02 Август 2021понеделник06:24 ч.

Цветан Цветанов или

Новата пробойна в ГЕРБ

Преди 115 години със закон българската държава преследва незаконно обогатените чиновници

/ брой: 241

автор:Велко Вълканов

visibility 1995

Пробойните в ГЕРБ следват една след друга с една вече предсказуема ритмичност. Започна се с Румяна Желева, премина се през Божидар Нанев, Лъчезар Тошев, Анна-Мария Борисова, Сергей Игнатов, за да се стигне до Цветан Цветанов. Няма защо да казвам, че пробойните ще продължат. И се питам дали някой ден кривата на пробойните няма да стигне и до г-н Бойко Борисов.
Информацията за имотното състояние на Цветан  Цветанов не ме изненада, защото изобщо нищо в ГЕРБ не би могло да ме изненада. Това не е партия като партия, т.е. група от хора, обединени от една идея. Това е сборище от хора, наговорили се да ограбят държавата. От такива хора може да се очаква всичко.
И все пак в някаква степен съм изненадан. Изненада ме размерът на имуществото, което този дребен довчера държавен служител с 23 г. трудов стаж и 4-членно семейство е успял да натрупа: шест апартамента в София (!), два гаража в София (!), голяма къща на село (!), 9 декара гори (!) и освен това влог от 102 950 лв. (!) Това е имуществото, което Цветанов е посочил в декларация, подадена в Сметната палата. Не се знае дали освен това имущество Цветанов не притежава друго, което не е декларирал. 
Не съм в състояние да повярвам, че посоченото в декларацията имущество е придобито с, както се казва, честен труд. Всички ние, които сме били държавни служители, знаем, че това е невъзможно. (Аз самият след повече от 50 г. трудов стаж имам само един едностаен апартамент в "Младост", една 20-годишна кола и 3 хиляди лева спестовен влог.)
Как трябва да реагира държавата ни, изправила се пред това имущество с твърде неясен източник на придобиването му?
Няма да предложа то да се предостави на вниманието на онази ялова комисия, известна като комисията "Кушлев".
Няма да предложа за него да се приложи правната уредба от времето на социализма - глава трета от Закона за собствеността на гражданите. Не!
Ще предложа той да се подчини на един закон, приет преди 115 години, а именно Закона за преследване на незаконно обогатените чиновници (ДВ, бр. 13 от 1895 г. - б.р. факсимилето.) Нека не преразказвам закона. Смятам, че по-добре би било да ви го представя в оригинал. На вас, естествено, ще предоставя и разсъжденията по този казус. Но във всички случаи отговорете, моля ви, на въпроса дали тъкмо Цветан Цветанов е човекът, който притежава онази висока нравственост, която е безусловно необходима за успешната борба срещу корупцията в държавния апарат.Този закон, приет в края на по-миналия век, показва изключително високата нравственост на първостроителите на нашата държава. Обърнете внимание на обстоятелството, че дори само едно подозрение е достатъчно, за да се образува съответно производство. И освен това не държавата ще трябва да доказва, че заподозреният е придобил имотите си незаконно, обратното - той, заподозреният, трябва да доказва, че имотите му са придобити законно. Днес, в преднамерено създадения хаос в правната ни система, мошениците лесно успяват да се прикрият в някоя от множеството нейни хралупи.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ