20 Октомври 2021сряда14:51 ч.

НС удължи мораториума за продажбата на земя на чужденци до 2020-а

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и на част от депутатите от БСП

/ брой: 246

автор:Юлия Кулинска

visibility 87

НС подкрепи вчера предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г. Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. В дебатите, които продължиха около 5 часа, ДПС бе единствената партия, която гласува единодушно "против". Голямата изненада за ръководството на БСП бяха 59-те депутати от партията, които подкрепиха искането на "Атака", към което от самото начало се присъединиха и депутатите от ГЕРБ.
 В началото на дебатите земеделският министър Димитър Греков за пореден път обясни, че към този момент родната земя не е атрактивна за чуждестранни инвестиции, защото е раздробена. По думите му все още нямаме добро поливно земеделие и нямаме комасирани парцели земя. Греков припомни, че китайските инвеститори в Северозападна България са се изнесли от страната, защото у нас условията за ползване на нивите са много специфични и не могат да се отглеждат някои култури. "Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите години. Това е въпросът на въпросите", заяви Павел Шопов от "Атака", който поиска дебатът за мораториума да се предава на живо по БНТ и БНР, което мина от втория път. След него взе думата Волен Сидеров. Той посочи, че земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средноевропейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. У нас средно 440 лева струва декар земеделска земя, или 220 евро за декар, уточни той. По-късно в хода на дебатите Сидеров предложи да се забрани и офшорни компании да купуват земеделска земя.
Преди неговото изказване бяха представени становищата на правната и външната парламентарни комисии, които предлагат да не се приема предложението на "Атака", като следва да се има предвид, че приемането на предложения проект за решение би довело до неспазване условията на Договора за присъединяване на България към ЕС.
Мораториумът не работи на практика заради случаи, в които офшорна фирма регистрира представителство България и закупува земя, поясни Антон Кутев. "Подходът трябва да бъде в българското законодателство и то да се промени така, че да не може един собственик да придобива половин млн. дка. Може да се мисли за инвестиционни ограничения", предложи той.
 Забраната за закупуване на земеделска земя ще продължи да действа за страни извън ЕС, подчерта Янаки Стоилов от БСП. Според него поставеният мораториум е неизпълним, защото иска да възложи на правителството действия, с които да се иска предоговаряне с ЕС. Даже и това да стане до края на годината, то няма да успее нищо да постигне, предупреди той. Стоилов даде за премер Унгария, която единствена в Европа се опитва със собствени законодателни решения да реши проблема. Депутатът предложи вместо това да се промени законът, в който да се наложат някои ограничения за покупка на определен вид или по местоположение земя. Удължаването на мораториума в този му вид е популизъм, констатира Кутев.
След почивката Владимир Тошев от ГЕРБ предложи решение, в което да се запише, че депутатите задължават МС да започне преговори с ЕС за удължаване на мораториума. От "Атака" обявиха, че приемат добавката на ГЕРБ. Редакцията обаче не беше приета от парламента.
 България я заплашва наказателна процедура заради мораториума за продажба на земя на чужденци, предупреди Лютви Местан. "Предлага се процедура, която вкарва България в конфликт с ЕС. Преди минути изтече позиция от ЕК. България я заплашва наказателна процедура и вие с вота си ще поемете тази тежка отговорност", категоричен бе лидерът на ДПС. Депутатите отхвърлиха и редакцията на Янаки Стоилов, който предложи НС да възложи на кабинета да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд.
Процедурни хватки, три почивки и викане на отсъстващи депутати по телефона съпътстваха делатите. Да подкрепи БСП и ДПС в залата дойде, куцукайки и подпирайки се на патерици, Иван Ибришимов от левицата. По-късно в парламента дойде и лидерът на БСП Сергей Станишев. Делян Пеевски и Бойко Борисов обаче така и не се появиха на работа и не участваха в дискусията.Михаил Миков:
България ще има тежки проблеми с европейския си образ

България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение, предупреди председателят на парламента Михаил Миков в обяснение на отрицателен вот. Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на българската Конституция, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България, поясни той. По думите му, с внушително мнозинство се приема акт, който дори днес да изглежда на пръв поглед приемлив, той се приема с мотиви, които не отговарят на действителните текстове и съдържание на Конституцията. На трето място съвременна, модерна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм, добави Миков.


Антон Кутев:
Гласувахме по съвест

ПГКБ имахме решение всеки депутат да гласува по своя преценка за мораториума за продажба на земя на чужденци, обясни пред журналисти в НС Антон Кутев. "Гласувах "за", макар ясно да заявих в зала, че този мораториум и сега не работи. Има достатъчно случаи и ако някой чужденец иска да си купи земя, може да го направи. Гласувах "за" по-скоро като жест към гражданите, защото ми е ясно, че българите искат да бъде продължена забраната за продажба на земя. Логиката на Волен Сидеров донякъде имаше смисъл и тя е, че това е първата крачка. 83% от избирателите смятат, че ветото трябва да се подкрепи. Те са хора, които определят как да се определя държавата. Аз гласувах "за" като жест към тези хора, за да покажа, че имаме желание да ограничим продажбата на земя", обясни своя вот Антон Кутев.


ДПС ще сезира Конституционния съд

ДПС ще представи становище до КС с искане решението за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г. да се обяви за противоконституционно. Това обяви на брифинг в НС лидерът на ДПС Лютви Местан. Ние нямаме нужния брой депутати, за да ангажираме КС, и ако не получим подписите от други парламентарни групи, като председател на ДПС се обръщам към президента Росен Плевнелиев да се възползва от правата си по Конституция и той да сезира КС за обявяване на противоконституционността на решението, обясни Местан.


ЕК отказа на Букурещ продължаването на забраната

ЕК е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци, така че свободният пазар на земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, пише в. "Ромъния либера". "Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята. В плана беше предвидено продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. Брюксел обаче отхвърли тези и някои други предложения", уточнява изданието.


ЕК предупреди, че ни очаква наказателна процедура и съд

Европейската комисия очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 година, и ако това не стане, се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе до съд, предупреди говорителят на ЕК по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс пред БНР вчера. "На България й беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора", посочва Хюс.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ