25 Май 2020понеделник08:29 ч.

Екипът на Новите "Кучета" с Александър Великовски (в средата)

Акценти

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

Прочутият спектакъл на руския режисьор Великовски - с подмладен състав, е гвоздей в програмата

/ брой: 181

автор:Надежда Ушева

visibility 2798

Арт театър започна своя 29-и сезон! Няма друг частен, независим, професионален театър не само у нас, но и в Източна Европа, който да е удържал фронта толкова дълго време, казва актрисата Милена Червенкова, създателка и ръководителка на Арт театър. По нейните думи максималният живот на една частна трупа е 7-8 години. Ние се оказахме доста жилавички в това отношение - догодина ще празнуваме 30-годишен юбилей, споделя пред ДУМА с радост и гордост Червенкова.
Сезонът започна с вдъхновяваща идея. Заедно с руския режисьор проф. Александър Великовски решават да подмладят състава на прочутия Авиньонски спектакъл "Кучета", който се играе с успех вече 15 години. През 2005 г. постановката на Великовски много достойно представи България на Световния театрален фестивал в Авиньон, Франция - между 750 представления от цял свят, влиза в Топ 10.
Но ние остаряваме... или помъдряваме, порастваме, енергията не е тази, която сме имали преди 15 години, казва с намигване Червенкова. Затова още преди няколко месеца започнах да търся хора и избрах великолепни актьори. Единият от тях е студент, последна година от класа на проф. Стефан Данаилов - Румен Троев, двама са завършили предишната година - Иван Рангелов и Лариса Койнова, друг се дипломира през май - Габриел Плачков, и аз продължавам да играя в Новите "Кучета". От 1 септември репетираме... и, слава богу, на 11 септември кацна Великовски, казах му още на летището, че режисурата не е работа за мен и добре, че е дошъл. Той остана доволен от това, което сме направили като основа и оттук насетне се захвана да надгражда..., разказва директорката на Арт театър. Крайният резултат ще бъде нова версия на постановката с изцяло подновен млад състав. В него са Румен Троев - Гордия, Иван Рангелов - Черния, Габриел Плачков - Куция и Сивия, Марио Кръстев - Умника, Милена Червенкова - Бившата, Сиана Миладинова - Новата, Альона Пелня (Латвия) - Мъника, и Лариса Койнова - Ямамото. Премиерата е на 25 септември от 19.30 ч. на Открита арт сцена на "Шипка" (РКИЦ).   
Освен Новите "Кучета" почитателите и приятелите на Арт театър ще имат възможност да проследят празничната театрална седмица по повод започването на новия сезон 2019/2020 г. В афиша са следните представления: любим спектакъл по текстове на Чехов "Краят на градината" на 26 септември от 19.30 ч.; на 27-и от 20 ч. предстои голям празник, защото в рамките на "Шоу за приятели" известният композитор, поет и художник Михаил Шишков отбелязва 75 години; на 28-и от 18 ч. следва прекрасният мюзикъл "Последното желание - вълшебна песен..." и на 1 октомври от 20 ч. - "Шоу - лекция за щастие". 
Открита арт сцена на "Шипка" предлага и две нови програми: едната се казва "Уикенд на мюзикъла" - една събота и неделя в месеца ще бъдат представяни два гостуващи мюзикъла. Програмата започва на 12 и 13 октомври. Другата е под наслов "Литературен театър" - веднъж в месеца от ноември ще поднасяме красиви текстове, които са несправедливо забравени. Изборът ни заедно с Теодор Софрониев се спря на разказа на Максим Горки "Старицата Изергил". Проф. Надежда Сейкова, която е наш учител и почетен патрон на Открита арт сцена на "Шипка", хареса идеята и ни подкрепи. Обеща да помага, споделя Червенкова. Със заглавието "Да си спомним..." ще се сменят авторите. През декември "Да си спомним... Чехов". Поне първият сезон ще представяме само руски автори. Догодина ще добавим и други, ако програмата тръгне добре и има интерес, добавя арт мениджърката. 
За поредна година децата и техните родители са поканени на рождественская елка (новогодишна елха) в навечерието на Коледа. Арт театър подготвя около 10 празнични спектакъла, които са под наслов "Дядо Коледа шоу - с Маша и Мечока".
Арт театър е моят живот! Страшно държа на екипа си - това е моето семейство! Моите родители си отидоха преди няколко години и хората, които останаха до мен, особено Камен Коев и Марияна Коева - 20 години са в нашия независим частен театър.
Много съм щастлива, че Георги Златарев, който е на щат в театър "Възраждане", играе прекрасен Дон Жуан. Сиана Миладинова, която е в Арт театър  6 години, Тони Христова, Иван Рангелов, Румен Троев, Габриел Плачков, Марио Кръстев, който е само на 17 години и учи в Испанската гимназия, Теодор Софрониев, Йордан Любомиров, Альона Пелня - III курс в Нов български университет, са още в екипа ми.
ДУМА припомня, че Арт театър в продължение на 17 години използва като своя база и сцена Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" 34 в София. След това проф. Станислав Семерджиев подава ръка и трупата се мести в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", където остава 8 години. От октомври 2016 г. Милена Червенкова връща Арт театър в РКИЦ. Дойде страхотен директор - Павел Журавльов, който ми предложи да стана мениджър и това продължава вече трета година. Сцената се казва Открита арт сцена на "Шипка", на която се играят нашите спектакли, освен това каня и други постановки на талантливи колеги от София и страната, допълва в заключение Милена Червенкова.
В момента текат преговори за разменен двустранен гастрол с куклен театър от Санкт Петербург, който през март 2020 г., в рамките на празничната програма "Руска драматургия и театър", да гостува на Открита арт сцена на "Шипка". А през май с.г. Арт театър да върне гастрола с "Господин, сеньор, Дон Жуан!" и "Кучета".
Вече 29 години неуморимата и способна актриса, продуцентка и директорка успешно и майсторски управлява Арт театър, една от малкото независими трупи, издържали проверката на времето. Нейната равносметка е създаването на над 60 спектакъла, представени близо 2000 пъти в столицата, страната и чужбина.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ