23 Февруари 2020неделя20:02 ч.

Михаил Миков:

Новото правителство трябва да даде перспектива на страната

Необходимо е спешно свикване на Народното събрание, заяви водачът на листата на КБ във Видин

/ брой: 112

автор:Юлия Кулинска

visibility 554

- Г-н Миков, каква е оценката ви за обстановката, в която се проведоха предсрочните парламентарни избори? Как бихте коментирали резултатите, които БСП постигна, и конкретно във Видинския избирателен район?
- Изборите се проведоха в една изключително тежка обстановка на натиск от страна на бившите управляващи, чийто втори ешелон реално управляваше страната. Натискът беше по всички възможни линии. Амбицията на ГЕРБ беше да спечели властта на всяка цена, разчитайки, че февруарските събития са забравени. В тази обстановка БСП постигна един много добър резултат, който е най-високият от 1997 г. до днес. Той е свързан не само с броя мандати, но и с увеличение на броя гласове. И това на фона на спадащо доверие на гражданите във всички институции и във всички политически партии. Това е една добра предпоставка да продължим и да търсим разширяване на това доверие, включително чрез активното участие във формирането на програмно правителство. Теза, която председателят на БСП Сергей Станишев отстояваше, много преди да е ясен изборният резултат.
 Във Видин също постигнахме изключително добър резултат, въпреки вредоносните действия на някои представители на общинското ръководство на БСП, насочени срещу нашата листа. Получихме подкрепата на много широк кръг граждани, които искат промяна.
- Какви са основните проблеми на жителите на региона и кои ще са приоритетите ви за решаването им като народен представител?
- Първите ни действия ще са за връщане на изнесените институции по време на управлението на ГЕРБ от Видин, за да може да се засили административният капацитет на областта. Защото да очакваш, че ще има инвестиции, че ще се улеснят предприемчивите и в същото време да им създаваш огромни затруднения при работа с администрацията, е, меко казано, лицемерно. Нужно е да се предприемат бързи мерки за реализация на инфраструктурните проекти, които бяха забавени от ГЕРБ, за да може "Дунав мост 2" наистина да стане сърцевина на една структура, свързваща България с Европа и реализираща ползите от геостратегическото ни място. Парадоксалното е, че Видин е по-отворен към Европа, отколкото към София. Това не може да продължава по този начин. И това не е само приоритет на Видин, но и на България. Въобще развитието на Северна България, не само на Северозападна, което силно беше занемарено от ГЕРБ, трябва да бъде една постоянна цел. Защото инфраструктурата, свързването на България чрез Дунав с Европа, са инфраструктурни резерви, които могат да дадат съществено развитие на цялата страна.
- БСП заяви, че е необходимо спешно свикване на Народното събрание. Кои са първите и неотложни задачи, които стоят пред депутатите?
- Днес повече отвсякога ни е нужно спешно свикване на парламента, защото икономическата и социалната криза, финансовите проблеми, разпадът на правовата държава се нуждаят от спешни законодателни мерки. В момента имаме закони, които са продукт на една крайно дясна и объркана политика, които генерират възможности за институционален разпад, за противоречиво законодателство и удрят най-вече обикновения човек в полза на монополите. Без действащ парламент, и то приемащ спешни законодателни изменения, нито ще посегнем по някакъв начин на властта на монополите, които обират гражданина, нито ще направим онези социално-икономически стъпки, от които голямата част от българските граждани се нуждаят. Вземете двустъпалната тарифа за електроенергия, която ние настоявахме да бъде приета още в предния парламент и упорито се отхвърляше от мнозинството на ГЕРБ и присъдружните й десни партии. Надявам се, парламентът да бъде отговорен. Отговорен колкото пред партиите, които са излъчили листите за народни представители, толкова и пред гражданите, дали им подкрепа. Той има голямата задача да върне доверието на хората в институциите, да върне държавата на хората.
Всяка партия, която не разчете очакванията на гражданите за друг път на развитие на България от този, който беше допреди няколко месеца, ще се самоубие.
- БСП заяви категоричното си намерения да състави програмен кабинет с участието на експерти от всички части на политическия спектър.            
- Това правителство трябва да даде перспектива на страната. Перспектива пред предприемчивите да включат енергията си в създаване на работни места. Перспектива пред социалнослабите, перспектива пред младите, че могат да намерят работа в собствената си страна.
- През последните дни се появиха слухове, че БСП води преговори с ГЕРБ за подкрепа в новото НС. Доколко това е възможно? 
- Няма шанс за подобни преговори. Не само защото председателят на БСП Сергей Станишев  категорично го заяви, защото има решение на ръководството, а и защото това би било самоубийство - да понесем отговорност за тези изгубени години и съсипията на България, за разбиването на институциите, за мизерията вследствие на политиката, провеждана от ГЕРБ. Така че тези слухове са абсолютно безпочвени.
 

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 33

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 48

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 44

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 49

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 42

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ