30 Септември 2020сряда22:10 ч.

Акценти

Нужен ли е вот на недоверие сега?

Борисов не решава проблемите, а неминуемо се превръща в част от тях

/ брой: 12

автор:Вяра Емилова

visibility 2504

Тези дни са особено трудни за перничани. Може би и за мнозина българи, които повече от десетилетие оцеляват на ръба под управлението на Борисов. Но особено трудно е за перничани, които днес избират между това да имат работа в "Стомана" и другите предприятия или да имат вода, а вече и чист въздух. Наистина жесток избор. Между насъщния и съществуването. А скоро и този избор вече няма да го има по обективни причини - периодът на суша ще продължи може би по-дълго от очакваното и оскъдните пролетни води няма да напълнят "Студена" и условно - да вържат сметките на Борисов и на частния бизнес в района, че някак си водната криза ще отшуми сама по себе си.

От водна криза са заплашени и други райони в страната - Ботевград, Ловеч, Шумен,  дори Варна. Даже в яз. "Искър", който се пълни от пълноводни рилски води, нивото на водата е отстъпило с около 60-70 м навътре. Защото от няколко години е сушаво, а 2,5 млн. софиянци и всички предприятия в столицата и областта ползват вода както обичайно, без ограничения. По Искърската каскада има цели три ВЕЦ-а, които продължават да харчат питейна вода, за да произвеждат ток на "пълна пара", както се казва. 

От НЕК отказват да кажат на журналистите дали има поне някакви превантивни ограничения за ползването на питейна вода за производството на ток от язовирите в страната, които до един са свили обемите си. В YouTube, пък и навсякъде в мрежата, е пълно с любителски и професионални видеоклипове, които свидетелстват за това. Google Maps, както и данните от европейската програма "Коперник" за мониторинг на атмосферата, хидрологията и земната повърхност показват застрашително намаляване на обемите на повечето язовири в страната. Но чиновниците от НЕК зор не си дават. Те не били отговаряли за водата в язовирите, защото за нея отговаряла държавата, чухме да казват в един репортаж по БСТВ.... 

Коя държава имат предвид 

държавните чиновници от НЕК е един много сериозен въпрос. Защото те получават заплатите си от данъците, които всички ние плащаме. И ако утре се окаже, че няма вода за пиене, защото подопечните им ВЕЦ-ове си правят бизнеса с тока на гърба на всички нас, арести и присъди няма да им се разминат.

Борисов с радост ще ги хвърли на кучетата, както направи с Нено Димов. В тази връзка да попитаме - за водната криза в Перник само Димов ли е виновен? А министър Петя Аврамова и министър Николай Нанков, който изхарчи десетки милиони уж да оправя стената на язовир "Студена", а нищо не свърши? 

В резултат на политически перчения и празни пиар акции водата намалява навсякъде в страната, но властта, кабинетът на Борисов, продължава безхаберно да подценява надвисналата отвсякъде криза. Борисов смята, че като зрелищно вземе главата на министър Нено Димов, ще реши проблемите. Но това не пълни язовир "Студена", за който се знаеше, че опасно намалява обема си още от началото на лятото, когато от БСП в парламентарната  зала заваляха първите тревожни въпроси за предстоящата водна криза. Досега поне няколко пъти депутатите на БСП са поставяли остро въпроса по време на парламентарния контрол в петък и още много пъти лично лидерът на БСП Корнелия Нинова е алармирала за предстоящата водна криза и е изисквала спешни мерки от правителството на Борисов.

Но за премиера предупрежденията от БСП винаги са били повод за политическо надиграване, за някакво пехливанско боричкане. Борисов всеки път подхожда тесногръдо, защото приема враждебно всяка критика към управлението като атака срещу себе си. В политиката това недорасло и, меко казано, детинско поведение има сериозни последици, които неизменно плаща не Борисов, а всички ние, целият народ. И водната криза в Перник доказа, че подобен махленски подход към обективните трудности и опасности, пред които днес е изправена държавата, могат да имат пагубни последици за живота и здравето на хората.

Как може да знаеш, че има проблем с водата в "Студена" и да оставиш решението за превантивен воден режим "за след местните избори" наесен, на новия кмет?! Това стана. 

Що за човек трябва да си 

за да оставиш 100 000 души без вода с една цел - да си начешеш политическата краста? Колко пъти Борисов постъпва по подобен начин и с други важни за страната проекти. Както поради лични политически амбиции и страсти, така и поради чиста некомпетентност. 

За Борисов е обичайно да се прави, че не вижда проблемите, докато не стане ясно на всички, че пак ги е вързал на възел в кърпичката си, в която събира чуждестранни политически подаяния. Тогава той отново яхва коня и се втурва да уволнява министри, сякаш те не са си свършили работата. 

Борисов се оказа опасен не само за държавата, но и за нашето здраве, защото в  последната година България се превърна и в бунището на Европа.

Днес много повече българи отказват да участват в тези безплодни циркове и действително са загрижени за бъдещето. Именно на тази тревога отговаря БСП, като предприема логичното политическо действие - да поиска вот на недоверие на Борисов и правителството му. Защото той не решава проблемите, а неминуемо се превръща в част от тях.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 186

Връщат извънредната ситуация в Чехия от 5 октомври

автор:Дума

visibility 101

САЩ разшириха санкциите срещу Сирия

автор:Дума

visibility 95

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 19

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 24

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 27

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ