29 Март 2020неделя01:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Нужен е териториален план за зелените енергоизточници

/ брой: 274

автор:Дана Русева

visibility 794

Към националната електрическа мрежа са присъединени 700 мегавата от вятърни генератори. Има предложения за между 10-15 000 мегавата, което е абсурдно да се реализира, заяви в Добрич Люлин Радулов от Черноморския изследователски енергиен център, който се занимава с енергийната политика на страните от Черноморския басейн. Той представя по общини и области плана, разработен от държавата, за постигане на целите, които тя е поела в съответствие с европейските изисквания - 16 процента възобновяема енергия в брутното енергийно потребление до 2020 г.
Според него е необходим териториален план за тези източници, който го няма в проектозакона за възобновяемите енерийни източници. Проблемът е, че няма и план за присъединяването им към електропреносната мрежа - няма подстанции и пр. Според него слънчевата технология е с ниска ефективност и затова цената й е висока. "Над 5000 евро на киловатчас е ивнестицията във възобновяеми източници. Затова е нужен план за страната, за да се знае къде са нуждите. България е първенец в Европа по използване на най-много енергия за произведен лев. Използваме 20 мегатона петролен еквивалент. От това отиват едва 49 процента за крайния потребител. Другото е загуби. В Европейския съюз полезната енергия е 65 процента", каза Радулов.

 
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ