандемията успяхме да реализираме и Двадесет и пета юбилейна изложба на художниците от район "Изгрев" под наслов "Изгревът на творчеството - четвърт век".

За тези две години забелязах, че хората в нашия район изключително остро реагират на посягането на историята на квартала. Премахването на спирката на арх. Любомир Шинков, която се намира до плувен комплекс "Диана", предизвика истинска буря. Слава богу, с усилията на районната администрация и на гражданското общество, тя беше възстановена в оригиналния си вид и този символ беше запазен. 

Същевременно жителите на "Изгрев" искат да живеят в чиста и приветлива среда. Малките проблеми всъщност правят голямо впечатление, когато всеки ден на излизане от входа се сблъскваш с тях. Нашият район например е с огромна зелена система, която има нужда от качествена поддръжка. Била е занемарена десетки години и сега това изключително богатство е в плачевно състояние. В момента правим каквото можем със собствени сили. Отделът "Благоустройство и комунално стопанство" полага големи усилия, но ресурсът и техническото обезпечение не са на високо ниво. 

- Още от първите седмици в кметството заявихте категоричното си намерение за освобождаване на общински имоти, заграбени от частни фирми. Докъде стигна битката ви?

- От началото на мандата съм категоричен - общинското имущество не е дойна крава, която някой да експлоатира за собственото си облагодетелстване. Затова една от първите ни задачи с районната администрация беше да направим преглед на актуалното състояние на общинските имоти в "Изгрев". Съвсем скоро общината спечели дело срещу фирма, която неправомерно владееше общински имот. Понякога наистина ме изумява наглостта на някои хора. Въпросният "бизнесмен" има платен паркинг и автомивка върху общински имот, но не и действащ договор. Едновременно с това отказа да изпълни моята заповед и да напусне имота, което наложи да защитим правото на гражданите в съда. 

Владени десетки години без основание общински имоти, които се ползваха за лесни печалби на гърба на общината под формата на паркинги, бяха иззети и направени общодостъпни за всички граждани. Така се появиха нови 150 паркоместа в района. 

- Другата болна тема е презастрояването. В първите месеци на мандата си не бяхте дали нито едно ново разрешително за строеж. Как стои в момента този наболял въпрос?

- Презастрояването е един от най-големите проблеми в София, но действително през годините в "Изгрев" нещата ескалираха и положението е изключително тежко. Инфраструктурата буквално се задъхва. Затова поисках местен референдум. На него гражданите на района можеха да се произнесат дали да се спре строителството в зелените площи. За съжаление, Столичният общински съвет отказа провеждането на това допитване. 

Като районен кмет правя всичко възможно да не позволя нова вълна на застрояване. Съвсем наскоро спечелихме дело, което се отнасяше за строителство в имот, който отчасти е общински. 

За съжаление, дори при най-доброто ни желание понякога усилията на районната администрация не стигат. Мога да дам пресен пример. Отказах да издам разрешение за строеж на мястото върху река Новачица на ул. "Николай Хайтов". Съвсем наскоро обаче зелена светлина на проекта беше дадена. Отдолу минава река Новачица и има голям колектор за отпадни води. За мен е недопустимо там да има жилищна сграда, но за други институции изглежда е приемливо.

- Изградихте нови паркинги, детски площадки, настилки на улици и тротоари. Какво ще включва списъкът с инвестиционните ви намерения за 2022 г.?

- Районната администрация ще предостави на Столичната община пълен списък с инвестиционните си намерения за 2022 г. Основни приоритети в него са редица инфраструктурни проблеми, културни и спортни проекти, както и местата в детските градини и яслите.

Тази година с много усилия успяхме да продължим поетите ангажименти. Изградени бяха нови тротоари в жк "Изток" - по ул. "Майор Юрий Гагарин", ул. "Трепетлика". Работихме по няколко детски площадки, както и по новите паркинги до бл. 12, бл. 19, бл. 18, бл. 7 и бл. 22А в жк "Дианабад".

Продължаваме с изкърпването на дупките по уличната мрежа през второто полугодие на 2021 г. Първа в списъка е улица "Тинтява". До края на годината ще продължим с два паркинга в "Изток", ремонт на тротоари в "Дианабад" и корекция на отводняването по ул. "Васил Калчев". Категоричен съм обаче, че политиката на Столичната община трябва да се промени. Апелирам да приключим с ерата на кърпенето и да минем към философия на цялостни ремонти на инфраструктурата. Време е реално общината да влезе в районите. Големите инфраструктурни обекти са важни, но не бива целият финансов ресурс да отива там, а остатъкът да служи за "изкърпване".

- Започнахте строеж на нова църква? Трудно ли се изгражда православен храм? 

- Краткият отговор е - трудно. Това е скъпо начинание. Още от началото обаче съм категоричен, че църква в "Изгрев" трябва да има. Ние сме единственият столичен район без православен храм. Получихме подкрепа от Столичната община. Църковното настоятелство положи изключителни усилия. Трябва всички да свалим шапки пред дарителите. Без тях това начинание щеше да е невъзможно. Църквата ще носи името на Свети Пимен Зографски. Той е български зограф, храмостроител и книжовник. Един от деветте софийски светци. Чества се на 3 ноември. Това е и денят на българските художници. Надявам се строителството на храма да приключи до 2022 г. 

- Няма как да не липсват и критики от живеещите в района към работата ви. С какво основно са свързани те?

  • - Жителите на район "Изгрев" са изключително критични и съм много благодарен за това. Имам огромен инспекторат - на практика всички жители на района. Те забелязват всички нередности и веднага ги докладват. Последните критики са за моста, който свързва "Изгрев" и "Дианабад". Един по същество изключително добър проект, от който имаше нужда. От години между двата квартала имаше изгнила метална конструкция, която представляваше опасност за преминаващите. Затова се заехме с проект за нов пешеходен мост. С много усилия намерихме финансиране и строителството започна. За съжаление, това изграждане действително се забави изключително. Фирмата използва КОВИД-кризата като оправдание. Заели сме се да намерим начин да получим компенсация. Апелирам обаче за промяна във философията при обществените поръчки.
  •  
  •  
  •  

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ