28 Октомври 2020сряда08:08 ч.

Съдбовно

Новият краен неолиберализъм

Спорът за Глобалния пакт за миграцията

/ брой: 220

автор:Мирослав Попов

visibility 2598

Кратки, остри реплики бяха разменени между представители на правителството и на БСП по повод Мигрантския пакт, който предстои да бъде приет по време на междуправителствената конференция на ООН на 10-11 декември 2018 г. в Мароко (Маракеш). Официалното име на документа е "Глобален пакт за безопасна, организирана и законна миграция". Приемането на пакта бе предшествано от Декларацията на ООН за бежанци и мигранти в Ню Йорк от септември 2016 г. Пактът има амбицията да очертае една всеобхватна рамка за реагиране на проблема с бежанците. Той просто прелива от добри намерения. 

В сряда парламентарната комисия по външна политика ще изслуша информация от ръководствата на МВнР, МВР и МТСП за процеса на формиране на българската позиция относно утвърждаването и бъдещото прилагане на Глобалния пакт на ООН. В петъчната парламентарна декларация на Корнелия Нинова бе заявено, че Глобалният пакт не защитава българските национални интереси. Според Нинова, той цели да превърне 

 

нелегалната миграция в легална

 

В петък вечер тази позиция бе иронизирана от член на кабинета. По думите на министър Екатерина Захариева, пактът нямало на узакони незаконната миграция. По него се работело от две години и половина и заради това министър Захариева призова БСП "да спят спокойно". Само че, формулировката за "превръщане на нелегалната миграция в легална" не е на Нинова, а на европейските институции и лидери. В медиите се крие, че самият Жан Клод Юнкер вече е използвал тази формулировка неколкократно. Всъщност, това е "концепция" от типа на онези как ще премахнем кражбите, като... отменим частната собственост - нещо такова. Пактът обсипва с грижи евентуалните мигранти, като не се интересува от действащия правен ред в националните държави. Именно той се игнорира. Философията, че националните държави са без особено значение, че гражданството е някаква формална принадлежност, е въплътена в Глобалния пакт и закономерно през последните седмици в Югоизточна и Централна Европа разграничаванията от пакта зачестяват. Европейските народи се събуждат. 

Вчера коалиционните партньори на ГЕРБ от патриотичните  партии се събудиха неспокойни и някъде към 11 ч. стана ясно, че правителството няма да подкрепи присъединяването на България към пакта. Ако не бе петъчната декларация на БСП, това едва ли щеше да се случи. Нинова бе заявила резервирана позиция преди Ангел Джамбазки например. Пръв обаче намери сили да се разграничи от пакта не някой друг, а Доналд Тръмп. След него подобна позиция зае Виктор Орбан, после и други централноевропейски държави. 

Въпросът днес пред цяла Европа е не просто да се оттегли от пакта, а да обяви рационалните и правни аргументи, заради които го прави. А те доскоро не бяха допускани до обществения дебат. 

Още в т.нар. Европейски консенсус за развитие, приет през 2017 г., бе предвидено, че ЕС и неговите държави членки активно ще подкрепят разработването на глобалните пактове на ООН в областта на миграцията и бежанците, за което се призовава в Декларацията от Ню Йорк за бежанците и мигрантите от 2016 г. Авторите на документа тогава предпоставяха необходимостта да се насърчава миграцията, основана на свободния избор, независимо от причините, които обуславят този избор. Правителствата се задължават така "да оформят пътищата за редовна миграция", за да бъде стимулирана мобилността на работната сила. Тук е разгадката. Изглежда 

 

"преселението на народите"

 

за което някои толкова вдъхновено говорят, е една колосална инициатива за "обновяване" на европейските ("разглезени") трудови ресурси с други...

Някои казват, че позицията на България трябвало да е "същата, като на Унгария"... Това е и частично вярно, и не дотам дълбоко. България трябва да оттегли подкрепата си за Глобалния пакт, защото той е неискрен. 

В петък Нинова поиска премиерът Борисов да дойде в парламента и да обясни кой, защо и кога е решил България да го подкрепи, а Христо Гаджев от ГЕРБ й отговори, че няма такова решение на правителството и темата тепърва предстои да бъде обсъждана в НС. Според Нинова, този пакт въобще не защитава националния ни интерес, нито пък този за ЕС. 

"Европа и ние като член на ЕС, преживяхме много кризи - финансова, икономическа, социална, но Европа отслабна и се раздели не толкова от тях, а най-вече от мигрантската криза. Гордостта на Европа, ценността на Европа да се премахват стени се обезличи и започна ново вдигане на такива", коментира тя. Соцлидерката смята, че в Глобалния пакт, който предстои да бъде подписан през декември в Мароко, има и някои добри решения, но проблемът бил, както и с Истанбулската конвенция, че зад някои от текстовете се прикриват други намерения.

В петък Корнелия Нинова заяви още, че става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и я класифицира като добро и неизбежно явление. Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава". 

Тя упрекна управляващите, че не подлагат на обсъждане темата. Според нея е важно да се знае, че става въпрос не за бежанци от войни, а за мигранти. "Махалото тръгна от едната крайност към абсолютно другата крайност - популизма, анархизма, националистически формации и т.н. Задачата пред разумните български и европейски лидери днес е да спрем махалото, където е интересът на Европа и разумът, а той е съюз на равноправни европейски държави, както беше основан", допълни още лидерът на БСП.

Според Христо Гаджев, пактът е с необвързваща рамка и нямало решение на МС да го подкрепи или не. Само че има категорични изявления на Екатерина Захариева в противоположен смисъл. "През другата седмица ще има дискусия в парламента за пакта и НС ще вземе решение кой да участва в делегацията за Маракеш, така че решението дали България ще подкрепи или няма да подкрепи пакта, предстои да бъде взето", каза той.

Евентуално прилагане на пакта ще има 

 

катастрофални последици за България

 

На 14 ноември, сряда, в парламентарната комисия по външна политика ще има дебат по миграционния пакт. Въпросът не е просто да се заяви резервирана позиция. Въпросът е да се обясни сгрешената философия на Глобалния пакт. Това е философия, която принизява и дори игнорира ролята на националните държави и на националното гражданство. Пактът цели да наложи някакъв нов глобален ред, по мигрантските въпроси. 

Избухналият спор в парламента по темата би следвало да  доведе до по-рационално разбиране на проблема "миграция". А той е не толкова в мигрантите, колкото в опита те да получат друг правен статут, равен и дори привилегирован  спрямо националните граждани. Ясно трябва де се каже, че съставителите на пакта не харесват такива неща като национално гражданство, национални граници и дори национални документи за идентичност. Изобщо всичко, което гради и крепи съвременните общества. Вероятно мислят, че това е виждане, "съответстващо на тенденциите на глобализация". Само че става дума за нещо съвсем друго. Може да се характеризира като ултраглобализъм, като краен неолиберализъм и дори като свръхмодерен неотроцикизъм. Концепцията "народите са добри, държавите ни пречат" не е в интерес на хората, а на стремящите се към всевластие корпорации. 

 

 

Медиците с послание: „Обичайте близките си, пазете се!“

автор:Дума

visibility 221

Радев: Предлагат разоряващ бюджет

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 205

БСП: Кабинетът претърпя пълен бюджетен провал

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 205

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 205

Кратки новини

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 231

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 296

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 218

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ