24 Август 2019събота03:06 ч.

НСИ като Евангелието

/ брой: 155

автор:Евгени Гаврилов

visibility 262

На пръв поглед въпросът по какво си приличат статистическите данни и Евангелието е безсмислен, но се оказва, че не е точно така. Днес всеки може да си ги чете и двете, както си иска и както му е удобно. Не само дяволът, но и премиерът. НСИ обяви в понеделник данните за износа на България, според които той е достигнал почти 28 милиарда лева за първите 6 месеца на годината. "Толкова голяма сума от продажба навън в рамките на шест месеца страната ни не е отчитала никога в стопанската си история." Това написа във фейсбук Той по този повод. 

Според данните през периода януари - юни 2019 г. България общо е изнесла стоки за 27,840 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на предходната година. И тук вече удобно се пропуска фактът, че реално външната ни търговия през юни 2019 г. е доста на червено в сравнение с юни 2018 г. Продажбите на български стоки в чужбина са намалели с 6,4% на годишна база до 4,5 млрд. лв., като спадът е видим както в търговията с ЕС, така и с трети страни. Подобен темп на понижение последно е бил отчетен през март 2016 г. Вносът в България също тръгна рязко надолу - спадът е с 14,3% през юни на годишна база. Това е най-голямото понижение от кризисната 2009 г. Проблемът на българския износ не е само в обема, но и в структурата. Макар че стоките с по-висока добавена стойност постепенно излизат на преден план, във външната ни търговия  суровините продължават да играят главна роля. Експортът на мед, чугун, желязо и стомана непрекъснато се увеличава. А износът на суровини е характерен за слаборазвитите държави.

Съвсем наскоро НСИ пусна и други данни. Според тях само 5,6% от регистрираните фирми у нас преживяват повече от 5 години. Под тази информация коментар от Него нямаше. Вероятно защото условията за правенето на бизнес у нас са "прекрасни".

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 23

Пожар край Бегово

автор:Дума

visibility 79

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 473

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 244

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 311

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ