18 Юни 2021петък15:09 ч.

НС прие с пълно единодушие инкриминирането на посегателствата срещу медици

/ брой: 123

автор:Аида Паникян

visibility 473

Със 100% "за" депутатите от 42-то Народно събрание гласуваха първия си законопроект. С него се приема инкриминирането на посегателствата над медицински служители по време на изпълнението на служебните им ангажименти.
4 законопроекта от всички парламентарни групи постъпиха почти едновременно миналата седмица за промените в Наказателния кодекс. Повод за спешните им действия бе побоят, нанесен в София на екип на спешна помощ на 24 май. Последната подобна поправка в НК бе внесена през май м.г. от синия депутат д-р Ваньо Шарков, но бе приета на първо четене в края на годината в 41-ото Народно събрание. Поради множество отлагания не се стигна до второ четене. Затова сега процедурата започна от начало. В своя проект "Атака" предложи специална защита от закона да получат и учителите.
Законопроектите на Коалиция за България и на ДПС бяха приети с по 179 гласа "за", на ГЕРБ - със 183, на "Атака" - със 175, без нито един глас "против" и "въздържал се".
Между първо и второ четене законът ще бъде допълнен така, че в кръга от защитени да са и водачите на линейки, санитарите в спешните кабинети и др. служители, поясни пред ДУМА д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Той изрази задоволството си, че проектът е приет на първо четене и изрази надежда, че ще мине на второ четене преди 15 юни.
Около 3750 медицински служители са ангажирани в системата на спешната помощ, близо 1150 от тях са лекари. Почти толкова са медицинските служители на над 55 г.
Между първо и второ четене ще предложа сред защитените професии да е и тази на инспекторите от ГИТ, отговори на ДУМА Тотю Младенов, бивш социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ. Докато беше изпълнителен директор на ГИТ, Младенов многократно настояваше за различни видове специална защита на служителите, включително и да могат да носят оръжие заради зачестили случаи на заплахи, насилие и саморазправа по време на проверки. 
В момента в НК е предвидено лишаване от свобода за "причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на МОСВ, осъществяващ контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или функцията му". От 5 до 15 години е наказанието при тежка телесна повреда, от 3 до 10 - при средна, и от 1 до 5 години - при лека телесна повреда.
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 969

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 638

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 587

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 382

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ