20 Октомври 2021сряда14:21 ч.

Алиосман Имамов:

Нужна е нова методика за определяне на налога за боклука

Вярвам, че правителството най-после ще реши проблема, който чака вече 15 години, категоричен е народният представител от ДПС

/ брой: 247

автор:Юлия Кулинска

visibility 7

-  Г-н Имамов, депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, част от който е такса смет. Нужна ли е нова методика за определяне на размера й?
- Като цяло този закон засяга много силно приходите на общините. Това е един изключително важен и деликатен въпрос, който всяка година се поставя от местната власт като проблем, защото общините искат да видят в промените на този закон възможности за увеличаване на собствените си приходи. Що се отнася до такса смет, през последните 15 години всяко правителство е правило опити да обективизира налога. За съжаление, това не се е случило досега. Наистина, най-справедливият начин е да се мери боклукът и на базата на неговото количество да се начислява и самата такса. Тогава обаче ще възникнат изключително много технически пречки. Нужно е да има устройства, да има организация за събирането и измерването на сметта.
Аз съм категоричен, че трябва да се даде възможност за демонополизация на събирането на боклука, което е изключително важно. Това означава един квартал да може сам да определи фирмата, която ще извозва боклука, ще чисти и ще извършва всички дейности по чистотата. Кабинетът вече даде сигнал, че обсъжда вариант от 2015 г. общините да престанат да събират такса битови отпадъци в размер, определен на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена. Нужна е нова методика за определянето на нейния размер и се надявам, че до края на мандата си кабинетът ще я промени. Мисля, че отлагането до 2015 г. на реализацията на тази идея ще даде възможност да се разработи методика и система, която да приложи обективния и най-правилния принцип за заплащането на таксата за количеството боклук.
- Вашият съпартиец и шеф на бюджетната комисия Йордан Цонев обяви, че мафия върти бизнеса с боклука. Той дори се възмути, че в гаражите на боклукчийските босове имало по 10-12 автомобила, всеки от които за по 1 млн. лева.
- Сигурно е прав. Факт е, че собствениците на сметосъбиращи фирми се договарят директно с общините и задават цените, защото са монополисти. По този начин такса смет се надува и пълни джобовете на някого.
- Как ще коментирате отказа на опозицията да се подкрепи идеята за освобождаването на храмовете, молитвените домове и манастирите от такса битови отпадъци?
- Противниците на това предложение, според мен, са лишени от здрава логика и са чисто популистки. Много политици рискуват да влязат в конфликт с религиозните общности, защото доскоро на срещи с техните ръководители обещаваха точно това, а сега, когато не са на власт, се отмятат. Не приемам противопоставянето и сравняването на храмовете с учебни заведения и детски градини, защото те получават солидна субсудия от държавата.
Представете си, че ако през 2015 г. не се намери механизъм за плащането на такса смет в зависимост от количеството боклук по технически причини, които споменах по-горе, и се приеме таксата да се плаща в зависимост от броя на живущите в една сграда. В храмовете не живее никой! Как тогава ще се определи размерът на налога!? Така че няма никаква логика храмовете да бъдат приравнявани към останалите жилищни сгради по отношение на такса смет. Освен това много общини вече са ги освободили от налога.
- "Атака" обявиха, че ще подкрепят предложението, ако само Българската православна църква и нейните храмове не плащат за боклука си.
- Това е неправилно тълкуване на конституционния текст за традиционния характер на православната църква. Неправилно, защото традиционализмът не дава никакви правомощия на която и да е религия. В никакъв случай не искам да подценявам положението на БПЦ като доминираща религиозна общност в България, защото неоспорим факт е, че по-голямата част от населението в страната принадлежи към нея. По закон всички регистрирани вероизповедания са равни пред закона и в това няма никакъв спор.
- От дефицит на вяра или на морал страда българското общество днес?
- И от двете, но в по-голяма степен е моралът, защото той е по-общо понятие и включва и вярата. Не е задължително да си религиозен човек, за да притежаваш морал. И обратното. Според мен вярата е част от морала, което не засяга пряко религиозната принадлежност. Всеки човек може да изповядва определена религия и вяра, но от това не зависи дали той е морален или не. 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ