28 Октомври 2021четвъртък06:19 ч.

Акцент

Няма да платим, няма да платим...

Сигурен съм, че ще грабна приза за поддържаща роля в тази пиеса

/ брой: 104

автор:Лозан Такев

visibility 148

Незнайно как лани през лятото ми дойде изравнителна сметка от "Топлофикация" ЕАД-София, с която искаха да доплатя 980 лева, след като всеки месец покорно и доброволно внасях по 200 лева средно за отминалата сравнително топла зима. Имам и почти толкова просрочени задължения към НАП. Погасявам ги скромно периодично с по стотина лева, според постъпленията ми от НОИ и допълнителните петдесет лева по време на пандемията. И периодично ме посещават на домашен адрес държавни служители, които следят как върви издължаването, за да не дойде евентуално и частен съдебен изпълнител...
Явно, че моята роля в пиесата "Няма да платим, няма да платим" е само поддържаща, да не кажа дебютна. Но за водещи роли в "Няма да платим, няма да платим" служебното правителство изнесе номинацията на десетки български фирми, на които НАП била отписала вече почти десет милиарда лева! Защо - никой не отговаря.
Водеща е отписаната от Търговския регистър "Унитренд" ЕООД със задължения от над 200 милиона и лихви над 300 милиона лева. Другите роли са на "Стомана" АД, "Синтия" ЕООД, "Бургаски захарни заводи" АД, Християнрадикална партия, "ГЕЯ 96" ЕООД, "Мини Бобов дол" ЕАД, "Танина 07" ЕООД, "Крав мага" ЕООД, "Корина БГ"... Последната е със задължения над 160 милиона лева. Тя според Търговския регистър се занимава с търговия със суровини и преработени кожи, с курортна и туристическа дейност, с хотелиерство и ресторантьорство.
Други 15 фирми имат просрочени задължения над 800 милиона лева. В това число са несъбрани по 40-50-70 милиона лева от "Партнер лизинг", "Пинат трейдинг", от фирми в енергетиката и търговията в София, Пловдив, Бургас... А това са все средства, които биха отишли за здравеопазване, образование, култура, за пенсионерите. И всичко това - докато ние с поддържащите и дебютни роли в цитираната пиеса събираме капачки за кувьози и детска линейка.
Около още сто фирми дължат над 2 милиарда лева от системно несъбиране на данъчни постъпления и пренебрегнат данъчен контрол в последните десетина и повече години - по време на стабилната икономическа политика на управляващата партия ГЕРБ, на правителствата на Бойко Борисов, които имахме редкия шанс да са начело на страната. В същото време се замогнахме доста и сега паричната гаранция за свобода на съдебно заподозрените може да е примерно 40, 50, 100, двеста хиляди лева...
Но на мен като пенсионер, ако ме заподозрят евентуално за вината, че сме все пак най-бедната европейска държава и социално несъстоятелна "чиста и свята република" и трябва да си гарантирам свободата, паричната гаранция няма как да е повече от триста лева... А при триста и един лева месечен доход вече нямам право и на  еднократните 120 лева за храна по време на пандемия.
Е, затова съм номиниран за наградата в социалната пиеса "Няма да платим, няма платим" по Дарио Фо! И съм сигурен, че ще грабна приза...

Македонски българи на "Дондуков" 2

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

Милен Митев оглави БНР

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 207

Социалистите в Ямбол с акция "Памет и слава"

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 207

Още 400 000 лева без търг изтичат за осветление на София

автор:Деси Велева

visibility 147

/ брой: 207

И за лифтовете в курортите ще искат зелен сертификат

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 207

Експерти очакват пик на инфлацията през януари

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 207

КЕВР намали временно цената на тока за малките фирми

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 207

България спечели делото заради "Олимпик"

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 207

СДСМ с предизборен език на омразата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 207

Вече сме трети по по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 207

Киев атакува с турски дронове в Донбас

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 207

Демонстрация в Англия в подкрепа на Джулиан Асандж

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 207

Стадо ли сме?

автор:Велиана Христова

visibility 122

/ брой: 207

Кризата е на всички "фронтове"

автор:Ина Михайлова

visibility 250

/ брой: 207

Целта ни е стабилна България

автор:Ева Костова

visibility 151

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ