19 Май 2021сряда05:33 ч.

Здраве

Нови ползи от старо лекарство срещу диабет

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 2626

Метформинът е едно от най-използваните за лечение на диабет лекарства. От съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) става ясно, че препаратът може да се използва и при пациенти, които имат някакви бъбречни увреждания. Метформин се използва заедно с хранителен и двигателен режим, за да се подобри контролът на нивата на кръвната захар.
Досега в листовката се съдържали по-строго дефинирани противопоказания. Сега от ЕМА правят заключението, че съдържащите метформин лекарствени продукти вече могат да бъдат прилагани при пациенти с нарушена бъбречна функция (GFR [скорост на очистване през бъбреците ] = 30-59 ml/min) за лечение на захарен диабет тип 2. Листовките на лекарствата с метформин (те се продават под различни търговски имена, най-популярното е глюкофаж) ще бъдат актуализирани с новата информация за дозиране, проследяване и предпазни мерки при пациенти с намалена бъбречна функция.
От ЕМА предупреждават, че все пак метформин може да повиши риска от рядко срещано, но сериозно усложнение, наречено лактатна ацидоза. То се развива, когато естествено продуцираната млечна киселина се натрупва в кръвта по-бързо, отколкото може да бъде отстранена. Досегашната продуктова информация гласи, че метформин не бива да бъде прилаган при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като се смята, че тези пациенти са по-високо рискови за развитие на лактатна ацидоза. При тях лекарството не се излъчва достатъчно ефективно от бъбреците.
След преглед на научна литература, клинични данни, епидемиологични проучвания и клинични ръководства ЕМА направи заключението, че употребата на метформин може да има благоприятен ефект за пациенти с умерено намалена бъбречна функция. Ясните препоръки при дозиране и наблюдение преди и по време на лечението целят да бъде намален всеки възможен повишен риск при тези пациенти. Противопоказанието при пациенти със силно намалена бъбречна функция (GFR по-малко от 30 ml/min) ще остане в сила.
Метформин се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства, заедно с хранителен и двигателен режим, за лечение на захарен диабет тип 2.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ