23 Юни 2024неделя01:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Иванов:

Няма да оставя щангите в България

Чужденците имат сериозен интерес към тежкоатлетите ни, казва лидерът на федерацията по силов двубой

/ брой: 58

автор:Марин Милашки

visibility 3172

ГЕОРГИ ИВАНОВ е роден през 1965 г. в Бургас. Бивш щангист, прекъснал кариерата си заради контузия. Президент на фирма "Еко Клима", официален внисител на климатиците "Осака". Иванов е "моторът" на Българската федерация по силов двубой (БФСД), основана през 2010 г. Тя се бори да получи отнетия от спортното министерство лиценз на Българската федерация по вдигане на тежести с президент Антон Коджабашев. На учредителното събрание на федерацията му го подкрепиха 25 от общо 50-те клуба по вдигане на тежести.


- Г-н Иванов, защо Златан Ванев избяга в Азербайджан с най-перспективния щангист в България?
- Меко казано е, че избяга. Безрезервно подкрепях не само Ванев, а всичките 25 клуба, които са в нашата федерация. Имах специално отношение към него, все пак той е 3-кратен световен шампион в 3 различни категории. Бях упрекван oт много хора, че подкрепях състезателите му. Момчето, с коeто избяга в Азербайджан, е на световно ниво. Валентин Христов е само на 17 години, но е между най-добрите юноши в света до 20 години. На тренировка Христов, който е в категория до 62 кг, изхвърляше 125 кг и изтласкваше 155 кг. Тези резултати ги постигна благодарение на Ванев,, разбира се, защото му е треньор. Цялата финансова помощ обаче е от мен. Доставях му възможно най-качествените медикаменти от чужбина, за да може да израства. Без тях нямаше как да достигне тези резултати. Искам да му пожелая успех, защото е българин като нас. Жалкото е, че го загубихме обаче. Поредният добър щангист замина да си търси хляба в друга държава.
- Има ли някаква трансферна сума?
- Отново се доказа, че в щангите има потенциал. Той е между най-скъпо платените  спортисти през последните 10 години, извън футбола. Трансферната цена на този състезател е 450 000 евро! В рамките на 3 години азерите ще превеждат по 150 000 на Ванев, защото той му държи правата. Задълженията на Христов са да печели всичките първи места на състезанията за кадети и да вземе медал от първенствата за юноши, но аз съм сигурен, че той може да стане и шампион. Парите обаче ще бъдат преведени в някаква офшорна банка, а не в наша. 
- Можеше ли двамата да бъдат запазени?
- Това беше моето желание. Водили сме преговори с чуждестранни треньори, които искаха да вземат Христов, но аз се дърпах и не се съгласих.
- И се оказа, че Ванев се интересува само от собствените си облаги и няма никакъв морал?
- Tой има огромно задължение към банка, в която е ипотекирал апартамента си в родния му град Шумен. Тя го обяви за продан на публичен търг. Пак проявих ентусиазъм, говорих с шефовете на банката и със съдия-изпълнителя, да го запазим. В навечерието на търга Ванев дойде и си поиска паспорта, който беше при мен, защото му правех виза, за да ходим в чужбина за преговори. Паспортът му трябвал за някакво изложение за гълъби и птици в Турция. Точно когато трябваше да спасявам апартамента му, той замина за Азербайджан! Ще се опитам да преглътна и това.  Проблемът е, че предаде всичките клубове, които бяха под нашата шапка. Те му имаха доверие, защото той беше главният инициатор да направим нова федерация, която да получи лиценз от министерството на спорта. Постигнахме с него много неща за тези 18 месеца. Аз ще продължавам, но той ни предаде.
- Само вас ли предаде Ванев?
- Не, той е треньор в спортното училище в Русе. Там един известен доктор го спонсорираше, поддържаше му апартамента и му даваше треньорската заплата. Преди да замине Златан дойде при мен и си взе парите за 2 седмици напред. Оказа се, че и с доктора направил същото, но му казал, че ще ходи в Германия на лагер. А хвана самолета за Баку с всичките пари и медикаменти!
- Как ще реагират клубовете?
- Все още не знам, но разочарованието ще е голямо. Бях от близките хора, които поддържат връзка с него, защото той беше едно от главните лица на нашата дейност. Сега не си вдига и телефона. Чудя се как да реагирам, защото съпругата му работи при мен.
- Кога научихте, че Ванев ще избяга?
- За съжаление доста късно и привкусът е неприятен.
- Занапред какво ще правите?
- Това е отговор, който трудно мога да дам на клубовете. Аз няма да предам никой в този труден момент. Мога да дам и доказателство. В деня, в който разговарях c Ванев и мислех по какъв начин да спася апартамента му, го попитах колко комплекта щанги "Елейко" да поръчам, а той ми каза 2. Вече ги чакаме, както и един дамски комплект. Това е знак, че ще продължавам да се боря, няма да оставя никой. Ще продължаваме да правим състезания в България. Искам да събера най-перспективните момчета на лагер през пролетта. Няма да го крия: към нашия спорт има много голям интерес. Хората искат да го тренират.
- Ще останат ли клубовете при вас?
- За последно преди 2 месеца запитахме 18 от тях и всичките ме подкрепиха. Те са сигурни, че ще успеем. Не трябва да го казвам, но Иван Чакъров, който е двукратен световен шампион, тренира децата си при температура в залата от 8 градуса. Без ток и никакво отопление. Стискат зъби обаче, защото са сигурни, че ще успеем.
- Да, но президентът на федерацията, която все още чака лицензът да й бъде върнат - Антон Коджабашев, не е изпратил писмо до световната допинг агенция за състезателите. Това означава, че те нямат право да вдигат на големите международни първенства...
- Знам и защо не го е направил. Заради двамата си най-добри шангисти - Боянка Костова и Георги Шиков, които миналата година станаха шампиони на първите олимпийски игри за младежи в Сингапур. Коджабашев има оферта за тях и лятото ще ги продаде. Тогава ще мине година от последното им международно състезание, това в Сингапур, и те ще могат да сменят националността си. Няма да има никаква пречка за тях, както и за Христов, който вече 18 месеца не се е показвал никъде.
- За каква сума е офертата?
- 500 000 евро. Даже и преговори вече се водят. Който и да е състезател няма да остане при това положение, защото министерството ще му даде нищожни пари в сравнение с тези в чужбина.
- Каква заплата ще взема Ванев в Азербайджан?
- 4500 евро, а Христов - 2500. Вижда се, че финансовите облаги са надскочили моралното им състояние. Просто загърбиха България.
- Да се върнем пак към Златан Ванев. Колко време той не е успявал да си изплаща апартамента?
- Около година. Няколко пъти съм му помагал с вноските, даже се опитах да му разсроча кредита, но той не прояви сериозност. Може би и това е причината да замине за Азербайджан.
- А знаете ли дали ще се връща у нас?
- До края на месеца и той, и Валентин Христов чакат паспорти и остават там.
- Старши треньор на азерите е съгражданинът на Златан - олимпийският и 5-кратен световен шампион Янко Русев, който също е от Шумен. Заедно ли ще работят? И дали той не е в основата на бягството им?
- Ванев се надява до края на месец май да го измести! Работи зад гърба му. Това го заявявам най-категорично.
- Колко пари ви струваше Златан Ванев?
- Много, не искам да ги разкривам. Но освен днес, има и утре. С какви очи Ванев ще гледа хората, като се върне. Този състезател днес е силен, но утре може и да го няма. Тогава какво ще прави? Ние първо сме хора, а след това спортисти, бизнесмени и т.н.
- Заговори се, че ще се пръкне още една федерация на щангистите.
- Да, на 25 март имат учредително събрание, а шеф ще е двукратният световен шампион Неделчо Колев, който бе член на УС на федерацията на Коджабашев, но напусна. Интересното в случая е, че спортното министерство промени правилника и всеки може да сформира федерация и да кандидатства за лиценз, стига да има 7 клуба от 5 области. Питам как тя може да го получи, след като има 7 клуба, а в нашата и в тази на Коджабашев членуват по 25? Намирисва ми на нещо гнило. 
- Защо се стигна до тук?
- Спортът в България не е това, което беше, и в бъдеще няма да достигнем елита. Всичко започна в края на 2009 г., когато за министър бе назначен Свилен Нейков. М.г. Коджабашев докара на България 2 златни медала, а това го направиха много малко спортове у нас, а и много малко държави на Младежките игри в Сингапур. Струва ми се, че в щангите дори и световната сила Китай нямаше този успех. А у нас какво стана? Взеха залата на щангистите в "Дианабад"! Шампионите получиха стотици хиляди долари, а тук им взеха залата. Имали задължения от 40-50 000 лв. Техните премии са в министъра, да им ги спре и да си погаси задълженията по залата. А той хем прекъсна финансирането на федерацията, хем взе залата, защото не си плащали наема. Е, с какво да го покрият? Залата я дадоха на федерацията по самбо, а този спорт дори още не е олимпийски. Всички знаят обаче, че тази централа е покровителствана от Румен Стоилов, който е депутат от ГЕРБ. Как спортният министър иска медали от щангите, след като им взима залата? Къде да тренират момчетата, на плочките пред министерството ли? Неговите действия се разминават. От 2009 г. чакаме всеки момент, но вече минаха 2 години. Смятам, че човек има ли желание да направи нещо, го постига. Ако не, се извинява, както е в момента.
- Какво става с федерацията ви по силов двубой (БФСД), която има право да получи лиценз?
- Е, какво... Имаме заведено дело от бившия секретар на федерацията на Коджабашев Тенчо Тенев. Съди ни, че трябва да си сменим името.
- А той като какъв ви съди?
- На това вече е трудно да отговоря и аз не знам. Знам само, че е със силни позиции в съда и затова беше дясна ръка на Коджабашев.
- Tова дело ще ви попречи ли да кандидатствате за лиценз?
- Не, няма да има проблем. Той просто си ни съди, това е.
- Всичките ли федерации искат да продават спортисти навън?
- Да, но те са принудени от държавата. Министърът ни обвини, че го изнудваме, че ще продаваме състезатели. Не го правим, но това е факт. Интерес към щангистите има, а и те самите искат да напуснат, защото тук не виждат перспектива.
- Има ли възможност някои клубове да предпочетат най-новата федерация на Неделчо Колев?
- Всичко е възможно. Те са нормални хора и могат да си взимат решения. Ако тази федерация може да ги привлече и да ги издържа, да го направи. Не знам тя с какъв ресурс разполага. Тези клубове не са мои лични, те просто членуват. Всички отбори в България могат да идат където си искат. Ако взема лиценза, са добре дошли. Ако идат при Коджабашев, няма проблем. За мен той не е враг, опонент е. Не е най-важното кой ще е президент на щангите. Най-значимото е кой ще ги върне на световния връх, там, където им е мястото. Трябва да се работи така, както преди Олимпиадата в Пекин 2008 г. Повечето от тези 11 състезатели, които ги хванаха с допинг, бяха бъдещи олимпийски медалисти, някои от тях още с първите си опити на подиума щяха да си гарантират отличията. Уникални момчета, които са били подготвени от федерацията на Коджабашев. Тогава обаче е подходено много наивно. Сигурен съм, че става въпрос за треньорска грешка, но не мога да го докажа.
- Ако получите лиценза, какво ще правите?
- Още имаме шанс да вземем 1-2 медала от Олимпиадата в Лондон догодина. Все още не е късно. Както се казва, трябва да се започне да се тренира не от днес, а от вчера. Нужно е Коджабашев да задвижи нещата, защото сега само той има правото, но не иска. Няколко квоти могат да се вземат, но трябва и да се работи. Състезателите ни са сърцати и ще тренират много. Преди дни говорих с последния ни олимпийски медалист Величко Чолаков, който в Лондон ще вдига за Азербайджан. В момента има резултати от 180+220 кг, но ми каза, че до игрите ще вдига 215+260, за да стане шампион, и е сигурен, че има достатъчно време да се подготви. Смолянчанинът живее с това, има вяра и желание да го направи. Именно то ми дава увереност, че и нашите момчета ще могат. В момента обаче всички се ослушват за коя държава да се състезават, защото министерството не ги спонсорира.
- Виждате ли потенциален треньор на националния отбор?
- Ще организираме открит конкурс. Който иска да бъде треньор, да си подаде документите, които ще бъдат разгледани. Всичко се слага на кантара и се мери. Няма да има мои, твои и т.н. Трябва да се докажат знания и потенциал. Ще даваме пари, но не много, защото няма и да имаме. На нас не ни и трябват, казвал съм го на Свилен Нейков. Не ни e нужен годишен бюджет от 1,5 млн. лв. Трябват ни около 300 000. Ще търся и спонсори, за да оцеляваме. Желание имаме, просто искам да ни дадат шанс да работим.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ