28 Ноември 2021неделя13:48 ч.

Новогодишни музикални поздрави от НДК

26-ото издание на фестивала предлага концерти, спектакли, панаир на книгата и изложба

/ брой: 283

автор:Иванка Иванова

visibility 2454

Двадесет и шестото издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК започна на 1 декември с новото шоу на фадо примата и носителката на "Грами" Мариза. Преди да представим декемврийските послания "по ноти", предложени от организаторите на фестивала, да припомним историята му.
Идеята залите на Двореца във вечерите преди Коледа и Нова година да посрещат широка публика с изпълненията на най-добрите наши и чужди солисти - певци и инструменталисти, оркестри, е на световноизвестния тогава диригент Емил Чакъров (1948-1991). Началото е на 27 декември 1986 г. Тогава фестивалният афиш между другото вписа и концертното изпълнение на руския оперен шедьовър "Борис Годунов" от М. Мусоргски. За наша гордост трите основни басови партии изпълниха Николай Гяуров (Борис), Никола Гюзелев (Пимен) и Димитър Петков (Варлаам). Достойно им партнираха Калуди Калудов, гостът от САЩ Джоузеф Франк, югославянинът Борис Мартинович. Първият празничен поздрав от НДК бе и с български, и руски песнопения, почти непознати дотогава у нас. Много скоро фестивалът стана традиция. Чакаха го и от цялата страна с директното излъчване по БНТ на празничния концерт на 1 януари от зала 1. Незабравими остават и концертните изпълнения на оперите "Норма" с Гена Димитрова и Агнес Балтса, и "Княз Игор". Аплодисментите години наред бяха за формирания от Емил Чакъров фестивален оркестър, за солисти като Гяуров, Мирела Френи, Елена Образцова, Петер Дворски, цигуларя Минчо Минчев, виртуозния пианист Алексис Вайсенберг, тенора Николай Геда и колко още световнопризнати музиканти. Радвахме се и на изпълненията на детски състави, на филмирани опери.
Дочакахме 2009 г., за да "влезем" на 7 декември в Миланската скала за премиерата при откриването на сезона с премиера на "Кармен". На следващата 2010 г. на същата дата отново бяхме в Скалата заради Вагнеровата "Валкюра". Може само да се съжалява, че директните включвания от Миланската скала прекъснаха. От фестивала в НДК към международните сцени с възходяща кариера тръгнаха цигуларите, ученици все още тогава, Мила Георгиева, Светлин Русев, Биляна Вучкова и още, и още млади дарования. Всепризнати музиканти подчертават благодарността си към Емил Чакъров за създаването на традицията. Чакъров е едва 23-годишен, когато уверено заявява, че ще е сред най-добрите не само у нас. През 1971 г. става лауреат на конкурса за диригенти на името на Херберт фон Караян. Оценката на великия маестро е: "Смятам младия музикант за особено надарен диригент." Идва и специализация при Караян. Емил Чакъров е първият наш диригент, работил с най-големите оркестри от Стария и Новия континент, от Азия. За по-малко от две десетилетия постигна огромен репертоар от симфонични, оперни и кантатно-ораториални творби. Стартът, даден на фестивала от него, вдигна високо престижа на България. А какво е струвало това на организаторите от НДК и участниците четвърт век декември да е чакан със знакови събития, сякаш не се замисляме. В днешното кризисно и бездуховно време да се поддържа подобна традиция наистина заслужава похвала. Не бива да се сърдим, че на 1 януари 2012 г. нямаше новогодишен концерт, че тазгодишната програма не включва двадесетина прояви, както е бивало. Сега радващото е, че всеки може да направи своя избор, при това на цени, достъпни за изтънелия ни джоб.
На 18 декември в зала 1 посрещаме звездата Конча Буйка. С изпълнения на джаз, фънк, фламенко певицата, която гостува по покана на "БГ саунд стейдж", ще привнесе празнично настроение, очаквания за сбъднати пожелания. С пищен шоу спектакъл се завръща прочутата и в странство трупа на Нешка Робева. Защо спектакълът е наречен "Кармен от Факултета", ще разберем на 12 декември. В София ще бисираме за трети път най-младия от тримата тенори Лучано Павароти-Пласидо Доминго-Хосе Карерас. Помним концертите им през 90-те години на миналия век на открито, гледани чрез телевизията от над 2 милиарда почитатели. Испанският тенор Хосе Карерас идва по покана на "Жокер медиа". Безспорно на 10 декември зала 1 ще е препълнена, а на сцената ще е и Софийската филхармония, диригентът Давид Хименес и ирландското сопрано Селин Бърн. Обичаният, възхваляваният Карерас е роден на 5.ХII.1946 г. в Барселона. Оттам с участия в спектакли на Гран театро дел Лисео на "Набуко" и "Лукреция Борджия" тръгва голямото признание за певеца. И вместо на семейния бизнес в козметиката, посвещава божията си дарба на музиката. Зареждат се триумфи в Миланската скала, из най-големите европейски и американски сцени. Работи с най-добрите диригенти от класата на Караян, Клаудио Абадо, Зубин Мета, Рикардо Мути, режисьори като Франко Дзефирели. Партнира си с прославени певци, включително и българи. Нов блясък придава на главните партии в над 60 опери. Дискографията му включва повече от 150 записа. Трудно изброява концертите си, наградите, разпродадените из цял свят Златни и Платинени дискове. Радва феновете си и с перфектно защитените вокално и артистично роли в десетки телевизионни и видеозаписи, няколко филмирани опери. Позна и славата на киноартист. Заслужи и честта да е музикален директор на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона. Победи и злокачественото заболяване и през 1988 г. с щедростта на сърцето и таланта си стана председател на Международната фондация за борба с левкемията. Певецът признава: "Аз съм от щастливците на земята." Защото продължава да приема всяка среща с публиката, вече не от оперния, а от концертния подиум, за "полет на душата и сърцето". Верен е на посвещението чрез музиката да дава всичко от себе си "срещу любовта на милиони хора".
От Барселона е и маестро Хименес, ученик на Херберт фон Караян. В родния си град и във Виена учи в консерваториите. Възпитаник е и на знаменития диригент сър Колин Дейвис. Оперните и концертните му ангажименти са от Мадрид, Лондон и Виена до Ню Йорк и Токио. На 28 май 2005 г. в НДК дирижира София метрополитен оркестър на концерта на Хосе Карерас.
За първи път в пет български града ще гостува уникалният Виена Моцарт оркестра. Ще слушаме и ще се възхищаваме на виртуозите благодарение на продуцентската компания "Арт БГ". Концертите са под патронажа на австрийския посланик Герхард Райвегер. Преди София атрактивните музиканти ще очароват почитателите на изисканата музика във Велико Търново (10 декември), Варна (11 декември), Бургас (12 декември) и Пловдив (13 декември). Билетите за Моцартовия оркестър, а и за останалите събития, включени в Новогодишния музикален фестивал в НДК, бързо се изкупуват. За вестника Елена Лозанова от "Арт БГ" сподели, че "Коледа идва с пищността на барока, т.е. с най-обичания виенски оркестър". Всички са перфектни инструменталисти и изключителни артисти. Запазената им марка са пищните автентични костюми и перуки от далечния ХVIII век, признати за особена музейна ценност. Затова във Виена се съхраняват в специална стая при строго съблюдаване на влажността и температурата на въздуха. За задграничните турнета на оркестъра костюмите им пътуват в специални контейнери. Задължение на организаторите на бароковия коледен подарък е дори да осигурят парни ютии и подходящи стаи за костюмите. От продуцентската компания, която на 8 декември м.г. за първи път ни показа Щраус оркестра Виена, допълват, че заедно с 30-те музиканти пристигат и личните им гримьори, перукери, за да се постигне наистина невероятното усещане за потопяване във вечното бароково изкуство. Целта на основателите на Моцартовия оркестър е да се опазва традицията на културното наследство на музикалната столица на Европа Виена и преди всичко да продължават да звучат гениалните произведения на Волфганг Амадеус Моцарт. В репертоара на състава са всичките му 41 симфонии, много концерти за цигулка, пиано, духови инструменти. Радват феновете си и с акомпанимент на именити певци при изпълнението на арии, дуети от опери на родения на 27.I.1756 г. в Залцбург Амадеус. Оркестрантите държат и на сценичния декор - тъй се постига някогашният финес на виенския музикален живот. Затова тези виртуози продължават да са емблема на столицата си. Бисирани са в златната зала Музикферайн, Виенската Щатсопера, голямата зала на двореца Хофбург и къде ли не.
Коледно-новогодишните послания "по ноти" по традиция на 22 декември в зала 3 на НДК ще отправи за малки и големи ангелогласият Детски радиохор с диригент акад. Христо Недялков.
До 9 декември на три етажа десетки щандове оформят най-голямата книжарница за Международния панаир на книгата. Организаторите от асоциация "Българска книга" предлагат голямо намаление на избраните заглавия и срещи с автографи от обичани писатели и поети. По време на фестивала е подредена и изложбата на художници от крайдунавски страни.
Великолепен финален фестивален акорд на 1 януари в зала 1, а чрез директните предавания на БНТ и БНР и в цялата страна, поставя Симфоничният оркестър на Националното радио, както ДУМА писа. Всички ще "тръгнем" на пътешествие "С музиката по течението на Дунава". Своеобразен гид в необичайното пътуване ще са и диригентът Емил Табаков, и певците Олга Михайлова-Динова и Георги Султанов, познати от оперната и оперетната сцена. Оказва се, че за първи път Оркестърът на БНР ще е воден от Маестрото на Новогодишния празничен концерт. Радиосимфониците и друг път са се включвали във фестивала, Табаков пък дирижира други оркестри, бе и музикален директор на този празник. Но досега не бе заставал на пулта пред своите музиканти от БНР на 1 януари. Заедно ще ни пожелаят ЧНГ с откъси от произведения на Шуберт, Барток, Калман, Лехар, Супе, Щраус. Българските акценти в програмата са оригиналната обработка на популярното "Хоро-стакато" от румънския композитор Григораш Динику и огненото "Нестинарско хоро" от Марин Големинов.
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ