02 Март 2021вторник22:31 ч.

Огромни опашки от безработни се вият пред бюрата по труда. Всеки ден постъпват хиляди заявки от хора, останали без работа заради последствията от мерките срещу коронавируса. На снимката - бюрото по труда в Хасково

НС отхвърли спасителни мерки в помощ на 1,5 млн. българи

/ брой: 66

автор:Ростислава Иванова

visibility 663

Мнозинството остана глухо за аргументите на социалистите за по-широко подпомагане от държавата на близо 1,5 млн. българи - самоосигураващи се, останали без работа, земеделски служители и др. Още в началото на дългите дебати по актуализацията на бюджета и Закона за извънредните мерки стана ясно, че управляващите няма да подкрепят алтернативните предложения на БСП. С часове се изказваха само депутати от БСП и "Воля", а ГЕРБ и ОП пазиха мълчание и се включваха вяло едва в следобедните часове. 

Корнелия Нинова призова управляващите поне да защитят мерките на МС, след което представи предложенията на БСП за 4 групи мерки. Както ДУМА вече писа, социалистите предлагат хората в неплатен отпуск и самоосигуряващи се без доход за времето на извънредно положение да получат по 725 лв. и държавна субсидия от 30 млн лв. за  производителите на зеленчуци, плодове, месо и мляко. Третата мярка на БСП е облекчения за малкия и среден бизнес - заведенията да бъдат освободени от такса смет, тротоарно право и от ДДС върху храни, които са се развалили заради забраните. Левицата настоя и за допълнителен трансфер към общините от 420 млн. лв. заради загубите от невнесени данъци и такси.

Очакваме 4% ръст на безработицата след кризата - до 250 000 души, а не 2,2%, както смята правителството, каза Георги Гьоков от БСП. Много хора вече са в неплатен отпуск и нямат доходи, майки и бащи не работят да гледат децата си, останали са без работа или работодателите не могат да им плащат, подчерта Надя Клисурска. Тя определи като цинизъм отхвърлянето на предложението за минимален базов доход на работещите и самоосигуряващите се. "Сметките на Горанов и Сачева са сбъркани. Грижата на управляващите минава само през една тотално скопена мярка 60/40, която препятства възможността да бъдат подпомогнати онези, които имат най-голяма нужда, работодателите са обезкървени, работещите обезличени. Алтернативата на държавата е кредити, които не могат да се върнат", възмути се социалистката. Виолета Желева алармира за засилващото се безпокойство на самоосигуряващите се и малкия бизнес и припомни за обещанието на правителството помощта да достигне до всеки засегнат. От мярката 60/40 обаче ще се възползват малко и само работещи фирми, не и малкият и среден бизнес, отбеляза тя. Ако сега не инвестирате в земеделието, няма да има производство през юли, предупреди Светла Бъчварова. Тя ограмоти Мария Белова от ГЕРБ, според която правителството било подпомогнало стопаните с 1 млрд. лв., като припомни, че това са забавени европейски субсидии.

Филип Попов допълни, че с мярката 60/40 работникът ще премине на 4-часов ден или на борсата. Да не си мерим даренията, а да помислим какво да направим за хората, призова Иван Ченчев и посочи, че управляващите не предлагат нито една мярка за свободните професии, а в сектор култура е заложена цъкаща бомба.

Менда Стоянова заяви, че не вижда смисъл да отговаря на опозицията, и обвини БСП във "вопиюща некомпетентност". Вашата компетентност ще остави хората на улицата, репликира я Крум Зарков. Бюджетничката на ГЕРБ оцени мярката 60/40 и раздаването на гарантирани заеми от ББР като "чудесни, прекрасни" и увери, че се работи и по други програми за защита на гражданите. Същото обеща и финансовият министър Владислав Горанов. Стоянова прехвърли на общините вината, че не освобождават от тротоарно право и наеми заведенията. Затворените заведения трябва солидарно да продължат да плащат такса смет, а законът за ДДС е категоричен и за похабените продукти, отсече тя. "Нека бъдем умерени в първите дни на кризата и да разпределяме ресурсите за най-засегнатите. Ние сме в началото на една непредвидима криза. Не е време за безусловен базов доход", каза министърът и обяви, че приоритетите на правителството в момента са да осигури финансиране на бюджетните системи - социална, здравна, образователна и административна.

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 582

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 576

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 325

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 302

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ