Ново поскъпване на хранителните стоки
Пчелният мед е поскъпнал двойно
/ брой: 59
Ново покачване на цените на хранителните стоки отчетоха борсите. Поскъпнаха почти всички плодове и зеленчуци. Повишение отбелязаха още захарта, брашното, кренвиршите и каймата.
Индексът на тържищните цени тази седмица продължава да се покачва, но с по-слаби темпове от февруари и стигна до ниво 2,0 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Картофите са 2% по-скъпи тази седмица и се продават средно по 1,01 лева за килограм. Цената на краставиците се качва с 2,2%, до 2,81 лв./кг. Зелето поскъпва с цели 6,5% - до 0,82 лв.кг.
Цената на портокалите съще се покачва с 3,6% - до 0,87 лв./кг. С 2,2%, до 1,40 лв. се вдига цената на лимоните. Мандарините поскъпват с 2,5%, до 1,24 лв./кг. Ябълките поскъпват с 1,7%, до 1,21 лв./кг.
Цената на брашното тази седмица се качва с една стотинка, до 1,01 лв./кг. на едро. С 0,5%, до 2,07 лв./кг., се вдига и цената на захарта.
Цената на кайма тип "Стара Планина" е с 0,1% по-висока и тя се продава средно по 7,73 лв./кг. А обикновените кренвирши поскъпват с 0,7% и се продават средно по 4,43 лв./кг.
В кризата пчелният мед е станал лукс за голяма част от българските потребители. От 2007 г. насам цената на меда се е повишила почти двойно. Днес пазарната цена варира от 6 лв./кг в Северна България, до 14 лв. в Самоков. Средната е около 8 лв.кг. Преди 4 години най-скъпият пчелен мед у нас е струвал до 5 лв.
"Хората търсят мед, но явно вече и цената му като е по-висока, като добавим и кризата, се получава така, че медът става лукс и не е стока от първа необходимост. Медът е лукс особено за пенсионерите, които са най-големите любители на меда", коментира професионалният пчелар Борис Бормалийски.
Започваме производство на конско месо
За първи път асоциация за развъждане на тежковозни коне у нас е заявила намерение да произвежда месо от животните. Това заяви изпълнителният директор на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството към Министерството на земеделието и храните доц. Васил Николов.
"Това е ново направление у нас. По-рано никога не са използвани коне за месо. Но в момента има търсене", заяви още Николов.
Според него месото няма да се реализира у нас и тези животни са основно за износ. Експортът е за Италия и други страни, където месото се използва като суровина. Не мога да кажа за цената. От коне продукти не съм срещал, обясни експертът.
По мярка 214 "Агроекологични плащания" по Програмата за развитие на селските райони за конете е предназначена субсидия по 200 евро за една животинска единица. Това се отнася за всички наши коне.