04 Юни 2023неделя09:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Ново поскъпване на горивата

Само за месец цените са се повишили с над 20 стотинки на литър

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 724

Цените за литър гориво отново скочиха, като на основните и най-големи бензиностанции те варират. За литър бензин А95 шофьорите плащат съответно между 3,25 лв. и 3,54 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,33 лв. до 3,65 лв. От 22 май до вчера обикновеният бензин се е повишил с повече от 7% или с 23 ст. на литър и от 3,14 лв. е скочил на 3,37 лв. средно на литър. Обикновеният дизел е поскъпнал от 22 май до вчера с 22 ст. - от средно 3,28 на литър до 3,50 на литър или с близо 7%. Само след дни, на 1 юли, се очаква да бъде прието облекчението от 25 стотинки на цената за литър обикновено гориво.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на спекула и защита на потребителите. Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ. Това заявиха по-рано от КЗК в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че КЗК не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната. Контролът от страна на органа по конкуренция е предварителен единствено по отношение на контрола върху концентрациите между предприятия. Регулирането на цени може да попадне в правомощията единствено на секторните регулатори, но е несъвместимо с осигуряването на защита на конкуренцията. Комисията също така не разполага с правомощие да дава становище за цените на предлагани стоки или услуги.
Българската държава самостоятелно не участва като производител или търговец на горива и не трябва да се меси пряко на свободния пазар. Това каза вчера председателят на постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите Искрен Митев от ПП. Единият лев разлика, който остава между производствената и продажната цена на петрола, остава при търговеца на гориво, който в случая е швейцарска компания, посочи Митев по повод твърдения на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че бензинът се продава в България с един лев надценка за литър.
В КЗК няма налична информация за това българската държава да участва в производството или продажбата на горива на българския или световния пазар. Не ни е известно да има такива данни, каза по-рано Надя Минчева от КЗК.
Депутатът от "БСП за България" Румен Гечев изрази съмнение дали наистина е некачествен сорт "Урал" и допълни, че той се купува от целия свят. Гечев каза, че вероятно причината у нас той да не е толкова качествен е заради "алхимичните" умения на някои от продавачите на горива.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ