02 Март 2021вторник23:23 ч.

Някой да е платил?

/ брой: 8

автор:Аида Паникян

visibility 912

Макар и дълго чакана, тя е охулвана, обругавана, съдена и осъждана. Но никога обичана! И винаги търсена! Националната здравноосигурителна каса - близо 21-годишна, сменила 18 директори и управители. Без нея не могат лекари, болници, пациенти. Призвана е да събира и най-вече - да пази и разумно да харчи парите на осигурените, да плаща с тях за лечението на същите осигурени. Ала мисията й като обществена институция е повратно тълкувана (както дяволът чете евангелието) и от няколко години тя е одържавена и превърната в банкомат, управлявана по телефона от МЗ и източвана от недобросъвестни. А те не са малко и не са само лечебните заведения. А и защо не, щом законодателят им дава това право?

Заради безумни министерски решения от втория мандат на кабинета "Борисов" насам днес касата е осъждана от болници да им плаща неплатените "надлимитни" дейности, но с лихвите и съдебните такси. И пак с нашите пари. Уж да не бъде източвана, я лимитираха. От което пострадахме ние. А точещите - пак точат. Нещо за контрола да кажете, а?

След всички безумни министерски "планове", доплащането от нашия джоб продължава да расте, а "безплатното" здравеопазване се издържа наполовина от парите на ръка, които даваме. А кражбите не спряха. Едно лекарство струва 100 лева, но касата го плаща 7 пъти по-скъпо на частни болници, например. А и държавата не си поплюва - преди 10 години тогавашният финансов министър Симеон Дянков открадна над 2 млрд. лв. от нашите здравни вноски. Да е платил за гяволъка си досега? Законите са вратички в полето и лесно се заобикалят. Със сигурност има начин това да не се случва, но очевидно никой няма куража да го стори - "ако днес посоча крадеца, утре той може да посочи мен, когато крада". 

Фактите, които преди дни изнесе поредният шеф на НЗОК, са обществена тайна. Но от онези, за които се шушука на маса, на ракийка и салатка. Произнесени на глас, прозвучаха като шамар. Но за незапознатите. За другите няма изненади. И все пак - някой да е платил за гяволъка си? А май не осъзнават, че утре може и да няма какво/кого да управляват.

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ