01 Юни 2020понеделник19:07 ч.

НС разшири правомощията на разузнаването

/ брой: 96

автор:Юлия Кулинска

visibility 100

Мнозинството в НС разшири правомощията на  разузнаването след като прие на второ четене промените в закона за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". По стар обичай чрез преходните и заключителните разпоредби се изменят и текстове в законите за ДАНС, за движение по пътищата,  електронните съобщения и за противодействие на тероризма.

С промените разузнаването ще бори "хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи". Агенцията ще може да изгради своя комуникационна мрежа, включително мобилен, сателитен, радио канал. Тя ще може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на сътрудниците й. 

Променят се условията за назначаване на инспектор в службата - досега бе необходим 5 г. стаж в агенцията, вече са нужни само 3 години. Има подозрения, че изменението се прави специално за определена кандидатура, на която не й стига стажа.

За противодействие на тероризма се създава междуведомствено контратерористично звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците. Припомняме, че през 2014 г. в ДАНС бе открит Национален контратерористичен център. Тогава бе обявено, че той се създава, за да има координация между прокуратура, служби, митници. Така и не става ясно какво точно налага да има още един, пореден подобен център. Заради промените в закона за ДАР се предвижда за новото звено да отидат 1,5 млн.лв. От тях 610 000 лв. са за издръжка и други текущи и 890 000 лв. за капиталови разходи.

Междувременно единственият кандидат за национален омбудсман Диана Ковачева бе избрана за поста с трима гласа "въздържал се" и 173 "за".

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 41

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 26

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 290

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 393

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 565

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 626

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 444

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ