04 Юли 2020събота05:15 ч.

НС избра Даниела Бобева и Цветлин Йовчев за вицепремиери

Икономиката продължава да се намира в трайна депресия, а вътрешните инвестиции вече опират дъното, алармира Пламен Орешарски

/ брой: 147

автор:Юлия Кулинска

visibility 554

НС избра вчера Даниела Бобева и Цветлин Йовчев за вицепремиери, след като подкрепи структурните промени в кабинета, предложени от Пламен Орешарски. Със Зинаида Златанова заместниците на премиера стават трима. Решението бе взето, след като депутатите от "Атака", за разлика от сряда, влязоха в пленарна зала и бе събран кворум от 126 народни представители. От тях гласуваха 125, от които 112 бяха "за", а 13 се въздържаха.
Даниела Бобева ще е вицепремиер без портфейл и ще координира икономическите политики, ще осъществява надзор върху процесите на електронизация в административните услуги, ще се грижи за насърчаване на инвестициите, взаимоотношенията с международните финансови институции и ще предлага и ръководи изработването на законопроекти в икономическата и финансовата сфера.
Орешарски аргументира предложението си със заявлението, че икономиката продължава да се намира в трайна депресия без осезаеми признаци на каквото и да е раздвижване, а вътрешните инвестиции опират в долния си праг в сравнение с периода преди 2009 г. По думите му външните инвестиции са на незавидно ниско ниско равнище в сравнение със същия период. Според Орешарски условията за правене на бизнес са силно влошени поради несигурност и високи административно-бюрократични тежести.
Цветлин Йовчев е специалист, който отлично познава различните звена в тази система и за краткото време, за което ръководи МВР, демонстрира бързо навлизане в проблематиката и професионален подход в управлението в пределно сложна обществена ситуация, е оценката на премиера за вътрешния министър. Орешарски изрази увереност, че в качествата и възможностите на Йовчев е той да се справи с функцията на вицепремиер.
Предишният вицепремиер се занимаваше с глупости, коментира Петър Кънев. По думите му Симеон Дянков бил счетоводител от Щатите, който купувал "ноу хау" и продавал "донт ноу". Съветът за икономически растеж от години не работи и той трябва да възстанови, настоя той.


Бобева:
Вярвам в българската икономика


Вярвам в българската икономика и съм убедена, че тя има нужда от радикални реформи, заяви вицепремиерът Даниела Бобева. Тя бе категорична, че радикалните реформи могат да станат единствено с работещ парламент. Това правителство няма право на грешки, но няма да позволя страхът от грешки да ме парализира, каза тя.
Не съм дошла да си губя времето, дошла съм да свърша някаква работа, добави Бобева. Тя направи аналогия с футбола - "можеш да играеш прекрасно, но ако не вкарваш голове, не печелиш". "Искам ние да правим хубавите неща, независимо от това кога ще се разбере, че те са били хубави. Не трябва да си казваме, че ни трябват 6 месеца или 10 месеца, трябва да го свършим сега", отбеляза новоизбраният вицепремиер.
Не ми харесва икономика, в която хората се палят по улиците от безизходица и мизерия, каза Бобева и отбеляза, че партньорите от ЕС още 2012 г. са ни препоръчали да предприемем мерки срещу бедността. Не ми харесва икономика, в която хората са бедни, защото бедността вече се превръща в пречка за растежа, коментира тя.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ