16 Юни 2021сряда09:56 ч.

Ново Време

/ брой: 91

автор:Дума

visibility 1237

В новия брой 3-4 на сп. "Ново време" за месеците март-април на 2021 г. читателите ще намерят разнообразни публикации по актуални политически, идеологически и исторически проблеми. Основна и в новия брой на списанието е рубриката "Идейна дискусия "Социализъм на ХХI век". Публикувани са резултатите от първата фаза на инициативата "Компас за социалисти", която бе лансирана заедно със списание dVERSIA в предходния брой на сп. "Ново време". Координаторите на инициативата представят подробно обобщение на 47-те отговора на 30-те отзовали се на поканата, от което личи нещо изключително важно - че може би за пръв път се разкрива възможност за отговорна дискусия между авторитетни представители на новите леви и на традиционната левица по ключовите въпроси пред всеки мислещ социалист днес! Възможност, която внася светъл лъч на надежда и открива път към развитието на силно ляво движение - носител на наложителната радикална социална трансформация на обществото и страната в отговор на безпрецедентните предизвикателства на новите времена. 

В контекста на идейната дискусия определен интерес представлява статията на чл. кор. проф. Васил Проданов "Идеологически интерпретации на периодите 1944-1989 и 1989-2019 г. и какво реално стана", поместена в раздела "Към анализа на прехода". Читателите на броя могат да се запознаят и със статията на Александър Димитров - "Левицата в дебат за бъдещето. Мечтата за демократична икономика".

В новия брой са отбелязани две юбилейни сто и петдесет годишнини. Едната е на Парижката комуна от 1871 г. Поместена е обширна хроника, в която са представени случилото се в предходните години, събитията от 18 март до 28 май 1871 г. и след 72-а дни на революционното правителство. На четири въпроса, свързани с историческото значение и съвременния интерес към Парижката комуна, отговарят доц. Георги Медаров, проф. Искра Баева и проф. Петър-Емил Митев. Поместен е и забележителният "Смешен плач" на Христо Ботев, публикуван през юни 1871 г. Навършват се и сто и петдесет години от рождението на Роза Люксембург. По този повод са публикувани статията на руския учен Александър Бирюков "Диалектиката на "Натрупването на капитала" на Роза Люксембург" и откъсът от нея "Общият резултат". 

Всичко за сп. "Ново време" можете да научите в неговия сайт www.novovreme.com. Новият, както и предишни броеве можете да намерите в редакцията на списанието (НС на БСП, ул. "Позитано" №20 - след предварителна заявка на e-mail novovreme2020@gmail.com и тел. 0889181010). В София списанието може да купите в книжарница "Български книжици" (ул. "Аксаков" 10), книжарница "Нисим" (бул. "Васил Левски" 59) и галерия-книжарница "София прес" (ул. "Славянска" 29). Най-сигурният начин да следите редовно публикациите на списание "Ново време" е да се абонирате за него, което можете да правите през цялата година в редакцията на в. "Дума" (София, ул. "Позитано" 20А, ет. 7), в поделенията на "Български пощи" АД (кат. №1519) и в офисите на "Доби прес" ЕООД.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 239

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 215

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ