16 Октомври 2021събота08:03 ч.

Актуално

Нови пазар казва "Не!" на шистовия газ

Икономически зам.-министър се скри от народната любов

/ брой: 150

автор:Васил Попов

visibility 1654

Решението на Министерския съвет да възложи на американската фирма "Шеврон" проучване и добив на нефт и газ на голяма територия в Добруджа разбуни духовете в региона. Липсата на информация за рисковете и опасностите при извършването на тази дейност предизвика тревога сред местното население. Появиха се дори опасения, че от някои градове и села жителите може да бъдат изселени. Общинската администрация е в подобно положение - неяснота, неинформираност и несигурност. Това каза за ДУМА кметът на община Нови пазар Васил Тонев.
По този повод в събота бе свикано извънредно заседание на Общинския съвет в Нови пазар. Защо точно там? Защото цялата огромна територия от около 5000 кв.км е наречена "плоча Нови пазар". След не много продължителни разисквания местният парламент единодушно реши да възложи на кмета да обжалва правителственото решение в законния срок, който изтича във вторник. Не по-маловажно е и второто решение - общината няма да позволи да се сондира на нейна територия. Тези решения се оформиха, след като не се чу нито един глас в подкрепа на намеренията на МС. Тези кахъри връхлетяха Нови пазар тъкмо около 100-годишнината, откакто е обявен за град с указ на княз Александър Батенберг.
Обсъждането на темата придоби доста по-широки размери. В общинската зала дойдоха народните представители Четин Казак и проф. Георги Колев от ДПС, Димитър Дъбов и Петър Курумбашев от Коалиция за България, Ивайло Тошев и Красимир Минчев от ГЕРБ. Не останаха безразлични към дебатите представители на местни граждански обединения и непартийни организации. Като не броим 15-те общински съветници, останалите места в претъпканата зала бяха изпълнени от журналисти и много граждани. Мнозина очакваха тук да се появи и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Дилян Добрев, който в същото време бе на посещение в Шумен. Той обаче не измина краткия път до Нови пазар, вероятно стреснат от шумния резонанс след скандалното решение на неговото правителство.
С най-голям интерес бе посрещната експертната информация на проф.Георги Георгиев от СУ "Св. Климент Охридски", специалист по геология на нефта и газа, и на проф. Константин Щерев, специалист по хидрогеология. С видеоматериал и други илюстрации двамата учени разясниха на присъстващите каква е същността на проучванията и на добива на шистов газ. Стана ясно, че това е много по-сложен процес, отколкото добивът на нефт и природен газ по начина, който ни е известен. Според проф. Георгиев това е един и същ газ, но акумулиран в земните недра по два различни начина. За да се извлече шистовият газ, в сондажния отвор се нагнетява под огромно налягане вода, обработена с химикали, поясни професорът. Никой не знае какво е съдържанието на химическите вещества, защото американците не са го патентовали и го пазят в дълбока тайна, и именно това е най-обезпокояващото, каза Георгиев.
Това нагнетяване разкъсва глинестите шисти, в които се съдържа газът, и това го изкарва на повърхността. Именно разкъсването на пластовете може да предизвика раздвижване на стари разломи и отровата да проникне в залежи от питейна вода или да замърси повърхността на земята, след като бъде изтеглена от сондажа. Това се прави не само при добива на газа, но и при проучванията за неговото наличие. За нагнетяване на огромното налягане от над 500 атмосфери са необходими тежки съоръжения, това не е като един варел вода, поясниха експертите. А след изтеглянето на отровната вода са необходими огромни площи за нейното депониране, както и пречиствателни станции за обработката й, поясни проф. Константин Щерев.
Депутатът Петър Курумбашев съобщи потресаващи факти от разрушителния добив на шистов газ в американския щат Пенсилвания. Тези данни не са измислени, а са взети от неотдавнашна публикация в "Таймс", отбеляза Курумбашев. Той съобщи също, че във Франция е подготвен закон, с който категорично се забранява добивът на шистов газ.
Бе направено едно-единствено изказване, че в решението на МС е написано само нефт и газ, а не шистов газ. В отговор на това се чу реплика, че според учените газът е един и същ и няма необходимост да се посочва изрично шистов газ. Но с какво се занимава "Шеврон"? Именно с шистов газ. Другото са йезуитщини.
Единодушието на населението и местната администрация по един толкова жизнено важен проблем показва, че е налице съзряването на гражданското общество, макар и засега само на местно равнище, отбеляза за ДУМА Димитър Дъбов. Според него подобна ясна експертна информация и обсъждане на този въпрос трябва да се проведат на областно равнище в засегнатите пет области.


Проф. Георгиев и проф. Щерев отговарят на многобройните въпроси

Какво мислят кметовете?

Васил Тонев, кмет на община Нови пазар

- Г-н кмете, запознато ли е населението с евентуалните рискове и проблеми, които биха възникнали при проучванията и добива на шистов газ?
- За съжаление не само населението, но и ние като ръководство на общината не сме запознати. Всички тези сведения, които получаваме, идват от медиите, където много често има противоречиви мнения на специалисти. Едните са категорични, че няма никаква опасност, другите точно обратното - говорят за много големи опасности, като цитират световния опит. Смятам, че населението трябва да бъде запознато. Преди да бъде възложено на фирма "Шеврон", трябваше да разговарят с общинското ръководство. Нужно беше представители на министерствата на икономиката и на околната среда да дойдат тук на среща с обществеността. И след като се чуе мнението на гражданите и на общината, да се вземат такива решения от МС.
- Има ли възможности местната власт да предотврати нещо, с което населението не е съгласно?
- Не ми се иска да мисля за някакви форми на граждански протест. Смятам, че при взетото вече решение, още повече, че то допуска и предварително изпълнение, единствената бърза мярка в законния двуседмичен срок е точно тази - обжалване на решението.
- А смятате ли, че ако населението получи малко повече информация за рисковете, ще бъде целесъобразно да проведете един местен референдум?
- Наистина смятам, че това е най-демократичният начин за вземане на решение. Разбирам, че има и държавни интереси във вземането на това решение. Естествено, това са икономически облаги, диверсификация при добиването на газ, но ако това ще стане с опустошаване житницата на България, смятам, че цената е прекалено висока.
- Възможно ли е да има преки икономически изгоди за населението?
- Нямаме никакви предварителни информации за параметрите на предстоящия за сключване договор. Не очакваме да се открият нови работни места за нашите хора, тъй като сондирането е специализирана дейност. Всичко губи смисъл, ако наистина тук стане някаква екологична катастрофа.

Красимир Костов, кмет на община Шумен

- Г-н кмете, смятате ли, че населението и общинската администрация са информирани за това, какви рискове и проблеми биха могли да възникнат при евентуалните проучвания и добив на шистов газ в района на вашата община?
- Не, не знам. Моето мнение е, че те не са добре информирани - нито по отношение на възможните ползи от шистовия газ, нито по отношение на процеса на неговото добиване и изследванията за неговото съществуване до какво биха довели. Според мен и гражданите няма как да формират своя позиция. Когато се правят подобни търсения, те трябва да бъдат тема на дискусия и хората трябва да знаят, да им се обясни на достъпен език, а не с научни термини. Затова на вашия въпрос финално казвам - не, хората не са информирани.
- Как бихте коментирали решението на МС да възложи на фирма "Шеврон" да започне проучвания в плочата Нови пазар за наличието на шистов газ?
- Аз го приемам като постфактум. То вече е решение. Това решение е странно, дори си мисля, че тези, които са го взели, не са били наясно за какво вземат решение, и това е притеснителното. По отношение на рисковете при тези проучвания има спекулации, а спекулации се появяват, когато няма информираност. Затова, за да определим "за" или "против" този проект, трябва да стъпим на строго информирано поведение.
- Има ли лостове местната власт, с които да предотврати изпълнението на подобни решения, освен да ги обжалва?
- Местната власт има своите лостове, особено там, върху конкретната територия на сондажните работи, местната власт има своите правомощия, тъй като за всички разрешителни, за всички процедури, както е записано и в Закона за устройството на територията, основният субект, който менажира тези отношения, е общината, местната власт. Така че общината не е без възможности. Но, естествено, тогава, когато сме в самото начало. Според мен местното ръководство в Нови пазар има своите инструменти, най-малкото като субект на местно самоуправление, да заявява своята позиция - било да оспори или да поиска още информация.
- Обидно ли е такова пренебрежително отношение на държавното ръководство, когато издава подобни решения, без да се консултира с местните органи за самоуправление?
- Не би следвало да става така. Това най-малкото е некоректно поведение.
- Мислите ли, че е добре да се проведе  референдум сред местното население?
- Законът за допитването е много важен, той е създаден именно с тази цел - тогава, когато се вземат важни за населението решения, да има  механизъм, по който да се допитат до хората, за да се формира волята им. Субекти на една такава активност могат да бъдат както общинският съвет, така и лично кметът. Тези две форми са възможни и това вече трябва да се преценява. Използването на такива форми като допитването е показател, доколко населението е придобило качествата на гражданско общество.

София монтира слънчеви панели върху общински сгради

автор:Дума

visibility 234

Мечка тормози село в Ардино

автор:Дума

visibility 213

БСП проведе среща с Национален синдикат "Защита"

автор:Дума

visibility 260

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 267

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 266

„Булгаргаз“ увери, че няма да има недостиг на газ

автор:Дума

visibility 292

Столичното парно е заплашено от спиране на газа

автор:Деси Велева

visibility 502

/ брой: 198

Токът ще удари шоково цените на колбасите

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 198

Във Франция тестовете на неваксинирани ще се плащат

автор:Дума

visibility 195

Полша иска промяна в основния договор на ЕС

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 198

Путин: САЩ сами подкопават долара

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 198

Тирана одобри свободната търговия със Сърбия и РСМ

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 198

Теле под вола

автор:Валентин Георгиев

visibility 711

/ брой: 198

След тока и парното бензинът ще ни довърши

автор:Евгени Гаврилов

visibility 714

/ брой: 198

Ще закриваме ли училището?

автор:Деси Велева

visibility 705

/ брой: 198

"Греховната" Русия

автор:Юри Михалков

visibility 484

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ