26 Септември 2020събота05:07 ч.

Новият господар

/ брой: 149

автор:Альона Нейкова

visibility 1231

Съвременните деца не си представят как може да се живее без интернет и най-често се потапят във виртуалната реалност, за да си поиграят. Обаче твърде стряскащи изглеждат данните от ново българско проучване, според което над 70% от бъдещето на страната ни се запалва по геймърството, когато е на 6-12 години - още преди да се научи да чете или да изпита осъзната необходимост от книги.

Всекидневното сърфиране в света на мобилните и компютърните забавления, изпълнени с безсмислени гърмежи и абсурдни надпревари, за отрицателно време превръща наследниците ни не просто в закоравели играчи, които с часове се взират в екрана и не забелязват нищо друго наоколо. А води и до много по-сериозни негативни последици, не само засягащи емоционалното здраве, но и увреждащи физическото състояние на децата. Влошаването на зрението, изкривяването на гръбнака и дори "компютърният артрит" са малка част от проблемите, които придружават безсънието, раздразнителността и склонността към агресия при подрастващите.

Някои бащи и майки навреме го осъзнават и тотално преразглеждат скалата си за поощрения, в която е и разрешението детето "да поиграе малко" на телефона или лаптопа заради отлична оценка или добро поведение. Необходимо е обаче и да проумеят, че отношението си към изкуствено създадения свят на битки с чудовища, където "се дават три живота", синовете и дъщерите ни формират именно въз основа на родителския пример.

Ако електронната кутия се е превърнала в същинския стопанин на дома и денонощно управлява възрастните, всякакви доводи за негативното влияние върху децата на многочасовите игри онлайн ще са абсолютно безполезни. Но пък когато семейството държи на разходките в парка, пътешествията и се опитва да организира нещо интересно за цялата фамилия, никой няма и да се сети да забие нос в дисплея.

Безсмислено е да се отричат новите технологии. Достатъчно е да помогнем на децата да разберат, че игрите няма как да заместят живота.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ