21 Януари 2021четвъртък03:34 ч.

НС подхваща назначените от ГЕРБ "калинки"

От 6000 държавни служители бившите управляващи са сменили 2800, обяви Таско Ерменков

/ брой: 254

автор:Юлия Кулинска

visibility 6

Временна анкетна комисия в НС подхваща случаите на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г. Предложението бе на лидера на ДПС Лютви Местан и група депутати. Дебатите около създаването на комисията за пореден път изпокараха управляващите и опозицията вчера, като замерянето с разкрития за поголовни чистки и слагането на държавни постове на приближени на бившите управляващи без необходимия ценз стигна и до лични нападки. Масовото назначаване на "калинки" се превърна в символ на управлението на ГЕРБ, заяви Четин Казак от ДПС. По думите му политически назначения винаги е имало, но в такива мащаби и по такъв брутален начин, както в последните 3,5 години, не е имало. Не получихме отговор кой предложи Калина Илиева за шеф на фонд "Земеделие", кой предложи трима министри на здравеопазването, коментира депутатът от ДПС.
Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че партията й не се плаши от проверки и настоя работата й да бъде до октомври 2013 г. Депутатите отхвърлиха предложението.
От 6000 държавни служители при управлението на ГЕРБ са сменени 2800, а 2240 от тях са назначени без конкурс, обяви Таско Ерменков от БСП. Той даде пример с МИЕТ, където са били уволнени 300 души, а новоназначените са 500, като 400 от тях без конкурс. От 65 души в Агенцията за устойчиво енергийно развитие са уволнени 21, назначени са 37, от тях - 7 на ръководен пост и нито един с конкурс, информира той. Ерменков припомни скандалните случаи за назначенията на прословутата Калина Илиева за директор на ДФЗ, на Валентин Николов, директор на АЕЦ "Козлодуй", чиято квалификация не съответстваше на поста му, на Марина Армутлиева, назначена в АЕЦ "Козлодуй", неотговаряща по компетентност на длъжността си. "Калинките" не са една и две, а срамният им кръстоносен поход прекоси държавата на шир и длъж, посочи Ерменков. Той смята, че тези  назначения не са плод на безхаберие, а са целенасочена политика. Калинка по калинка - вир, а сладката държавна служба - язовир, метафорично се изрази депутатът. Време е "калинките" да бъдат осветени до една, подчерта Ерменков. Някак си свикнахме да употребяваме абревиатурите на партиите като индулгенция за извършени нарушения от конкретни лица, вместо да търсим личната отговорност от всеки, продължи депутатът.
Красимир Ципов от ГЕРБ се опита да репликира Ерменков, питайки го кой е назначил Ивайло Алексиев, който бил специалист по радио- и телевизионна техника, а е оглавил Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ерменков веднага го срази с отговора си, че Алексиев е доказан специалист в областта на енергийната ефективност и не е в конфликт на интереси, а освен това е зет на депутат от ГЕРБ.
След 2 часа и половина реплики и дуплики НС създаде временна комисия с 2-месечен мандат за проучване на назначенията във властта. За председател депутатите избраха Таско Ерменков. В комисията влязоха Цвета Караянчева и Ирена Узунова от ГЕРБ, Мариана Тотева от БСП, Четин Казак и Ахмед Башев от ДПС и Венцислав Лаков и Кристиян Димитров от "Атака".

Дянков назначил в МФ озеленител, лесовъд, помпиер, коневъд, тракторист

Ще ви запозная с едно "гениално" решение ва Симеон Дянков за административна реформа, който е назначил в МФ озеленител, цветопроизводител, тракторист, коневъд, лесовъд, помпиер, обяви финансовият министър Петър Чобанов. Това не е щатното разписание на Министерството на земеделието и храните, а на финансовото, изрично уточни той. Дянков реши да закрие Агенцията за анализи и прогнози, за да освободи щат за ловно стопанство "Кричим", поясни Чобанов. По думите му от 355 новоназначения по време на управлението на ГЕРБ, които са над 50% от числеността на МФ, с конкурс са назначени едва 13%. Половината от 355-те служители са назначени по заместване, за да може по-късно да бъдат преназначени на полагащото им се място, обясни той. През последните години държавността се разпадаше и ГЕРБ полага неистови усилия този процес да не спира, продължи Чобанов. Имахме номинална позиция "началник кабинет", номинално, защото реално тя бе заета от една девойка, която в този момент нямаше дори нужното образование, но това не й пречеше да тропа с крак и да крещи на директори с 30-годишен стаж, заключи Чобанов.


"Част от "калинките" на ГЕРБ

Калина Илиева - без диплома, изп. директор на ДФ"Земеделие"
Валентин Николов - завършил двигатели с вътрешно горене, изп. директор на АЕЦ "Козлодуй"
Марина Армутлиева - завършила екология в НБУ, председател на борда на АЕЦ "Козлодуй" и на "Мини Марица"
Ирина Велкова - без диплома, съветник на Симеон Дянков
Георги Харизанов - без диплома, началник на "Напоителни системи"
Калин Стануков - завършил хидрология, главен административен секретар на АЕЦ "Козлодуй"
Илия Манолев - завършил ВИФ, състудент на Цветан Цветанов, зам.-директор на РВД
Стоян Цветанов - завършил хуманитарни науки и журналистика, шеф на "Топлофикация" - София
Искра Златанова - инженер, управител на ВиК - Перник, майка на Филип Златанов
Юлиана Иванова - без висше образование, шеф на ДКЕВР

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ