09 Април 2020четвъртък11:31 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Палитра

"Новородените" на проф. Емил Попов

Скулптурна изложба "Новородените" на проф. Емил Попов представя пловдивската галерия "Възраждане" до 18 ноември.

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 363

Когато Емил Попов твори, сърцето му пее, а душата му се моли. Чистотата на неговите творения е като оазис в пустинята на повсеместния кич. Авторът е от онази, намаляваща порода творци, които, късайки от себе си, успяват, поне за малко, да ни облагородят. Емил не иска да е самотен с това, което ръцете му творят, и затова всяко измайсторено късче метал е като зов за взаимност, като отворен прозорец, през който можем да надникнем, да прекрачим, без да се замислим, и да влезем. Доброволно, с усещане за споделената тайна на таланта и авторската отдаденост, пише галеристката Краси Алексиева.

Роден е в Кюстендил през 1951 г. Завършва скулптура при проф. Любен Димитров във ВИИИ "Н. Павлович". През 1979 г. е приет за член на СБХ. През 1992 г. завежда катедра "Скулптура" в НХА. От 2002 г. е редовен професор. Носител на наградата "Сребърно Възраждане" за скулптура. Емил Попов е автор на бюстовете на Александър Карастоянов и Свилен Русев; релефи на Благой Гебрев и Христо Смирненски; скулптурни портрети на Йордан Радичков, Константин Павлов; портрети на Кирил Петров, Илия Бешков. Заедно с Ангел Станев е автор на монументално-декоративната композиция "1300 години България" в НДК. Негови произведения са собственост на много музеи и галерии в страната и чужбина. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби.  

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 600

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 185

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ