06 Август 2020четвъртък15:52 ч.

Новото джизие

/ брой: 198

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1040

Според тълковния речник "джизие" е поголовен данък, плащан всяка година от немюсюлманското население в Османската империя. Събиран е от държавни чиновници-джизиедари, за държавната съкровищница и рядко в полза на феодални владетели. От XIV в. до 1691 г. е налаган на всяко домакинство, а след това - на човек, според имущественото му състояние. От края на XVII и през ХVIII в. при облагането с джизие и събирането му са били допускани големи своеволия. По-късно е заменен с военен откуп - бедели-и-аскери. За съжаление данък "джизие" се появи и в наше време. Той се казва такса "задължение към обществото". В момента с него се облага електроенергията. Заради безсилието си пред огромните проблеми и задължения, които съществуват у нас в енергетиката, властта тръгна по линия на най-малкото съпротивление. За да увеличи приходите, тя въведе тази компонента в цената за крайните потребители. 

Сега ни кроят същия номер и за водата. Идеята идва от вицепремиера Томислав Дончев. Той, след като похарчи милиони за създаването на е-правителство и нищо не направи, сега започва с експериментите и във ВиК сектора, където положението изобщо не е розово. Това също е област, където се наливат милиарди левове от бюджета и ефрофондовете без никакъв видим резултат. Според последния сравнителен анализ, одобрен от КЕВР, този сектор остава силно неефективен. При инвестиции общо от държавата и оперативните програми от 193 млн. лв. през 2017 г. течовете от водопреносната системата са от порядъка на 64%, а рехабилитацията е под заложените показатели. 

Данните ясно показват, че ВиК секторът отчита недостатъчно ниво на събираемост на вземанията от потребители и доставчици (86% за 2017 г.), като  е далеч от постигане на дългосрочното ниво от 95%. Ниската събираемост пряко рефлектира върху по-ниското ниво на приходи от оперативна дейност. И като няма събираемост, на помощ идва новото джизие. След тока и водата за него да се готви и въздухът.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 591

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 416

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ