26 Юни 2019сряда04:51 ч.

Съдбовно

Новият краен неолиберализъм

Спорът за Глобалния пакт за миграцията

/ брой: 220

автор:Мирослав Попов

visibility 1290

Кратки, остри реплики бяха разменени между представители на правителството и на БСП по повод Мигрантския пакт, който предстои да бъде приет по време на междуправителствената конференция на ООН на 10-11 декември 2018 г. в Мароко (Маракеш). Официалното име на документа е "Глобален пакт за безопасна, организирана и законна миграция". Приемането на пакта бе предшествано от Декларацията на ООН за бежанци и мигранти в Ню Йорк от септември 2016 г. Пактът има амбицията да очертае една всеобхватна рамка за реагиране на проблема с бежанците. Той просто прелива от добри намерения. 

В сряда парламентарната комисия по външна политика ще изслуша информация от ръководствата на МВнР, МВР и МТСП за процеса на формиране на българската позиция относно утвърждаването и бъдещото прилагане на Глобалния пакт на ООН. В петъчната парламентарна декларация на Корнелия Нинова бе заявено, че Глобалният пакт не защитава българските национални интереси. Според Нинова, той цели да превърне 

 

нелегалната миграция в легална

 

В петък вечер тази позиция бе иронизирана от член на кабинета. По думите на министър Екатерина Захариева, пактът нямало на узакони незаконната миграция. По него се работело от две години и половина и заради това министър Захариева призова БСП "да спят спокойно". Само че, формулировката за "превръщане на нелегалната миграция в легална" не е на Нинова, а на европейските институции и лидери. В медиите се крие, че самият Жан Клод Юнкер вече е използвал тази формулировка неколкократно. Всъщност, това е "концепция" от типа на онези как ще премахнем кражбите, като... отменим частната собственост - нещо такова. Пактът обсипва с грижи евентуалните мигранти, като не се интересува от действащия правен ред в националните държави. Именно той се игнорира. Философията, че националните държави са без особено значение, че гражданството е някаква формална принадлежност, е въплътена в Глобалния пакт и закономерно през последните седмици в Югоизточна и Централна Европа разграничаванията от пакта зачестяват. Европейските народи се събуждат. 

Вчера коалиционните партньори на ГЕРБ от патриотичните  партии се събудиха неспокойни и някъде към 11 ч. стана ясно, че правителството няма да подкрепи присъединяването на България към пакта. Ако не бе петъчната декларация на БСП, това едва ли щеше да се случи. Нинова бе заявила резервирана позиция преди Ангел Джамбазки например. Пръв обаче намери сили да се разграничи от пакта не някой друг, а Доналд Тръмп. След него подобна позиция зае Виктор Орбан, после и други централноевропейски държави. 

Въпросът днес пред цяла Европа е не просто да се оттегли от пакта, а да обяви рационалните и правни аргументи, заради които го прави. А те доскоро не бяха допускани до обществения дебат. 

Още в т.нар. Европейски консенсус за развитие, приет през 2017 г., бе предвидено, че ЕС и неговите държави членки активно ще подкрепят разработването на глобалните пактове на ООН в областта на миграцията и бежанците, за което се призовава в Декларацията от Ню Йорк за бежанците и мигрантите от 2016 г. Авторите на документа тогава предпоставяха необходимостта да се насърчава миграцията, основана на свободния избор, независимо от причините, които обуславят този избор. Правителствата се задължават така "да оформят пътищата за редовна миграция", за да бъде стимулирана мобилността на работната сила. Тук е разгадката. Изглежда 

 

"преселението на народите"

 

за което някои толкова вдъхновено говорят, е една колосална инициатива за "обновяване" на европейските ("разглезени") трудови ресурси с други...

Някои казват, че позицията на България трябвало да е "същата, като на Унгария"... Това е и частично вярно, и не дотам дълбоко. България трябва да оттегли подкрепата си за Глобалния пакт, защото той е неискрен. 

В петък Нинова поиска премиерът Борисов да дойде в парламента и да обясни кой, защо и кога е решил България да го подкрепи, а Христо Гаджев от ГЕРБ й отговори, че няма такова решение на правителството и темата тепърва предстои да бъде обсъждана в НС. Според Нинова, този пакт въобще не защитава националния ни интерес, нито пък този за ЕС. 

"Европа и ние като член на ЕС, преживяхме много кризи - финансова, икономическа, социална, но Европа отслабна и се раздели не толкова от тях, а най-вече от мигрантската криза. Гордостта на Европа, ценността на Европа да се премахват стени се обезличи и започна ново вдигане на такива", коментира тя. Соцлидерката смята, че в Глобалния пакт, който предстои да бъде подписан през декември в Мароко, има и някои добри решения, но проблемът бил, както и с Истанбулската конвенция, че зад някои от текстовете се прикриват други намерения.

В петък Корнелия Нинова заяви още, че става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и я класифицира като добро и неизбежно явление. Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава". 

Тя упрекна управляващите, че не подлагат на обсъждане темата. Според нея е важно да се знае, че става въпрос не за бежанци от войни, а за мигранти. "Махалото тръгна от едната крайност към абсолютно другата крайност - популизма, анархизма, националистически формации и т.н. Задачата пред разумните български и европейски лидери днес е да спрем махалото, където е интересът на Европа и разумът, а той е съюз на равноправни европейски държави, както беше основан", допълни още лидерът на БСП.

Според Христо Гаджев, пактът е с необвързваща рамка и нямало решение на МС да го подкрепи или не. Само че има категорични изявления на Екатерина Захариева в противоположен смисъл. "През другата седмица ще има дискусия в парламента за пакта и НС ще вземе решение кой да участва в делегацията за Маракеш, така че решението дали България ще подкрепи или няма да подкрепи пакта, предстои да бъде взето", каза той.

Евентуално прилагане на пакта ще има 

 

катастрофални последици за България

 

На 14 ноември, сряда, в парламентарната комисия по външна политика ще има дебат по миграционния пакт. Въпросът не е просто да се заяви резервирана позиция. Въпросът е да се обясни сгрешената философия на Глобалния пакт. Това е философия, която принизява и дори игнорира ролята на националните държави и на националното гражданство. Пактът цели да наложи някакъв нов глобален ред, по мигрантските въпроси. 

Избухналият спор в парламента по темата би следвало да  доведе до по-рационално разбиране на проблема "миграция". А той е не толкова в мигрантите, колкото в опита те да получат друг правен статут, равен и дори привилегирован  спрямо националните граждани. Ясно трябва де се каже, че съставителите на пакта не харесват такива неща като национално гражданство, национални граници и дори национални документи за идентичност. Изобщо всичко, което гради и крепи съвременните общества. Вероятно мислят, че това е виждане, "съответстващо на тенденциите на глобализация". Само че става дума за нещо съвсем друго. Може да се характеризира като ултраглобализъм, като краен неолиберализъм и дори като свръхмодерен неотроцикизъм. Концепцията "народите са добри, държавите ни пречат" не е в интерес на хората, а на стремящите се към всевластие корпорации. 

 

 

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ